BREXIT SONRASI AB MARKA VE TASARIMLARINI NELER BEKLİYOR?

Avrupa Birliği (AB) marka ve tasarımları, Birlik’e üye olan ve içlerinde Birleşik Krallık’ın da bulunduğu 28 ülkede geçerlidir. Ancak hatırlanacağı üzere Birleşik Krallık, Avrupa Birliği’nden ayrılma sürecini başlatmıştı. Peki bu ayrılma sürecinin halihazırda Birleşik Krallık’ta da geçerli olan AB markaları ve tasarımları üzerinde ne gibi bir etkisi olacak? 

Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği Komisyonu geçtiğimiz ay yayınladıkları anlaşma taslağında, AB marka ve tasarım sahiplerine, tescilli marka ve tasarımlarını Birleşik Krallık’ta korumaya devam edeceklerinin bir nevi garantisini verdi. Yayınlanan taslak, hem ulusal yolla hem de WIPO yoluyla tescil edilmiş AB marka ve tasarımlarını içeriyor.

Taslağa göre, 29 Mart 2019’da Birlik’ten ayrılacak olan Birleşik Krallık ile AB arasında 30 Mart 2019– 31 Aralık 2020 tarihlerini kapsayan bir geçiş süresi olacak. Geçiş süresi sonuna kadar söz konusu tüm tescilli markalar ve tasarımlar otomatik olarak Birleşik Krallık’ta da aynı koruma haklarına sahip olacak. Ancak henüz tescillenmemiş başvurular için aynı durum söz konusu değil. Geçiş sürecinden sonra tescil edilen başvurular, kalan 27 ülkede koruma hakkına sahip olacak.

Geçiş süresi bitiminden sonra 9 ay boyunca, yani 31 Eylül 2021’e kadar, Birleşik Krallık’ta başvuruları henüz tescil edilmemiş olan AB başvuru sahipleri, dilerlerse AB başvurularına dayanarak öncelik hakkı talep edip başvuruda bulunabilecekler. Böylece yeni başvuruların koruma süreleri yeni başvuru tarihinden başlamamış olacak. Ancak bu başvurular hakkındaki idari sürecin ve ücretlerin nasıl olacağı hakkında taslakta geçen bir madde bulunmuyor.

Görünen o ki, AB ve Birleşik Krallık, ayrılık sonrası dönem için başvuru sahiplerini mağdur etmemek adına ciddi bir iş birliği içindeler. Her ne kadar bu yayınlanan sadece bir taslak olsa da, gelişmeler başvurularının ne olacağı hakkında endişeli olan AB başvuru sahipleri için biraz olsun rahatlatıcı.

BREXIT NEDİR: Brexit, “BR” ve “exit” kelimelerinden oluşmuş bir kelimedir. BR Britanya’yı simgelerken exit de “çıkış” anlamına gelmektedir. Britanya’nın AB’den ayrılışını destekleyenlerce bulunmuştur.