Asansör Hijyenine Yönelik Patent Başvuruları Artıyor


Daha önceki yazı ve haberlerimizde koronavirüs salgını sebebiyle artan sağlık konulu marka ve patent başvurularından bahsetmiştik. Salgının etkilerinin devam ettiği şu günlerde her geçen gün bu başvurulara yenileri ekleniyor.

Ortak kullanım alanlarından asansörler de doğal olarak en çok gündeme gelen alanlardan biri oldu. Haber kaynaklarından asansörlerin daha sağlıklı ortamlara dönüştürebilmesine yönelik pek çok buluş haberi geliyor ve önümüzdeki günlerde bu haberler artacak gibi de görünüyor.

Büyükşehir Hayatının Bir Parçası Asansörler
Asansörler çok katlı binaların inşasındaki artışla birlikte özellikle büyükşehirlerde yaşayanlar için vazgeçilmez bir araç haline geldi. Apartmanlar, iş merkezleri, okullar, hastaneler, oteller, alışveriş merkezleri, hatta yaya geçitleri gibi pek çok yerde asansörleri kullanıyoruz.

Kullanım alanları her geçen gün yaygınlaşan asansörlerin kapasitelerinin artmasıyla birlikte tek seferde 8 -12 hatta daha fazla kişi aynı anda asansörlerde taşınabiliyor bu da daha fazla insanla dar bir alanı birlikte kullanmayı zorunlu kılıyor. Bu da asansörlerin hijyeninin sağlanması konusunu daha da önemli bir hale getiriyor.

Koronavirüs salgınıyla birlikte pek çok insanın asansörleri tedirginlikle kullandığı ya da mümkün olan yerlerde merdivenleri tercih ettiği şu günlerde asansörlerde koronavirüsü etkisiz hale getirmeye yönelik bir yeni buluş haberi de Grup Ofis Marka ve Patent’in vekilliğini yaptığı Ajna Elektronik Savunma ve Havacılık’tan geldi. Henüz patent başvuru aşamasında olan bu buluşla asansörlerin minimum sürede temizlenmesi hedefleniyor.

Ajna Elektronik’ten Asansörler İçin UVC Dezenfeksiyon Sistemi
Ajna Elektronik Savunma ve Havacılık tarafından geliştirilen bu buluş, asansörlerin minimum sürede temizlenmesi amacı ile bir hesaplama yapan ve bu hesaplamaya göre otomatik olarak çalışan UVC (özellikle sterilizasyon işlemi için kullanılan bir tip ultraviyole lamba) lambalara sahip asansör dezenfeksiyon sistemi ile ilgili.

Asansör UVC dezenfeksiyon sistemi, canlı etkileşimi olmadan (bir kişinin kullanmasına ihtiyaç duymadan) asansörlerde insan temasının en fazla olduğu ve bu yüzden en fazla virüs bulaşan kumanda panellerinin ve diğer yüzeylerin düzenli olarak sterilize edilmesini sağlıyor. Bu amacı gerçekleştirebilmek için, asansör üzerinde UVC lambalar yerleştiriliyor. Ayrıca yine asansör üzerinde sensörler bulunuyor.

Sensörler düzenli olarak asansörün içinde canlı (insan, hayvan) var mı yok mu bunun kontrolünü yapıyor. Eğer sensör asansörde bir canlı tespit ederse, dezenfeksiyon işleminin yapılmasını engelliyor. Çünkü UVC lambaların ışınları canlılara zarar verebiliyor. Bu sebeple asansörün içi boşken asansör kabinindeki UVC lambaların çalışması gerekiyor.

Asansör UVC dezenfeksiyon sistemi, otomatik olarak açılıyor ve yeterince çalıştıktan sonra otomatik olarak kapanıyor. Asansör içinde canlı yoksa, sistem UVC lambaları aktifleştirerek asansörün dezenfekte edilmesini sağlıyor.

Buluş konusu sistem ile yapılan testler sonucunda 2m x 2m boyutlarında bir asansör 4-5 dakika içerisinde %90 oranında sterilize edilebiliyor ve daha uzun süreli çalışmalarda daha yüksek temizlik oranına da ulaşılabiliyor.