ÇEVRECİ BULUŞ

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi bünyesinde meyve, sebze kabuklarından boya üretildi. Sanayide kullanılan, renklendirilmemiş boya bazları ile bu doğal renk pigmentlerinin karıştırılması sonucunda ise 400 civarı renk tonu elde edildi. Boya sektöründe önemli bir gelişme olarak görülen bu ürün, hem iç hem dış mekanda kullanılabiliyor.

Doğal içerikli bu boyalar; portakal, soğan, ceviz kabuğu ile böğürtlen meyvesi gibi gıda ürünleri kullanılarak üretildi. Tamamen çevreci oluşu, insan sağlığına, doğaya zararlı olmayışı ve atık soğan, portakal, ceviz kabuklarının geri dönüştürülüyor olması bakımından takdir topladı.

Kimya Bölümü Öğretim Üyesi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Doğal Boyalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Adem Önal, aynı zamanda bu çalışmanın Türkiye’de ve dünyada bir ilk olduğunu; boya sanayisine entegre edilerek geliştirilmesi gerektiğini ifade etti. Boya sanayisinde dışa bağımlı olduğumuzu ve sentetik renk pigmentlerine yüksek miktarda ödemeler yaptığımızı belirten Önal, bu çalışmanın hem Türkiye hem Tokat için potansiyel bir gelir kaynağı olacağını ön görüyor.

Ürünün yerli olarak üretiminin yapılması ve piyasaya sunulması için ise süreç projelendirilmiş durumda. Adem Önal ve yüksek lisans öğrencisi Nuri İmeryüz, boyalara antiviral özellik ekleyerek yeni patent başvurusunda bulunmayı da hedefliyor.