“Evde Kal” kampanyasıyla birlikte evde vakit geçirmenin yollarını arayanlar puzzle yapma salgınına yakalanmış görünüyor. Özellikle internetin ve sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle biraz geri planda kalan puzzle, koronavirüs sebebiyle popülerliğini yeniden kazandı. Son aylarda üretici firmalara zorluk yaratacak ve siparişlerin yetişmesini geciktirecek kadar rağbet görüyor.
Puzzle hem keyifli vakit geçirmeye yarayan hem de mevcut sorunlardan sıyrılarak zihnimizi başka bir yere odaklayabileceğimiz bir bulmaca oyunu. Üstelik 7’den 70’e herkesin ilgi gösterdiği, parça sayısına ve renklerine göre zorluk dereceleri bulunan bir oyun. Henüz bir iki ay öncesine kadar sadece puzzle tutkunlarının rağbet gösterdiği bu oyun salgın vesilesiyle yeniden popülerliğini artırmış oldu.
Puzzle Nasıl Ortaya Çıkmıştı?
Puzzle ilk olarak bir eğitim aracı olarak kullanılmış. 1760 yılında Londralı bir harita yapımcısı olan John Spilsbury tarafından dünya haritasının sert bir tahta üzerine yerleştirilip, öğrencilerin coğrafya derslerinde kullanabilmesi için ülke sınırlarının testere ile kesilmesi sonucu bulunmuş. Testere ile kesildiği için de “jigsaw puzzle” olarak anılmaya başlanmış.
Puzzle’ın ilk buluşçusu John Spilsbury olsa da kendisine ait bir patent başvurusu bulunmamakta. Fakat 1989 yılında Karen E.Meyer tarafından dosyalanan patent başvurusunda puzzle ilk kez yer almış ve başvuruda yer alan özelliklere bakıldığında, klasik bir puzzle yapısını tamamen barındırdığı görülmüş.
Karen E.Meyer tarafından dosyalanan bu patent başvurusunda puzzle “Dikey sütun ve satırlardan oluşan bir yapboz bulmaca ve sözü geçen bulmacanın çevresini tanımlayan çok sayıda dış düz kenar parçası, tamamen düzensiz konveks ve içbükey kavisli özellikleri olan çok sayıda iç mekan geleneksel parça, düz kenar parçalarının sözü edilen bulmaca içindeki parçalara sayısal oranını arttırmak ve böylece bulmacanın zorluğunu artırmak için sözü edilen çevre içinde bir iç çokgeni tanımlayan çok sayıda iç düz kenar parçasından oluşur” gibi zorlu bir tarife sahip.
Patentli Puzzle Sayısı Artıyor
Gelişen teknolojinin etkisiyle popülerliği arttıkça pek çok puzzle çeşidi için de patent başvuruları tarihteki yerini almaya başladı.
2001 yılında INVENTI LTD tarafından patenti alınan bir puzzle türü de “Her biri, hafızalı bir köpükten yapılmış bir ana gövdeye sahip çok sayıda parçayı içeren iki boyutlu bir bulmaca” olarak tanımlanmıştır. Patent başvurusunda bahsi geçen her bir ana gövde üzerine uzanan bir yapışkan tabaka ve buna yapıştırılmış bir esnek tabaka içermektedir. Kısacası, INVENTI firması tarafından geliştirilen ve patentle ödüllendirilen bu puzzle yapısı, iki boyutlu olup parçalarının hiçbiri bulmacadan ayrılmadan bükülebilir bir yapıdadır.
Üç boyutlu puzzle, manyetik özellikli puzzle ve daha niceleri patentlenip hayatımıza giriyor. Puzzle’ın yeniden doğuşuna sahne olan 2020 yılı yeni türlerin ortaya çıkmasına ve patentlerinin alınmasına sahne olabilir.