Üniter patent, Avrupa Patent Ofisi (EPO) tarafından tescil kararı verilmiş bir patente, tek bir talep ile sözleşme dahilinde olan ülkelerin tümünde üniter özelliğe sahip Avrupa Patenti koruması sağlayan bir sistemdir.
Klasik Avrupa patent sisteminde, patent süreci tek bir başvuru ile Avrupa Patent Ofisi nezdinde yürütülmektedir. Belge kararı sonrasında ise sözleşmeye üye ülkelerde validasyon yapılması koşuluyla bu ülkelerde koruma sağlanmaktadır. Mevcut sistemin eksikliklerinin giderilmesi amacıyla kurgulanan üniter patent sisteminin en temel amacı, mevcut Avrupa patenti sistemine daha basit ve daha uygun maliyetli bir alternatif sunmaktır. Üniter patent sistemi ile tescil sonrası işlemler için merkezileştirilmiş bir prosedür sağlanmaktadır. Avrupa Patent Ofisi aracılığıyla üniter patent sistemine dahil ülkelerde tek validasyon, tek yıllık ücret ödemesi gerçekleştirme imkânı
doğmaktadır. Böylelikle patent tescil işlemlerindeki adım sayısı azaltılarak süreç kolaylaştırılmakta ve maliyetin düşürülmesine fırsat oluşturulmaktadır.
Üniter patent sistemine dahil olan ülkeler: Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İsveç.
Üniter Patent Mahkemesi Anlaşması’nın 89. maddesi uyarınca anlaşmanın yürürlüğe girmesi için 13 ülke onayı gerekiyordu. Birçok ülke konuyla ilgili sürece adım attı ve gerekli işlemleri başlattı. Süreç tamamlanmak üzereyken 15 Ekim 2021’de Slovenya’nın da onay belgesini teslim etmesiyle son bir ülke onayına gerek kaldı. Geçtiğimiz aylarda 13. üye olarak Avusturya’nın da onay belgesinin tevdi edilmesiyle birlikte 19 Ocak 2022 tarihi itibarıyla Üniter Patent Mahkemesi Anlaşması (UPCA) geçici olarak yürürlüğe girdi. Geçici uygulama sırasında Üniter Patent Mahkemesi (UPC) için hazırlıkların tamamlanacağı öngörülüyor.
Yaklaşık 8 ay sürmesi beklenen geçici başvuru döneminde, üniter patent sisteminin yıl sonuna kadar aktif hale geçmesi amacıyla Üniter Patent Mahkemesinin teknik ve altyapı hazırlıkları tamamlanacak. Ancak Üniter Patent Mahkemesi Anlaşması’nın resmen yürürlüğe girmesi için anlaşmayı onaylayan Almanya’nın onay belgesinin tevdi edilmesi gerekmekte.
Almanya’nın da onay belgesini tevdi etmesiyle Üniter Patent Anlaşması resmen hayata geçecek ve böylece Üniter Patent Mahkemesinin çalışması sağlanacak. Avrupa Patent Ofisi Baskanı António Campinos konu ile ilgili “Geçici başvurunun başlamasıyla Üniter Patent simdi gerçeğe dönüşecek. Tüm katılımcı AB üye ülkelerinin topraklarını tek tip olarak kapsayan uygun maliyetli bir patent bundan birkaç ay sonra mevcut olacak.” yorumunda bulundu.
Bu sistem nasıl isleyecek?
Araştırma ve inceleme aşamalarından sonra tescil kararı almış olan bir Avrupa patenti için tescil kararının yayın tarihinden itibaren 1 ay içerisinde üniter patent talebinde bulunmak gerekecek. Herhangi bir ücreti olmayan bu talep yapıldıktan sonra Avrupa patenti üniter sisteme geçecek. EPO tarafından gerçekleştirilecek olan sekli inceleme sonrası uygun görülen başvurular için başka herhangi bir isleme gerek kalmadan koruma sağlanmış olacak.
Üniter patent sistemin yürürlüğe girmesinden itibaren klasik Avrupa patentlerinin tercihen bu sisteme dahil olabilmeleri için “sunrise period” adı verilen bir geçiş süreci olacak. Bu süreç üniter patent sisteminin yürürlüğe girmesinden itibaren 7 yıl olarak belirlenmiş ancak bu süre daha sonra ihtiyaç olması halinde bir 7 yıl daha uzatılabilecek.
Geçis süreci boyunca klasik Avrupa patentleri dahil tüm başvurular Birleşik Patent Mahkemeleri ve ulusal mahkemelerin yetki alanına girecek. Ancak bu aşamada klasik sisteme dahil olan Avrupa Patenti başvuru sahiplerine opt-out yani sistemden çıkma seçeneği sunulacak. Başvuru sahipleri bu yolla başvurularını yalnızca ulusal mahkemeler ve ulusal ofisler bazında yürütebilecek. Sistemden opt-out yapmış olan bir başvuru için tekrar opt-in yani sisteme dahil olma seçeneği sunulacak ancak ikinci bir kez opt-out yapma seçeneği olmayacak.
Haber: Sevda Kalyoncu
Bir yanıt yazın