ÜNİVERSİTELERDEN HABERLER

Akdeniz Üniversitesi – Havadaki Virüsü Temizleyen Cihaz:
Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Enerji Bilim Dalı Öğr. Üyesi Ahmet Korkmaz, kapalı ortamdaki havada bulunan virüsü yüzde 99.9 oranında yok eden bir cihaz geliştirdi.

Korkmaz, gerekli testleri gerçekleştirdiklerini belirterek bu cihazın kapalı ortamda bulunan korona virüse karşı etkili olduğunu ifade etti. UV-C (ultraviyole ışın) ile çalışan virüs ve bakteri eliminatör cihazı için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuruda bulunan Korkmaz, ruhsatlandırma için ise Sağlık Bakanlığına başvurduklarını söyledi.

Bursa Teknik Üniversitesi – Tekstil Sektöründe Desen Üreten Yazılım:
Bursa Teknik Üniversitesi bünyesinde bilgisayar mühendisliği eğitimi alan iki öğrencinin geliştirip patent başvurusunda bulunduğu yazılım; tasarımcıya istediği verileri sisteme ekleyerek özgün desenler oluşturmasını amaçlıyor.  Bu yazılımda renk, şekil, ebat gibi istenilen komutların sisteme girilmesi sonucunda tasarım süreci hızlanıyor ve ortaya özgün desenler çıkıyor.  Tekstil alanında faaliyet gösteren her üretici için kolaylık sağlamayı amaçlayan sistem, “Doğal Dil İşleme ve Derin Öğrenme Yöntemleri Kullanılarak Metinden Kumaş Deseni Üretilmesi” başlıklı proje sonucunda ortaya çıktı ve Bursalı Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. firmasının desteğiyle de hayata geçti.

Hitit Üniversitesi – Gri Su Tekrar Kullanım Modülü:
Çorum Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri, iklim değişikliklerinden kaynaklanan kuraklığa çözüm geliştirmek amacıyla ‘’Gri Su Tek’’ isimli projeyi hayata geçirdi. Sistem, şebeke suyunun israfını önlemeyi ve %40 su tasarrufu sağlamayı amaçlıyor. ‘’Gri Su Tek’’ ile evsel nitelikli atık su, bir haznede toplanıyor ve ultraviyole ışık ile mikroplardan arındırılıp elektrikli motor vasıtasıyla ev içi şebekeye tekrar aktarılıyor.

Genç mühendisler, geliştirdikleri sistem hakkında şu ifadelerde bulundu:

Prensip olarak gri suyun geri kazanımı ve kullanımını sağlayan sistemler mevcut ancak bizim geliştirdiğimiz sistem hem çok daha ekonomik hem de uygulama açısından son derece pratik. Çok fazla tadilat gerektirmeksizin birkaç vida sıkarak dahi şebeke sistemine entegre edilebiliyor. Modülümüz sayesinde şebeke sisteminde geniş çaplı değişiklik yapmadan herkes bireysel olarak su tasarrufu sağlayabilecek.”

Ondokuz Mayıs Üniversitesi – Otomatik Biyogaz Depolama Sistemi:
OMÜ Çevre Mühendisliği Öğr. Üyesi Prof. Dr. Bahtiyar Öztürk’ün biyogaz depolama üzerine hayata geçirdiği çalışma, Türk Patent ve Marka Kurumunca tescil edildi. Patlama ve tutuşma risklerini minimuma indiren sistem sayesinde biyogazın, üretimi esnasında eş zamanlı olarak yüksek basınçla depolanması ve istenilen miktarda istenilen yere nakledilmesi hedefleniyor.

Buluşçu Prof. Dr. Bahtiyar Öztürk geliştirdiği sistem hakkında şu ifadeleri kullandı:

‘’Bu sistemle kırsalda komşular bir araya gelerek evlerinin hemen yakınında ya da uzak mesafede,
daha hijyenik koşullarda biyogaz üretme, depolama ve hep beraber kullanma imkanına sahip olacak.’’

Share