Netflix’te yayınlanan İngiliz yapımı Peaky Blinders dizisinin ismi, ticari amaçlı bir marka kullanımına konu oldu. Peaky Blinder ismi, Birmingham merkezli bir alkollü içecek üreticisinin bira ve likörlerinde marka olarak kullanıldı. Dizinin yapımcısı olan Mandabach Productions Ltd. bu kullanıma karşı çıktı. Mahkemeye taşınan marka kullanımı için Los Angeles Federal Mahkemesi ise kararını verdi. İşte Peaky Blinder isminin marka olarak kullanımı ve Mahkeme’nin ilgili dava hakkında verdiği karar…
İlk kez 2014 yılında yayınlanan Peaky Blinders dizisi, 19. yüzyılda Birmingham’da yaşayan bir çetenin hayatını anlatıyor. Bu yapımda ‘’Shelby’’ ailesi, döneminin Birmingham’ında hem popüler hem saygı duyulan hem de bolca düşmanı olan bir çete olarak karşımıza çıkıyor. Dönemin toplumsal olaylarını ve yapısını çok yönlü olarak aktarmaya çalışan dizinin ciddi bir takipçi kitlesi olduğunu da söyleyelim. Shelby’ler, dizinin takipçileri tarafından giyim tarzlarıyla sıkça anıldığı gibi aynı zamanda kullandıkları yoğun alkol ve tütün ürünü ile tanınıyor. Hatta öyle ki Thomas Shelby, dizi kurgusunda bir süre sonra kendi alkol üretim tesisini kurup viski ihracatı yapmaya başlıyor. Özellikle bu nedenle gerçek hayatta bir alkol firmasının ‘’Peaky Blinder’’ ismini kullanıyor olması, diziye hasar verme ihtimalini gündeme getiriyor. Yapımcı şirket, aynı nedenle dava yoluna gidiyor ve gerekçe olarak alkollü içecek üreten Sadler’s firması tarafından ismin marka olarak kullanılmasının ‘’diziye onarılmaz bir zarar verdiğini’’ dile getiriyor.
Peaky Blinder ismi kapsamında gerçekleşen bu marka savaşı, 2017 yılında Sadler’s firmasının bu markayı kullanması ile başlıyor. Bu kullanım üzerine yapımcı şirket Mandabach Productions, geçtiğimiz senenin kasım ayında bir dava açıyor. Üretici firma tarafından gelen savunma ise ilgi çekici… Sadler’s; diziye konu olan bu çete ile tarihsel bir bağlantısı olduğunu, hatta firmanın eski sahibinin bu çetenin soyundan geldiğini ve bu ilişkiye dayanarak ismi kullandıklarını ifade ediyor. Yapımcı şirketin ihtiyati tedbir kararı ise böyle bir karar için gerekli olan ‘’açık gösterim’’ unsurunu barındırmaması yani davacı şirketin tüketiciler açısından karıştırılma ihtimalini kanıtlanmaması nedeniyle reddediliyor. Buna ek olarak tedbir kararının reddedilmesini kaçınılmaz kılan unsurlardan biri; yapımcı şirketin, iddiası olan ‘’diziye onarılmaz hasar verme’’ durumunu ispatlandıramamış olması.
Mahkeme Ne Sonuca Vardı?
İlgili davada Los Angeles Federal Mahkemesi; Peaky Blinders dizisinin yapımcı şirketi olan Mandabach Productions’ın, alkol üretimi yapan firma tarafından bu ismin kullanımına karşı çıkamayacağı kararına vardı. ABD Bölge Yargıcı Consuelo Marshall, Mandabach Productions şirketinin tescilli olmayan ticari markalarında korunabilir menfaatleri olduğunu kanıtlamadığını belirtti. Ayrıca yapımcı şirketin tarihle ilişkilendirilen bir ismi, dizi ismi olarak seçmesinin de tedbir kararına engel olan unsurlardan biri olduğu ifade etti. Çıkan karar sonucunda Netflix’in popüler dizilerinden olan Peaky Blinders yapımcılarının, marka kullanımı konusunda Sadler’s firmasına engel olamadığını görüyoruz. Yapımcı şirketin davada beyan ettiği gerekçelerin kanıtını sunamamış olması, şüphesiz ki bu davanın Sadler’s lehine sonuçlanmasındaki en büyük etkenlerden biri. Belki de şirket, beyan ettiği gerekçelerin ispatını mahkemeyi ikna edecek nitelikte sunsaydı sonuç çok daha farklı olabilirdi.