Türkiye’de ilk defa düzenlenen Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi 28-29 Nisan tarihlerinde ATO Congresium’da gerçekleşti. Zirvede, belirli coğrafi bölgelere ait ürünleri tanıtmak, bu ürünler için pazar oluşturmak ve farkındalık yaratmak amaçlandı.
Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren coğrafi işaretlerin önemi her geçen gün daha da artmaktadır. Türkiye’nin yöresel zenginliği coğrafi işaretlerin tescil edilmesi, korunması ve bu coğrafi işaretlerin uluslararası platformda da tescil ile koruma altına alınması zirvede dikkat çeken konu başlıklarını oluşturdu.
Pazarlama ve ekonomik denge oluşturma aracı olan ve kültürel zenginliği simgeleyen coğrafi işaretler zirvesinde Grup Ofis Marka Patent tarafından başvurusu hazırlanan Beypazarı kurusu, Tosya pirinci, Afyonkarahisar’ın Şuhut keşkeği ve patatesli ekmeği de zirvede yer alan lezzetli ürünler arasındaydı. Başkentliler bu zirvede birbirinden değerli yöresel ürünleri inceleme fırsatını yakaladı.
Sınai Mülkiyet Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle daha önce menşe adı ve mahreç işareti olarak yalnızca ikiye ayrılan coğrafi işaretlere AB uygulamalarında da görülen geleneksel ürün adı konsepti eklendi. Bu kavramlar bundan sonra Avrupa Birliğindeki uygulamaya benzer bir şekilde farklı renklerdeki amblemlerle belirgin hale getirilecek ve bundan sonra bu ürünlerin hangi kategoriye girdiği üzerilerindeki amblemlerle ayırt edilecek. Bu ürünlerdeki amblem kullanımı ise 10 Ocak 2018 tarihinden sonra gerçekleşecek.