ABD’DE JENERİK BULUNAN “BOOKING.COM” İÇİN YER YOK

Birçok online iş yapan işletme, alan adlarını mümkün olduğunca basit, net, mal ve hizmetlerine ilişkin ipuçları veren isimlerden seçmeye çalışır ve aslında bu gayet iyi bir pazarlama stratejisidir. Fakat ABD Patent Ofisi’nin son kararı, bu tür seçimlerin bazen riskli olabileceğinin en büyük göstergesi oldu. İlgili karar oldukça bilinen otel ve kalacak yer rezervasyonu sağlayan booking.com markasına ilişkin.

WIPO üzerinden ABD’ye yapılan iki şekilli (Şekil 1, Şekil 2) marka başvurusu jenerik bulunularak uzmanca reddedildi. Ayrıca uzmana göre booking.com ibaresi, markanın içerdiği hizmetler bağlamında ayırt edici de değildi. Bu görüş ABD Patent Ofisi’nin Yargı ve Temyiz Kurulu’nca da teyit edildi. Kurul, ibarenin jenerik olup olmadığının test edilmesi için halkın söz konusu hizmetlerin türü kapsamında markayı nasıl gördüğüne ilişkin kanıtları ve bu bağlamda “booking” kelimesini “.com” kısmından ayırarak, web sitesi bulunan benzer markalarla (hotels.com, lawyer.com gibi) karşılaştırarak inceledi. Bu çerçevede booking.com ibaresinin başka mal ve hizmetler için kullanılmasının gramerde ve pratikte çok mümkün olmadığına ve halk nezdinde bu kelimelerin alınmak istenen hizmetleri çağrıştırdığına hükmedildi.

Kurul, booking.com’un halk arasında bilinirliğini göz ardı ederek, hotelbooking.com gibi muadil siteleri de örnek göstererek bunun genel olarak kullanılabilecek bir kelime olduğuna kanaat getirdi. Ayrıca markaya eklenen renk ve arka planın da ayırt edicilik için yeterli olmadığına karar verildi.

Genellikle hedef kitle tarafından aramalarda kolaylıkla bulunabilmesi için genel ve tanımlayıcı ibareler seçilerek oluşturulan alan adları, koruma anlamında alan adı ve işletme sahiplerine zorluklar çıkarabiliyor. “booking.com” örneğinde de yaşandığı gibi alan adına ilişkin markanın alınamaması halinde rakipler tarafından benzer ve hatta bire bir markalar rahatlıkla kullanılıp tüketicide yanıltıcı izlenimler bırakılabiliyor.