AVUÇLARIMIZDAKİ KAYNAĞIN GENÇ MUCİDİ: ANN MAKOSİNSKİ

Karanlıkta mı kaldınız? Etrafınızda hiçbir aydınlatma cihazı yok mu? Peki, ihtiyacınız olan ışığın kaynağının kendiniz olduğunu biliyor muydunuz?

Kendi vücut ısımızın potansiyelini keşfeden Kanadalı genç mucit Ann Makosinski, karanlıkları kolaylıkla aydınlıklara kavuşturacak bir icatla imdadımıza yetişti.

İnsan elinin sıcaklığından yararlanılarak çalışan termoelektrik el fenerini icat eden Makosinski, ayrıca kahve ve çay gibi sıcak içeceklerin ısı enerjisinden yararlanarak telefon şarj eden e-Drink adlı kupanın da yaratıcısı. Günlük hayatta işimize yarayacak oldukça pratik bu icatların sahibi henüz oldukça genç. 1997 doğumlu Makosinski, yirminci yaşını dâhi doldurmadan o kadar başarılı oldu ve adından o kadar sıkça söz ettirdi ki; şimdiye kadar 5 TEDx konuşması yaptı, ABD’nin ünlü talk showlarından Jimmy Fallon Show’a iki kez konuk oldu ve 2013 yılında TIME Dergisi’nin “30 yaşın altında dünyayı değiştiren 30 kişi” listesinde yer almayı başardı. Bunun dışında çok sayıda ödülün de sahibi olan genç mucit, icatlarıyla daha uzun yıllar adından söz ettireceğe benziyor.

Hikâyenin tek ilginç yanı Ann Makosinski’nin genç yaşı değil elbette; Ann ayrıca, düşünülenin aksine sayısal ya da mühendislikle ilgili bir eğitim de almadı. Genç mucit, üniversitede İngiliz Edebiyatı okuyor ve bunu şaşkınlıkla karşılayanlara şu cevabı veriyor: “Bence bilimle sanat arasında bir dengenin olması, her iki alana da ulaşılabilir olabilmek adına çok önemli. Bu alan ilgimi çekti ama tüm bilim ve işe ilişkin çalışmalarımı okul dışında yürütüyorum.”

Küçüklüğünden beri yeni nesneler yaratmaya, özellikle elektroniğe ve kameralara meraklı olduğunu dile getiren
Makosinski, saatlerce kendi kendine çeşitli tamir, deneme ve deneyler yaptığını anlatıyor. 15 yaşındayken el ısısıyla çalışan fenerinin ilk prototipini yapan Makosinski’nin bu icadı, bir okul projesinin sonucu olarak ortaya çıktı. Projenin amacı; elektrik ve güç kaynaklarına kısıtlı erişimi olanlara pratik bir çözüm üretmekti. Bir gün Filipinli bir arkadaşının elektrik masraflarını karşılayamaması ve dolayısıyla gece ders çalışacak ışığa sahip olamaması sebebiyle okulu bırakmak zorunda kaldığını anlatması üzerine genç mucit, bu hikâyeden ilham alarak
şimdilerde tüm dünyada konuşulan bu icadını geliştirdi. Herkesin kolaylıkla ışığa erişimini sağlayacak bir yol bulmak ana hedefiydi.

Makosinski’nin geliştirdiği ve Hollow Flashlight olarak anılan bu fener, peltier etkisinden yararlanarak aletin bir yanı soğurken bir yanının ısınmasını sağlıyor. El ısısından faydalanarak çalışan led lambalı fener yirmi dakika boyunca ışık sağlayabiliyor. Söz konusu icat 2013 Kanada Bilim Sergisi, 2013 Google Bilim Sergisi ve 2014 Uluslararası Bilim ve Mühendislik Sergisi’nde ödüllere de layık görüldü.

Bu icadının ardından Makosinski, yine bir okul projesinin parçası olarak e-Drink adlı içecek kupasını icat etti. Yalıtımlı kupa aracılığıyla sıcak içeceğin ısı enerjisi toplanıyor, kupada bulunan batarya sayesinde elektrik enerjisi olarak depolanıyor ve cep telefonu gibi herhangi bir harici aletin bu enerjiyle şarj edilebilmesi sağlanıyor. Örneğin, bu şarjla bir iPhone’un şarj ömrünü 10 ila 30 dakikaya kadar arttırılabiliyor. Tüm bunların yanında Makosinski yayıncılar tarafından da keşfedildi. Biri çizgi roman serisi, diğeri de anı defteri olmak üzere iki kitap üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

Genç yaşında tüm dünyanın ilgisini kazanmayı başaran Makosinski’nin tüm öğrenci ve genç mucitlere önerisi ise dikkate şayan: “Şimdi başlayın. Sizi geride tutacak hiçbir şey yok! Henüz öğrenciyim ve öğrencilik dışında hiçbir şey yapmak zorunda değilim diye düşünmeyin. Gerçek şu ki birçok şey yapabilirsiniz; ne isterseniz onu yapabilirsiniz. Ayrıca diğer insanlara ulaşmaktan, yardım istemekten ve fikir almaktan korkmayın!” Genç mucit, hem söylemleri hem de icatlarıyla birçok kişiye uzun yıllar ışık tutacağa benziyor.