ELMANIN DİĞER YARISI: STEVE WOZNIAK

Henüz lisedeyken teknolojiye olan ilgisi nedeniyle, amatör radyo, voltmetre, hesap makinesi ve ücretsiz uluslararası görüşmeler yapılmasını sağlayan blue box gibi çeşitli elektronik cihazlar geliştiren Steve’in maddi imkansızlıklardan dolayı bir bilgisayarı bile yoktu. Ama bu ilgisi onu ilerleyen zamanlarda bir bilgisayar dâhisi yapacaktı…

11 Ağustos 1950’de bugün Silikon Vadisi olan San Jose’de dünyaya gelen Steve Wozniak aslen Polonya kökenlidir. 1969 yılında Colorado Boulder Üniversitesi’nde okurken okulun bilgisayar sistemine izinsiz girmesi ve bunun gibi pek çok haylazlıklar nedeniyle okuldan atılan Wozniak, 1971 yılında geliştirdiği bir proje sayesinde De Anza College’da yeniden öğrenim hayatına döndü. Ardından 1972 yılında Berkeley Üniversitesi’ne transfer edildi.
1976 yılında maddi imkansızlıklar nedeniyle üniversiteyi bırakan Wozniak, Hewlett Packard (HP) şirketinde teknisyen olarak çalışmaya başladı ve Steve Jobs’un da burada staja başlamasıyla Jobs ile Wozniak’ın yolları kesişti. Wozniak’ın kişisel bilgisayar üretimi fikriyle Jobs’un söz konusu ürünü birleştirerek satışa sunma fikri birleşince sonu multi milyarderliğe giden yolun ilk adımı atılmış oldu. Wozniak aslında iş dünyasında Jobs kadar hırslı bir insan değildi. Para kazanmaktan ziyade üretmeyi seviyordu. Jobs, Wozniak’ı başarılı olamasalar da en azından torunlarına kendi şirketlerini kurduklarını söyleyebilecekleri vaadiyle söz konusu bilgisayarı satmaya ikna etti.

Wozniak ve Jobs’un bilgisayar üretimine başlama hikayesi ise oldukça ilham verici. Maddi sıkıntılarını çözmek için Wozniak’ın HP hesap makinesini ve Jobs’un Volkswagen karavanını satarak 1300 $ kazanıp ilk prototiplerini Jobs’un yatak odasında üretmeye başlayan ikili, buraya sığamayınca Jobs’un garajında çalışmalarına devam etti. Ucuz bir mikroişlemci ve birkaç çip daha kullanarak Apple I’i ürettiler. Wozniak 20 $’a mal ettiği Apple I’i o dönemde hala çalıştığı HP şirketine 40 $’a satmak istedi. Ancak kullanıcıların hafıza ve ara yüz kartları eklemesine uygun bilgisayar veri yolu yapısı olmaması nedeniyle Hewlett-Packard bilgisayarı satın almadı ve Apple I basit bir hobi aracı olarak tarihteki yerini aldı.

Hewlett-Packard’ın reddi nedeniyle Wozniak ve Jobs 1 Nisan 1976’da Apple Computer şirketini kurdular. Çalışmalarına hızla devam eden Wozniak Apple I’e yeni çipler ekleyerek Apple bilgisayarlarının grafikler göstermesini de sağladı. Böylelikle yeni Apple bilgisayar sadece yazı değil resim de göstermeye başladı. Jobs’un pazarlama dehası ile Wozniak’ın çalışmaları olumlu sonuçlar verdi ve Apple II pazarda büyük yer buldu. 1980’de Apple Computer halka arz edildi, artık Wozniak ve Jobs zengindi.

Fakat sonrasında işler beklendiği gibi gitmedi. Tam bu dönemde Wozniak bir uçak kazası geçirdi ve kısa süreli hafıza kaybı yaşadı. Öyle ki kazayı ve sonrasındaki hastane dönemini uzun süre hatırlayamadı. Kaza sonrası Apple’a dönmek yerine okulu bitirmeye karar veren Wozniak kötü nam saldığı Berkeley Üniversitesi’ne tanınmamak için köpeğinin adı ve eşinin evlenmeden önceki soyadını birleştirerek Rocky Raccoon Clark
adıyla geri döndü ve mezun oldu. 1983 yılında elmanın diğer yarısı olan ve kurucusu olduğu Apple’a tekrar dönen Wozniak, eskisi gibi yönetim alanında yer almak istemeyip sadece mühendis olarak çalışmaya devam etti. Wozniak, Apple’da yarım gün çalışıyorken başka bir şirkete Apple ürünlerine çok benzeyen bir uzaktan kumanda tasarımı verdi. Jobs da aralarındaki problemin kişisel olmadığını belirterek ürünün Apple ürünlerine olan benzerliğini ve Wozniak’ın Apple kaynaklarından faydalanamayacağını söyledi. Bu olay sonrasında Jobs ile Wozniak arasında soğuk rüzgarlar esmeye başladı.

O dönemde sürmekte olan soğuk savaşın insanlar üzerindeki olumsuz etkilerini gidermek amacıyla birtakım sosyal sorumluluk çalışmalarına yönelen Wozniak, bu amaçla “UNUSON” (Unite Us in Song) adlı bir şirket kurdu. Bu şirket çatısı altında U2, Santana, Scorpions, The Police, Ozzy Osbourne, The Clash gibi ünlü müzik gruplarının yer aldığı teknoloji ve müziğin bir arada olduğu festivaller düzenleyen Wozniak, 20 milyon dolar zarar etmiş olmasına rağmen bundan pişman olmadı.

Halen pek çok okula bilgisayar yardımı yapmayı sürdüren Wozniak, aynı zamanda öğretmenlik yapmaya devam ediyor. Ayrıca 2009 yılından bu yana “Fusionio” adlı şirkette “yüksek mühendis” olarak görev yapıyor.

Wozniak kendi buluşu olan ve uluslararası görüşmeler yapılabilen blue box ile Vatikan’ı aramış, kendisini Henry Kissinger olarak tanıtmış, görevlilerin Papa’nın uyuduğunu söylemesi üzerine ise telefonu kapatmış ve Papa ile konuşamadan Kissinger olmadığı anlaşılmıştır.