“Kırmızı tabanlı ayakkabılar” deyince aklınıza gelen bir marka var mı? Yüksek topuklu ayakkabıları seven ya da ünlü markaların ünlü tasarımlarına aşina biriyseniz bu soruya “Louboutin” cevabını vermiş olmalısınız. Çünkü bahsettiğimiz bu kırmızı tabanlı ayakkabılar, Fransız tasarımcı Christian Louboutin’in bir imzası haline geldi. Markayla özdeşleşen bu tasarım ise yakın zamanda bir ihlal davasını gündeme getirdi. Louboutin, kendine ait tasarımları kopyaladığı ve “kırmızı tabanlı ayakkabılar” ifadesini kullanarak bu ayakkabıları sattığı için Çin’de bir markaya dava açtı…
Özel tasarım ürünleriyle tanınan Louboutin, Guangdong Wanlima Industrial Co. Ltd. isimli bir şirketin, kendi ünlü tasarımını anımsatan kırmızı tabanlı ayakkabılar sattığını tespit etti. Bu ürünler Pekin’de bir mağazada ve Çin’de faaliyet gösteren Tmall isimli bir çevrim içi alışveriş platformunda satılıyordu. 2011 yılında Çin pazarına açılan Louboutin ise bu modelin satışını bir “hak ihlali” ve “kopyalama” olarak değerlendirdi. Ünlü marka, konuyu mahkemeye taşıdı ve “haksız rekabet davası” açtı. Ayrıca “kırmızı tabanlı ayakkabılar” ifadesinin kullanılmasını da bir risk olarak değerlendirdi. Bu durumun, tüketicilerin ‘’kopya ürünleri’’ yanlışlıkla Louboutin ile ilişkilendirme olasılığını taşıdığını belirtti.
Dava Pekin Fikri Mülkiyet Mahkemesinde görüldü. Eylül 2022’de çıkan karar, davacının lehine oldu ve Louboutin davayı kazandı. Mahkeme, Louboutin’in Çin pazarına girdiği günden beri önemli bir ayırt edicilik kazandığını ve tüketici tarafından bilinir hale geldiğini belirtti. Ayrıca davaya konu olan kırmızı tabanlı ayakkabı tasarımının da Çin’de “belirli bir etki” elde ettiğini ifade etti. Buradan hareketle, Guangdong Wanlima Industrial Co. Ltd. isimli şirketin Haksız Rekabet Yasası’nı ihlal ettiğine karar verildi. Ayrıca Louboutin’e yüklü miktarda tazminat ödemesi gerektiği bildirildi. Tazminat miktarının toplamda 786.100 $ olduğu belirtiliyor.
Louboutin’in Çin’deki ilk galibiyeti değil
Davaya konu olan kırmızı tabanların, Çin’de Louboutin adına tescillenmesi süreci de oldukça zorlu olmuştu. Fakat marka, yıllar sonra hak sahipliğini ispat edecek gelişmelerle karşılaştı. Louboutin 2010 yılında Çin’de “Red Sole Shoes” ifadesi için bir marka başvurusu yaptı. Bu başvuru, markanın 2007’de İngiltere’de yaptığı başka bir marka başvurusuna dayanıyordu. Fakat Çin Ticari Marka Ofisi, ilgili marka başvurusunu reddetti. Ret sebepleri ise başvuruya konu olan unsurun “yeterince ayırt edici olmaması” ve “ayırt edici niteliklerden yoksun olması” oldu. Böylelikle başvuruya konu olan unsur, yani kırmızı tabanlar, “sadece kullanım yerini tanımlayan bir renk” olarak değerlendirildi. “Üç boyutlu bir marka” olarak kabul edilmedi. Fakat aradan geçen 10 yılın ardından Çin Yüksek Halk Mahkemesi, 2020 yılında “sınırlı kullanım pozisyonuna sahip tek bir rengin” ticari marka olabileceği yönünde karar verdi. Böylelikle Louboutin kırmızısının bir marka olabileceğine dair ilk ışık yanmış oldu.
“Taklitler aslını yaşatır” ifadesi, özellikle bazı marka ve unsurlar için kullanılmaya çok uygun. Louboutin’in göz alıcı parlak kırmızı ayakkabısı, şüphesiz ki o tasarımlardan biri. Çin’de Louboutin lehine verilen bu karar da düşüncemizi destekler nitelikte görünüyor.
Bir yanıt yazın