PASPASTAN MUCİZELER YARATAN KADIN: JOY MANGANO

David O. Russell’ın yönetmen koltuğunda oturduğu, Jennifer Lawrence ve Bradley Cooper’ın dördüncü kez bir araya geldiği gerçek bir yaşam öyküsünden yarı uyarlanmış “Joy” filmi merakla ve heyecanla izlendi. Bu kez Oscar’ın kıyısından dönen Jennifer Lawrence, filmde etkileyici bir performans gösterdi. Fakat ön planda filme hayat veren etkileyici bir kahraman daha vardı ki o Joy Mangano’nun ta kendisiydi.

Joy Mangano’yu birçoğumuz “Joy” filmi ile tanıdık. Aslında, 1999 yılından beri buluşları için patent mücadelesi veren, patent ihlalleri ile savaşan ve en sonunda kendi mücadelesini, başarılarıyla kazanan bir kadın.

Joy Mangano, 1956 yılında New York’ta dünyaya geldi. Küçük yaşlarda buluş yapmaya başlayan Mangano, ilk olarak hayvanların gece fark edilmesini kolaylaştıran fosforlu bir tasma icat etti. Ancak annesinin bir buluşun patent tescili ile korunabileceği konusunda bilgiye sahip olmamasından dolayı Joy buluşunu tescilleyemedi ve başka firmalarca tescil edildi, kullanıldı. Joy, patent ihlaliyle o gün tanışmış oldu.

Üniversitede işletme eğitimi alan Joy Mangano daha sonra evlenip üç çocuk sahibi oldu fakat evliliği yürümedi. Üç çocuğuna bakmak için geceleri garsonluk yaptı, hafta sonları havayolu şirketinde çalıştı. Bitmek bilmeyen ev işleri Mangano’nun sabrını zorlarken, tam da bu dönemde, kaderini değiştirecek bir buluşa imza attı. “Miracle Mop” adını verdiği paspası önce kızının resim defterine kuru boya kalemleri ile çizdi. Daha sonra doksan adet fiber ipi, makine yardımı olmadan elleriyle sardı. Böylece ilk prototipi artık hazırdı.

Miracle Mop’u tanıtmak, pazarlamak beklediğinden daha zordu. QVC adlı evden alışveriş kanalı ile anlaştı. Akşam kuşağında, izlenme oranı en yüksek olan saatlerde Miracle Mop deneyimli pazarlamacılar tarafından halka sunulacaktı. Ancak hiçbir şey Joy’un beklediği gibi olmadı. Miracle Mop’un nasıl kullanılacağını tam anlayamayan pazarlamacı yüzünden program yarıda kesildi. Yarıda kesilen yalnızca program değil Joy’un ve ailesinin hayalleriydi.

Daha sonra aynı kanalda Miracle Mop’u kendi tanıtma fırsatı yakaladı ve başardı; yirmi dakikada 18.000 süpürge satılmıştı bile! Art arda gelen siparişlere yetişemeyip hep daha fazla üretiyorlardı. Ama Joy’un mücadelesi henüz mutlu sona gelmemişti. Miracle Mop’un üretildiği fabrika, Joy’un çizimlerini kopyalamış ve taklit ürünler üretmişti. Tüm bu olanların üzerine bir de Miracle Mop’un patent tescili için yanlış yönlendirilmişti.
Kimseye güvenemeyeceğini anladı, bu işi kendi başına çözmeye karar verdi. Tüm sözleşmeleri, patent tescil süreçlerini, patent ihlallerini, emsalleri tekrar tekrar okudu. Kendisini dolandıran aracılara meydan okuyarak Miracle Mop ile ilgili tüm haklarını kazandı. Artık her şey çok farklı olacaktı…

Joy, tüm sözleşmeleri, patent tescil süreçlerini, patent ihlallerini, emsalleri tekrar tekrar okudu. Kendisini dolandıran aracılara meydan okuyarak Miracle Mop ile ilgili tüm haklarını kazandı.

Miracle Mop Amerika’da birçok e-ticaret sitesinde hala satılmaktadır.
Bugün kendi şirketini kuran Joy Mangano; gemi için üçgen şekilli kafa, genişletilebilir çok bölmeli bavul, kemer ve kravat için aksesuar barı, havalı şarap bardağı, askı genişletme kancası ve bunun gibi farklı alanlarda toplam 89 adet buluşa sahiptir.

Joy’un hikâyesinin özellikle zorluklarla mücadele eden kadınlarımıza ilham vermesi dileğiyle…