Kreatif işlerin vazgeçilmezi olan grafik ve yayıncılık yazılımı Adobe’un kurucularından John Warnock, yakın zamanda hayatını kaybetti. Geriye tasarım dünyasına iz bırakan ürünleri ve yıllar içinde değeri artan markası kaldı. Bugün görsel iletişim tasarımında, yaratıcı işlerin üretiminde ve daha birçok alanda Adobe ürünlerini kullanıyoruz. Gelin Adobe markasının başarısına göz atalım ve John Warnock’u yarattığı değer ile analım…
John Warnock için sadece ‘’Adobe’un kurucusu’’ demek sanıyoruz ki yeterli olmaz. Çünkü kendisi, ödüllü bir bilgisayar uzmanı, mucit ve iş insanı. Utah Üniversitesinde eğitim gördü. Aynı zamanda elektrik elektronik alanında doktor derecesine sahip. Warnock, doktora tezinde bilgisayar grafikleri üzerine çalıştı. ‘’Bilgisayarda oluşturulan yarı tonlu resimler için gizli bir yüzey algoritması’’ başlıklı bu tez aslında Warnock’un icadı olan ve aynı zamanda ismini taşıyan algoritmayı anlatıyordu. Warnock, bu alandaki çalışmalarıyla görsel iletişim tasarımının matematiksel kurgusunun temellerini atmış oldu.
‘’Warnock algoritması, hesaplanması önemsiz alanlar elde edilene kadar bir sahnenin özyinelemeli alt bölümleriyle karmaşık bir görüntü oluşturma sorununu çözer.’’ (Wikipedia)
Steve Jobs’a Verilen Hisse Silikon Vadisinde Başarı Getirdi
Warnock, bilgisayarlar ve yazılımlarla ilgili çalışmalarına doktora sürecinden sonra da devam etti ve çeşitli firmalarda yeni icatlarının temellerini attı. 1970’li yıllarda takım arkadaşlarıyla birlikte bir sayfa tanımlama dili olan ve aynı zamanda Apple ve Microsoft’un ilk müşterilerinden olduğu PostScript üzerine çalıştı. Üzerine çalışmış olduğu bu programlama dilinin lisansı, lansmanından bir yıl sonra Apple tarafından alındı. 1982 yılında ise John Warnock ve Charles Geschke ortaklığında Adobe kuruldu. Şirketin adı California, Los Altos’ta bir yer olan Adobe Creek’ten geliyordu. Apple’ın ilgisi, burada da devam etti. Apple kurucusu Steve Jobs, Adobe’u satın almak istedi. Fakat Adobe’un kurucuları 5 milyon dolarlık bu teklifi reddetti. Jobs’a şirketi satmak yerine yüzde 19 değerinde hisse vermeye karar verdiler. Bu anlaşma sayesinde Adobe, Silikon Vadisindeki ilk yılında kar ederek başarı elde etti.
John Warnock ve Charles Geschke, daha önce birlikte çalıştıkları Xerox isimli şikette masaüstü yayıncılıkla ilgili bir teknoloji üretmeyi hedeflemişti. Fakat bu fikir şirket tarafından reddedildi. Bu nedenle ikili, kendi yazılımını piyasaya sürmeye karar verdi ve Adobe’u kurdu.
Adobe Rakibini Satın Aldı
Yıllar içerisinde şirket ciddi bir yol kat etti. Her geçen gün geliştirdiği yeni teknolojiler, ürettiği yeni markalar sayesinde satışlarını artırdı. Marka değerini yükselten, dünya çapında tanınırlık kazanan ve neredeyse tüm tasarımcıların vazgeçilmezi haline gelen Adobe, birçok alanda lider konumuna yükseldi. Adobe, her ne kadar ilk etapta fotoğraf düzenleme, illüstrasyon, grafik tasarım, video düzenleme gibi başlıklarla yola çıksa da çeşitli alanlarda da yazılım çözümleri geliştirdi. Ayrıca bünyesine satın aldığı farklı şirketleri de ekleyerek bu şirketlerin sahip olduğu bazı araçları portföyüne eklemiş oldu. Böylece sektördeki yerini daha da sağlamlaştırdı.
Adobe, 2005 yılında rakiplerinden biri olan Macromedia’ı satın aldı. Bu sayede o gün kullanılan adıyla ‘’Macromedia FreeHand’’ isimli program Adobe’a geçmiş oldu. Bu program, vektör tabanlı illüstrasyonlar için kullanılıyordu. İlk olarak Aldus isimli firma tarafından üretilen program önce Macromedia tarafından satın alındı. Adobe’un Macromedia’yı ve sahip olduğu ürünleri bünyesine katmasıyla ise ‘’Adobe FreeHand’’ oldu.
John Warnock’un kurucularından olduğu Adobe bugün, ‘’Photoshop, Adobe Express, Lightroom, Illustrator, Premiere Pro, Adobe Stock, InDesign, After Effects, Substance 3D Painter’’ gibi birçok markaya sahip. Ayrıca ‘’Adobe Firely’’ isimli aracıyla yapay zekâ destekli içerik üretimine de imkân sağlıyor.
Bir yanıt yazın