1. ULUSAL ÜNİVERSİTELER PATENT YARIŞMASI

 Türk Patent ve Marka Kurumunda (TÜRKPATENT) düzenlenen, 1. Ulusal Üniversiteler Patent Yarışması’nda konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye’nin son 16 yılda yıllık yerli patent başvuru sayısını 21 katına, patent tescil sayısını 27 katına çıkarmayı başardığını belirterek, “Yerli patent başvurularımızda, bir önceki yıla göre kaydedilen yüzde 34’lük artış, son 10 yılın en yüksek artış oranıdır.” dedi.

Geçen yıl ekim ayında başvuruları alınan yarışmanın ödül töreninin “Dünya Fikri Mülkiyet Günü”ne rastlamasının önemine işaret eden Özlü, etkinlik kapsamında 101 üniversiteden toplam 518 patent başvurusu geldiğini bildirdi.

Özlü, bu başvurulardan bir kısmının birden fazla öğrenci tarafından yapıldığına dikkat çekerek, “Patent başvurusu yapma konusunda çok sayıda gencimiz önemli tecrübeler kazanmıştır. Bizim açımızdan yarışmanın en değerli sonucu budur. O bakımdan bu yarışmanın sonunda ödüle layık görülsün veya görülmesin, yarışmaya katılan herkes kazanmıştır.” diye konuştu.

Türkiye’nin, müşterisi olmayan metalar üretmeye ayıracak lüksünün ve zamanının olmadığını vurgulayan Özlü, yükte ağır pahada hafif ürünlerle vakit kaybedilemeyeceğini söyledi.

Özlü, AR-GE faaliyetlerini ve bu faaliyetler sonucunda ortaya çıkan buluşları desteklemeyi sürdüreceklerini ifade ederek, yenilik üretme ve buluş yapma konusunda Türk insanının potansiyeline inandıklarını dile getirdi.

Türkiye’nin, sınai mülkiyet alanında çok hızlı geliştiğinin altını çizen Özlü, şöyle devam etti:
“Bunu söylerken son 16 yılda yıllık yerli patent başvuru sayısını 21 katına, patent tescil sayısını 27 katına çıkarmayı başaran bir Türkiye’den bahsediyoruz. Geçtiğimiz yılın başında yasalaştırdığımız Sınai Mülkiyet Kanunu ile Türk Sınai Mülkiyet Sistemi çok daha sağlam bir yasal temel üzerinde yükselmeye başlamıştır. Türkiye’nin “fikir hazinesi” hızla büyümüştür. Yerli patent başvurularımızda, bir önceki yıla göre kaydedilen yüzde 34’lük artış, son 10 yılın en yüksek artış oranıdır. Uluslararası patent başvurularımızdaki yüzde 13’lük artış, firmalarımızın patent kapasitelerindeki artışın yanı sıra, zaman içindeki sınai mülkiyet vizyonlarının da genişlediğini göstermektedir.”

Özlü, 11. Kalkınma Planı hazırlıkları kapsamında, 2023 yılı için hedefi 23 bin patent başvurusu olarak belirlediklerini anımsatarak, bu hedefe ulaşmada kilit role sahip sanayi ve üniversitelerin gerekli kapasiteye sahip olduklarını söyledi. Üniversitelerin ve işletmelerin bilgi ve farkındalık düzeyi arttıkça, sınai mülkiyet başvurularının da artmaya devam edeceğini belirten Özlü, Türkiye’nin sınai mülkiyet haklarından daha etkin şekilde yararlanmasını sağlamak için yoğun bir şekilde çalıştıklarını bildirdi.

Bakanlar Kurulu kararı doğrultusunda, ülkede sınai mülkiyet değerleme faaliyetleri yürütmek üzere, Türk Sınai Mülkiyet Değerleme, Mühendislik ve Danışmanlık Şirketi’ni kurduklarını aktaran Özlü, şirketin Türkiye’de sınai mülkiyet değerleme kapasitesinin oluşmasına ve sınai mülkiyet haklarının ticarileştirilmesine önemli katkılar sağlayacağını vurguladı.

Özlü, Ulusal Üniversiteler Patent Yarışması’nda ödüle layık görülenleri tebrik ederek, önümüzdeki yıl yarışmaya tüm üniversitelerden çok daha fazla buluşun katılmasını beklediklerini dile getirdi.

TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. Habip Asan da 26 Nisan’ın “Dünya Fikri Mülkiyet Günü” olarak kutlandığını, bu yılki temanın da “inovasyon ve yaratacılıkta kadının rolü” olduğunu söyledi. Türkiye’de katma değeri yüksek ürünler denildiğinde bilginin akla geldiğini belirten Asan, ülkede şu ana kadar çeşitli proje yarışmalarının düzenlendiğini hatırlattı.

Asan, Ulusal Üniversiteler Patent Yarışması’nı, bundan sonra toplumda farkındalığı artırarak yürütmeyi hedeflediklerini vurgulayarak şunları kaydetti:

“Temel amacımız, Türkiye’nin yapmaya çalıştığı bu inovasyon ekosisteminde özellikle üniversitelerin rolünü ve farkındalığı artırmak. Üniversitelerimizin bilgiyi üretme noktasında epey bir yol aldığını söyleyebiliriz. Ülkemizin uluslararası yayın sıralamasına baktığımızda ilk 20’de olan bir ülke. Bundan sonraki süreçte daha fazla sıkıntı yaşıyoruz; bu bilginin patente dönüşmesi ve daha sonra onun ticarileşmesi. Şu anda bu konuyla ilgili başta Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız olmak üzere çeşitli projeler uygulamaya koyuldu. Bizim de bu projeyi başlatmaktaki temel amacımız bu noktada bir katkı sağlamak.”
Yarışmada ilk 10’a girenler, ödüllerini Bakan Özlü ve Asan’ın elinden aldı.