2023 YILININ EN DEĞERLİ 10 MARKASI

Interbrand her sene olduğu gibi yılın en değerli markalarını açıkladı. Geride bıraktığımız 2023 yılının en değerli küresel markaları listesinde ilk 10 sırada bilinirliği yüksek markalar yer alıyor. 

1. Apple

Teknoloji dünyasında milyarlarca dolarlık bir değere sahip olan Apple, tabii ki ilk sırada yer alıyor. İnovasyon odaklı yaklaşımı ve sadık müşteri tabanıyla öne çıkan markanın değeri 502,6 milyar dolar olarak biliniyor. Özellikle iPhone, MacBook, iPad gibi ürünleriyle tanınan Apple’ın yazılım ve hizmetler alanında sunduğu çözümler de dikkat çekici.

2. Microsoft

Yazılım, bilgisayar ve teknoloji alanında yüksek bir değere sahip olan Microsoft, 316,6 milyar dolarla ikinci sırada yer alıyor. Birçok alanda etkin olan marka; işletim sistemleri ve bulut tabanlı hizmetlerle biliniyor. Markanın özellikle Microsoft Azure gibi internet üzerinden erişilebilen ve isteğe bağlı olarak kullanılabilecek bir dizi hizmet sunan bulut teknolojileri, şirketin büyümesinde önemli bir rol oynuyor.

3. Amazon

E-ticaret devi olarak tanımlayabileceğimiz Amazon, dünya çapında bilinirliğe sahip. Markanın değeri ise 276,9 milyar dolar. İnternet ortamında ürünlerin görünebilmesini sağlayan ve satın alma işlemini dijital bir deneyime dönüştüren Amazon, Amazon Prime üyelik sistemiyle de çeşitli kolaylıklar sağlıyor. Ayrıca yapay zekâ kullanımıyla, müşteri odaklı yaklaşımı ve hızlı teslimatıyla da ciddi bir başarı sağlamış durumda.

4. Google

Neredeyse hepimizin merak ettiği soruların cevabını bulmamızı sağlayan meşhur arama motoru Google, bilgiye erişimi kolaylaştırdığı gibi çeşitli dijital hizmetler sunuyor. Android işletim sistemi, Google Haritalar, YouTube, Drive gibi ürünleriyle hitap ettiği kitleyi genişletmeyi başaran platform, aynı zamanda reklam geliri elde etmek isteyen içerik üreticilerine de göz kırpıyor.

5. Samsung

Samsung, Andorid işletim sistemi tercih eden kullanıcılar arasında en popüler markalardan biri. Akıllı telefonlar, televizyonlar, beyaz eşyalar, küçük ev aletleri ve diğer elektronik cihazlarla ürün yelpazesini geniş tutuyor. 91,4 milyar dolar değere sahip olan marka, teknolojik yenilikleri ürünlerine entegre ediyor, tasarım, teknoloji, işlevsellik gibi birçok unsuru bir arada kullanıyor ve rakiplerinden kolaylıkla ayrışıyor.

6. Toyota

Yazılım ve teknoloji şirketlerinden sonra 6. sıraya yerleşen marka ise bir otomobil üreticisi olan Toyota. Toyota, otomotiv endüstrisinde global bir güç konumunda. Kaliteli araç ve araç parçaları, çevre dostu teknolojileri, şık tasarımları ve çoğumuzun zihnine kazınan reklamlarıyla biliniyor.  Özellikle son yıllarda dünyanın tercih etmeye başladığı hibrit araçlarıyla da dikkat çeken markanın değeri ise 64,5 milyar dolar değerinde.

7. Mercedes Benz

7. sırada ise bir başka otomobil üreticisi bizi karşılıyor. Bu sefer biraz daha üst segment ve lüks modelleriyle tanıdığımız Mercedes-Benz sahnede. 61,4 milyar dolar marka değeriyle ilk 10’da konumlanmayı başaran marka, yüksek kaliteli ve prestijli araçlarıyla tanınıyor. Teknoloji ve konforun birleştiği modelleriyle lüks otomobil segmentindeki liderliğini sürdürüyor.

8. Coca Cola

Coca Cola, dünyanın en ünlü içecek markaları arasında yer alıyor. Dijital kampanyaları, reklamları, marka stratejisi gibi unsurları çok başarılı şekilde kullanan marka, global bir simge durumunda. Markanın çeşitli içecek seçenekleri de bulunuyor. Coca Cola markasının değeri ise 58 milyar dolar olarak biliniyor.

9. Nike

53,7 milyar dolar değerinde, spor giyim ve ayakkabı endüstrisinde son derece başarılı bir konumda olan Nike, hem sporcular hem de spor giyimi seçen kişiler tarafından tercih ediliyor. Nike’ın aynı zamanda kapsayıcılık, kadın hakları gibi konularda da hassas olduğu ve reklam kampanyalarını bu çerçevede geliştirdiği de biliniyor. Bu tarz kampanyalarla özellikle gençleri etkilemeyi başaran marka, sektöründeki konumunu her zaman koruyor.

10. BMW

BMW her ne kadar lüks segment üretim yapan rakibi Mercedes’in önüne geçmeyi başaramamış olsa da ilk 10’a girmeyi başarıyor. 51,1 milyar dolar marka değerine sahip olan BMW, lüks otomobil sektöründe önemli bir yer edinmiş durumda. Yüksek performanslı araçları, şık ve dinamik tasarımları, teknolojik yenilikleriyle neredeyse her yaştan araba meraklılarını kendine hayran bırakıyor.

2023’ün en değerli küresel markalarında karşımıza çıkan bu sıralama, önümüzdeki sene değişecek mi, yeni küresel oyuncular listeye dahil olacak mı merak konusu. Fakat Apple, Microsoft gibi özellikle yazılım, bilişim alanında faaliyet gösteren global firmaların, uzun yıllar daha ‘’gözde’’ durumda olacağı kesin.  

Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir