Emekli Büyükelçi, ressam ve heykeltraş Engin Türker’in erken yaşta yitirdiği oğlu Mimar Kerem Türker adına kurduğu vakfın hikâyesini dinliyoruz.
“İlk resim ve heykel sergim 8 yaşında Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nde,ikinci Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü tarafından açıldı. Dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar da sergimi ziyaret etti. Çocukluk dönemi sergilerim, basında ve radyo programlarında ‘’harika çocuk’’olarak anıldı. Sanat çalışmalarım tüm eğitim dönemlerimde sürdü. Meslek olarak diplomatlığı seçtim ancak sanat hep benimleydi. Görev yaptığım Avustralya, Kıbrıs, İsveç, Fransa, Bahreyn, Oman’da ayrıca ABD ve Japonya’da sergiler açtım.“
Oğlunuz Mimar Kerem Türker’in hikâyesini dinleyelim biraz da…
Kerem, eşim Lale Türker ile görevde olduğumuz Kıbrıs’da doğdu. Eğitim yılları görevde bulunduğumuz ülkelerde geçti. Mimari tahsilini İngiltere’de yaptı. Londra’da ofisini kurdu. Başarılı işlere imza attı. Özel merakları vardı; koleksiyonerlik, güzel sanatlar, arkeoloji. Yaşam onu bizden çok erken aldı. Onu birden kaybedince anısını yaşatmak için ‘’Mimar Kerem Türker Vakfı”nı eşimle kurduk.
Bir diğer kalıcı proje de, İstanbul Sarıyer’de ‘’Kerem Evi-Müzesi’’ne dönüştürülecek 2. derece tarihi eser ev. Yapımında Kerem’in büyük katkıları olmuştu. Özel merakları vardı, türlü koleksiyonları. Bunlar sergilenecek ve müzede çocuklara, gençlere esin verecek etkinlikler sürdürülecek.
Vakıf merkezimiz Ankara. İleride İstanbul şubesi de açılacak. Yurt dışı iş birlikleri, etkinlikleri de olacak.
Vakıf, olanakları ölçüsünde oğlumun ve eşimin değerli anılarını, canlı ve yararlı kılacak.
Vakfın marka süreci nasıl ilerledi?
Kerem’in vakfının kimliğinin, özgün logosunun kurumsallaşması çok önemliydi. Bunu Grup Ofis Marka Patent’in profesyonel, duyarlı, mükemmel destekleriyle sağlayabildiğimiz için müteşekkiriz.
Vakfın öngördüğü projeler neler?
Vakfımızın her yıl gerçekleştireceği iki ana projesi var. Birincisi oğlum adına “Mimar Kerem Türker Mimari Dostluk/ Kent/Çevre/Doğa Kültürü ve Çağdaş Sanatlar Ödülü”, diğeri oğlumdan sonra yitirdiğim kıymetli eşim, ODTÜ Sosyoloji mezunu Lale Türker adına kadının toplumdaki yeri, cinsiyet ayırımcılığı, kadın hakları konularında ‘’Lale Dikmen Türker Ödülü’’. Bunların yanında mimari ve çağdaş sanatlar ve sosyal alanlarda çeşitli projeler üretilip, burs programları da düzenlenecek.