Günümüzde her yerde, her koşulda istediğimiz şarkıya, şarkıcıya, albüme ulaşmak öylesine kolay ki, bir önceki trendin yerini alan her yeni teknoloji bize eskiyi hemen unutturdu. Gramofon, plakçalar, kasetçalar hatta CD çalar teknolojilerinin hiçbirinde müzik dinlemek walkman kadar kişisel ve özgür olmadı. Piyasaya sürüldüğü günden beri insanların müzik dinleme alışkanlığını tümden değiştiren Walkman, aslında değişimin başlangıcı oldu.
Japon elektronik devi Sony’nin 1979’da Japonya’da piyasaya sürdüğü taşınabilir kasetçalar olan Walkman’in ilk sürümünde, FM radyo, oynatılan kaseti ileri ve geri almaya yarayan ileri geri tuşları, kasetin oynatılmasını sağlayan oynatma tuşu, pil yuvaları ve iki kişinin aynı anda müzik dinleyebilmesi için iki adet kulaklık girişi bulunuyordu. Mavi-gri renklere sahip ilk modelin en büyük problemi kaset kapağının sürekli açılmasıydı. Bu sebeple Walkman II’de kaset kapağının açılmasını engelleyen bir kapak tutucu bulunuyordu. Ayrıca yine o günlerde hayatımıza giren, uçları süngerlerle kaplı, kafaya taç gibi takılan kulaklıklar da Walkman ile birlikte satılıyordu. Bir söylentiye göre Walkman, Sony’nin kurucu ortağı olan Akio Morita’nın uçak yolculuklarında çevreye rahatsızlık vermeden müzik dinlemek istemesi üzerine, Sony mühendislerinden Nobutoshi Kihara tarafından geliştirilmişti.
Ülkemizde Walkman ismiyle satılsa da Sony’nin bu ürünü birçok ülkede farklı isimle piyasaya sürüldü. Amerika’da “Soundabout”, İngiltere’de “Stowaway” ve İsviçre’de ise “Freestyle” Walkman’a verilen isimlerden birkaçı…
İlk Walkman prototipi ise taşınabilir ses kayıt cihazı olan Pressman’in modifiye edilmiş versiyonuydu. O dönemde sıkça kullanılan bu kayıt cihazının hem kaset oynatma özelliği yoktu hem de fiyatı oldukça pahalıydı.
Bu cihazların en popülerlerinden biri, yine Sony’e ait olan Pressman’di. Walkman’in Pressman’den en önemli farkı, portatif stereo ses çıkışının sağlanmış olmasıydı. Pressman’in mucidi Andreas Pavel tarafından bu taşınabilir stereo sisteminin patenti alınmıştı. Pavel’in, söz konusu patentinin lisansını Sony’e vermesine rağmen, aralarındaki patent davası uzun yıllar devam etti.
Walkman ile başlayan mobil müzik dinleme serüveni o günden sonra hız kesmeden ilerledi. Gelişen depolama ve müzik kayıt teknolojileriyle birlikte kasetlerin yerine CD kullanılmaya başlamasıyla Sony, Walkman’den sonra Discman adında bir CD çalar üretti. CD çalarların hem büyük olması hem de hareket halinde müziğin kesilmesi gibi sebeplerden dolayı insanlar tarafından çok sevilmemesiyle birlikte Sony, Discman’den beklediği ilgiyi göremedi.
Walkman markasını günümüze kadar korumayı başaran Sony, günümüzde dijital müzik çalarları da Walkman ismiyle piyasaya sürüyor. Ayrıca Sony, bir dönem Ericsson’la birlikte ürettiği telefon (Sony Ericsson Walkman W810i) serisine de Walkman ismini verdi. Gelişen teknolojiyle birlikte kasetler yerini önce CD’lere daha sonra da dijital müziklere ve müzik çalarlara bıraksa da Walkman’in yarattığı ikonik etki her zaman akıllarda kalacak gibi görünüyor.
Walkman nostaljisini günümüzde devam ettirmek istiyorsanız; kasete kıskaç gibi takılan ve üzerindeki sensörler sayesinde kasetin oynatılmasını sağlayan Elbow Cassette Tape Player sizin için biçilmiş kaftan.