AMAZON’DAN MARKA KORUMASI

Dijitalleşmenin etkisini artırması ile ihtiyaç ve isteklerimizi internet üzerinden ‘’bir tık’’ ile karşılar hale geldik. Eskiden fiziksel olarak ziyaret ettiğimiz markalar, artık ekranımızda. Hal böyle olunca marka ve işletme sahipleri de büyük bir hızla sanal ticaret platformlarındaki yerini almaya ve ürünlerini dijitale taşımaya başladı. Bu hız; beraberinde sahte ürünlerin satışını, hak ihlallerini gündeme getirdi. Dünyaca ünlü e-ticaret platformu Amazon ise bu ihlallerin ve sahte ürün satışının önüne geçmek için harekete geçti. İşte Amazon’un marka sahipleri ve kullanıcılar için geliştirdiği koruma mekanizması!

Ticaretin dijital platformlara taşınması, girişimcilere ve kullanıcılara ciddi kolaylıklar sağladı. Özellikle içinde bulunduğumuz pandemi dönemi ile etkisini artıran e-ticaret platformlarında market ürünlerinden kişisel bakıma; teknolojik cihazlardan mobilyaya kadar çok çeşitli ürün kalemlerinde satış mevcut. Taleplerin ve alternatiflerin giderek arttığı bu platformlar sayesinde evimizden çıkmaya gerek kalmadan sipariş oluşturabiliyor ve birkaç gün hatta birkaç saat içerisinde ihtiyaçlarımızı karşılayabiliyoruz. Üstelik bu platformların hem yurt içi hem yurt dışı satış kanallarında aktif olması, yüksek hacimli ticaret kapasitesi oluşturuyor ve mevcut arz-talep dengesini çeşitlendiriyor. Ancak bazı ihlaller ve karışıklıklar sanal ortamda da marka sahiplerinin peşini bırakmıyor. Birçok platformda bazı markaların sahtelerinin satışa sunulduğu iddia ediliyor ve müşteriler tarafından ‘’Sahte ürün gönderildi!’’ şikâyeti dile geliyor. Dijital platformlarda satış yapan bazı iş yeri sahipleri tarafından gönderilen sahte ürünler, müşteri için dezavantaj oluşturduğu gibi satış platformu üzerinde de kötü bir algı yaratıp orijinal markanın itibarına zarar verebiliyor. Şüphesiz ki bu noktada hizmet sağlayıcı platform tarafından bir kontrol mekanizmasının oluşturulması, hem marka sahiplerinin hem de müşterilerin haklarının gözetilmesi bakımından büyük önem taşıyor. Ayrıca bu koruma mekanizmasının platformun kendi marka itibarını korumak için destekleyici rolde olacağı da kesin.


Dünyaca ünlü satış platformu AMAZON, bu duruma el attı ve platformda satış yapan girişimcilerin marka hakkını korumak üzere 700 milyon dolarlık yatırım yaptı!

Şirketin sahte ürün satışına engel olmak konusundaki çalışmalarını içeren “2020 Marka Koruma Raporu” nda açıklanan verilere göre AMAZON, 2020 yılında 6 milyonun üzerinde şüpheli hesap açma işlemine engel olarak üye satıcıların ürünlerine karşı bir hak ihlali meydana gelmesine engel oldu. Şüpheli hesap açma işlemlerinin yanı sıra yapay zekâ teknolojisinin kullanıldığı 700 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirdi ve hak ihlalinin önlenmesi üzerine çalışan bu sistem, bünyesinde 10 binden fazla kişiye istihdam alanı açtı. Aynı raporda, AMAZON’da mevcut hesapların yalnızca yüzde 6’sının yapılan kontrollerden geçer not aldığı ve buna göre dükkân listelenmelerinin revize edildiği, müşteriye teslimden önce lojistik merkezlerine gönderilen ürünler içerisinde 2 milyondan fazla sahte ürün tespit edilip ele geçirildiği ve bu ürünlerin başka tedarik zincirlerinde kullanılmaması için imha edildiği belirtiliyor.

Dijital pazarlamanın bireysel satışın önüne geçtiği ve tercih edildiği bir çağda hak ihlallerinin, sahte ürün satışının yaygınlaşması da elbette sürecin olumsuz bir getirisi. Fakat Amazon’un hayata geçirdiği bu önlemler, sunduğu sanal ticaret hizmetini hem üye satıcıları hem de kullanıcıları için güvenli bir alan haline getirip müşteri deneyimini desteklemek adına e-ticaret sektöründe ciddi bir farkındalık örneği olarak değerlendirilebilir. Yurt dışı ve yurt içi sanal pazarda müşteriyi ve marka/tasarım sahibini koruyan araçların artırılması, rekabetin niteliğini yükselttiği gibi adil bir e-ticaret anlayışını da beraberinde getirecektir.