BAŞKENTTE İNOVASYON RÜZGARI ESTİ


Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri’nin düzenlemiş olduğu Türkiye İnovasyon Haftası Başkent’te gerçekleşti.

İki gün süren etkinlikte Serdar Kuzuloğlu moderatörlüğünde alanında uzman konuşmacılar ve girişimciler dijital dünyanın, inovasyonun uygulanma dünyasındaki yeniliklerinden bahsetti. Yoğun geçen etkinlikte inovasyon, tasarım, bilim, teknoloji, marketing, AR-GE, eğitim, iş dünyası ve enerji konularında dünyaca ünlü liderler, CEO’lar, uzmanlar ve akademisyenler konferans ve panellerde bir araya geldi.

“Sınırsız inovasyon sınırsız potansiyel” mottosu ile gerçekleşen inovasyon haftasında, hayatın içinden tasarım hikayeleri, sıra dışı girişimciler, dijital oyunlar, eğitimde ezber bozanlar, pazarlamayı fark haline getirenler, animasyon filmler ve sinema endüstrisi, inovasyonda ürüne değer katanlar gibi sayısız panel, katılımcıların ilgisini topladı. Engel tanımayan inovasyon ile mucit Nicolas Huchet’in konuşması ise etkinliğe damgasını vurdu.

Fransa Rennes’te yaşayan ve 2002 yılında bir kaza sonucu elini kaybeden Nicolas Huchet’in hayatı o talihsiz kaza sonucunda hiç beklemediği bir şekilde değişir. Artık myoelektrik protez sahibidir ve kendisini zor bir hayat beklemektedir.

Zorluklarla geçen yıllar içerisinde engelli bir bireyin yaşadığı zorlukları deneyimleyen Nicolas, bu durumu kabullenmek yerine neler yapabileceği üzerine düşünmeye başlar. 2012 yılında internette farklı bir protez el görmesi ile işler değişir.

Nicolas yaşadıklarını şöyle dile getiriyor; “2012 yılında internette birkaç el gördüm ve bu elleri çok pahalı oldukları için alamıyordum. Bu yıllarda bir malzemeyi fark ettim ve bu malzemenin ne olduğu üzerinde çalıştım. 3D printer ile tanışmam neticesinde bu makine ile el yapılıp yapılamayacağı üzerine çalışmaya başladım. Araştırmalarım ve 3d printer sayesinde kendi protez elimi yapmış oldum hem de düşük maliyetle. İnsanlar protez elimin hikayesini duyduklarında elime olan ilgi artmıştı ve en önemlisi benim gibi olan birçok engelli insana umut ışığı olmuştum.”

Sonraki zamanlarda ise FABLAB ile tanışır. Kişisel fabrika gibi kullanabilen ufak çaplı atölye olan FABLAB’da yeni robot elini yapar.

Nicolas şu an kendi kurmuş olduğu ve kar amacı gütmeyen MHK (My Human Kit) firmasının sahibi ve kendisi gibi olan insanlara yol göstermeye devam ediyor. Kasım ayında yeni bir projeye başlayacağını ve bu projenin protez bir ayak üzerine olduğunu GOssIP’e aktaran Nicolas’ın yeni projelerini merakla bekliyoruz.

İnovasyon için; motivasyon ve soru sorma becerisi gerekiyor. Her zaman en iyi olmakla değil motivasyona sahip olmakla bitiyor her şey.