OLİMPİK HASHTAG SAVAŞI

Olimpiyatlar sona ermiş olsa da Olimpiyat ile ilgili kullanılan hashtagler hala tartışma konusu.

ABD Olimpiyat Komitesi (AOK), #TeamUSA ve #Rio2016 gibi resmi Olimpiyat hashtaglerini izinsiz kullananlara ihtarnameler göndererek bu yasa dışı durumun önüne geçmeye çalışıyor. Bu AOK’nin tescilli markalarına ilişkin ihlallere karşı aldığı ilk aksiyon değil. Daha önceki organizasyonlar sırasında da benzer yasal önlemler alınmaktaydı.

AOK, ABD Patent Ofisi nezdinde, her Olimpiyat organizasyonu sırasında ve öncesinde “Road to London,” “Road to Rio,” “Road to Pyeongchang,” “Houston 2012” ve “Boston 2024” gibi markaların tescilini alıyor. Ayrıca herhangi bir ihlalle karşılaşılması ihtimaline karşı her türlü önlem mutlaka alınıyor. AOK’un “Olympic” ve “Olympiad” kelimelerinin kullanılması için hükümetten özel izni bulunuyor. Ayrıca özel bir kanun uyarınca Olimpiyatlara ilişkin kelimelerin oyunlar esnasında resmi sponsorlar dışındakiler tarafından kullanılması yasak.

Bu yıl marka ihlali konusuna yeni bir boyut daha eklendi: Hashtagler. Ancak halihazırda sosyal medyada sıkça kullanılan hashtaglere ilişkin herhangi bir kanun ya da oturmuş içtihat bulunmaması bu alana
ilişkin uygulamaları zorlaştırıyor. Oyunlar esnasında oyunlarla resmi ilişkisi olmasa da ilişkili hashtagler kullanan firmalar ise, Olimpiyat sponsoru oldukları gibi bir intiba oluşturma dertleri olmadığını ancak diyaloğun bir parçası olmak amacıyla bu hashtagleri kullandıklarını savunuyorlar.

Bu ve buna benzer konular daha uzun süre tartışılacağa benziyor. Kanunların geldiğimiz çağda farklı bir boyuta taşınması ve yeniden değerlendirilmesinin gerektiği ise aşikar.