İLHAM PERİSİ TEDx’TE

TED, yaymaya değer düşüncelere adanmış, günümüzün önde gelen düşünce liderleri tarafından yapılan kısa (18 dakika veya daha kısa) ve güçlü konuşmaları sunan bir organizasyondur. TED “Paylaşmaya Değer Fikirler” ruhuyla TEDx’i yarattı. TEDx yerel olarak organize edilen topluluklar, organizasyonlar ve bireyler arasında TED benzeri deneyim yaşatmayı amaçlayan bir etkinliktir. “x” işaretinin “bağımsız olarak organize edilmiş TED etkinliği” anlamında kullanıldığı bu organizasyonun adı TEDxAnkaraCitadel idi. TED Talks videoları ve birbirinde farklı konuşmacılar bu yıl TEDxAnkaraCitadel’de bir araya geldi.

Teması “ilham kaynağı” anlamına gelen “muse” olarak belirlenen TEDxAnkaraCitadel etkinliğinde bireyde ve toplumda değer yaratan, inovasyon ve girişimciliğe dönüşmüş veya dönüşme potansiyeli olan yaratıcı fikirlerin ilham kaynakları bir araya geldi. Mustafa Osman Turan, Refik Toksöz, Faruk Eczacıbaşı, Zeki Açıkgöz, Can Atilla ve daha birçok konuşmacının yer aldığı etkinlikte Üstün Zekalılar Eğitim Merkezi’nden (ÜST-ZEM) katılan 5 küçük mucit tüm dikkatleri topladı.

GOssIP olarak Alper Kınacı, Ediz Doğan, Efe Noyan Ferendeci, Ömer Akın Yücel, Fatih Efe Yücel ve Berk Akarcalıoğlu’na geliştirdikleri projeleri ile ilgili sorular sorduk.

ÜST – ZEM İzmir Bölgesi’nden Berk Akarcalıoğlu 12 yaşında ve harika fikirleri var.

Sizi “küçük mucit” diye anıyorlar, nedir projeniz?
Atık pillerin geri dönüşümü hala doğaya zarar veriyor. Biz de doğaya zarar vermeyecek şekilde atık pillerin geri dönüşünü sağlamak için bir proje yürütüyoruz. Yani doğaya zarar vermeyecek şekilde tamamen yok edilebilen bir ürün kullanılacak. Atık pillerin geri dönüşümü için kullanılan malzemeleri değiştirerek doğaya zarar vermeden çözünebilir hale getirilmesini sağlayacağız.

Peki nasıl gerçeğe dönüştüreceksiniz?
Bu konuyla ilgili çeşitli araştırmalar ve deneyler yapıp gerçeğe dönüştürmeye çalışacağız.

5 küçük mucitten bir başka projeyi Fatih Efe Yücel, Ömer Akın Yücel, Alper Kınacı, GOssIP’e anlattı; Sizin projeniz nedir?
Bizim projemiz Akıllı Baston. Görme engellilerin kapalı mekanlarda daha kolay yürüyebilmeleri için tasarlanmış bir baston. Alışveriş merkezlerinde ya da kapalı herhangi bir mekanda yerlere sensörlü bir
bant seriyoruz ve tasarladığımız baston da yerdeki sensörü okuyarak engelli bireylerin gideceği yere varmasında kolaylık sağlıyor. Mesela görme engelli bireyin gideceği yöne göre akıllı baston sesli komutu veriyor; lavaboya gitmektesiniz, merdivene gitmektesiniz gibi.

Sizi motive eden ilham kaynağınız var mıydı?
Evet. Öğretmenimizin engelli çocuklar ile yaptığı lego eğitimi bize ilham verdi.