GPT MARKA TESCİL BAŞVURUSU ABD’DE REDDEDİLDİ

ChatGPT yapay zekâ modeliyle tanınan OpenAI, ABD’de GPT ibareli bir marka tescil başvurusu yaptı. Fakat OpenAI’ın GPT kelimesini markalaştırma hedefi olumsuz sonuçlandı. ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi (UPSTO) ‘’GPT ibaresi marka olarak ayırt edici değildir, sektörel anlamda tanımlayıcı bir ibaredir’’ dedi ve tescil başvurusunu reddetti.

ChatGPT ile tanınan OpenAI, GPT ibareli bir marka tescil başvurusu yaparak bu ifadenin kullanım haklarına sahip olmak istedi. GPT ifadesini markalaştırma girişimi, ABD Patent ve Ticari Marka Ofisinin (USPTO) ret kararıyla karşılaştı. UPSTO, bu ifadenin ayırt edici olmadığını belirterek başvuruyu reddetti. GPT ibaresinin ayırt edici değil, tanımlayıcı özelliğe sahip olduğu gerekçesiyle başvuruyu reddeden Ofis, aynı zamanda bu ibarenin yapay zekâyla ilişkili alanlarda bir terim olarak yaygın şekilde kullanıldığını belirtti. Bu nedenle ibarenin tescil edilmemesine karar verildi.

OpenAI bu karara karşı itiraz edebilir ve konuyu Temyiz Kuruluna taşıyabilir. Konunun Temyiz Kuruluna taşınması ve mevcut kararın Kurul tarafından onaylanması halinde ise OpenAI, GPT ifadesini tescil edemez ve böylece GPT, sektörel bir terim olarak yaygınlık kazanabilir. Elbette bu durumun OpenAI ve ChatGPT’nin pazardaki konumunu nasıl etkileyeceği bir merak konusu.

GPT kelimesi neden ayırt edici kabul edilmedi?

GPT ifadesini son zamanlarda en çok, OpenAI’ın yapay zekâ modeli ChatGPT sayesinde duyduk. ChatGPT; yazı yazabiliyor, kod yazabiliyor, farklı dillerde sizinle konuşabiliyor, çeviri yapabiliyor. Yani neredeyse her işimizi kolaylaştırıyor. Hatta bu yapay zekâ modeli, kendi yaptığı bazı işleri bile hatırlıyor. Örneğin ChatGPT’ye bir yazıyı ekleyip ‘’Bunu sen mi yazdın?’’ diye sorduğunuz zaman, size bir yazının özgün olup olmadığını yani kendisi tarafından yazılıp yazılmadığını açıkça itiraf ediyor.

Aslında tüm bunları yapan ChatGPT, bir ‘’Generative Pre-trained Transformer’’ modeli yani Türkçeleştirilmiş haliyle ‘’önceden eğitilmiş bir yapay zekâ modeli’’; kısaltılmış haliyle ise ‘’GPT’’. Bu ismin açılımını incelediğimizde ise yapay zekâ alanında geliştirilen teknolojiyi tanımlayan bir söz grubu görüyoruz. UPSTO tarafından markaya verilen ret kararı da kelimenin bu açılımına dayanıyor. Biz her ne kadar GPT’yi en çok OpenAI sayesinde duymuş olsak da aslında bu kelime, sektörde kullanılabilecek terimsel bir işleve sahip. Bu durumla ilişkili olarak UPSTO, GPT ibaresinin bir firmanın mülkiyetinde olamayacağını, sektörel bağlamda kullanıldığını ve tanımlayıcı bir ibare olduğunu belirtiyor.

OpenAI GPT ibaresi için daha fazla mücadele edecek mi, bu kelime bir firmanın mülkiyetinde olabilir mi yoksa sektörel bir terim olarak kullanımı yaygınlaşacak mı? Tüm bu sorular, OpenAI tarafından atılacak adıma göre yanıtlanacak gibi görünüyor.

Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir