LINDT ÇİKOLATANIN TAVŞANI, MARKA SAVAŞINI KAZANDI

Markalar sadece logoları ya da isimleriyle değil, satışa sundukları ürünleriyle de popüler ve bilinir hale geliyorlar. Hatta ürettikleri ürünlerden bazıları tek başına marka değeri olan ürünlere dönüşebiliyor. Lezzetli çikolatalarıyla bilinen Lindt’in altın renkli Paskalya tavşanı da bu ürünlerden biri.

İsviçreli çikolata üreticisi, en çok satan ürünlerinden biri olan ‘’oturan tavşan’’ tasarımını korumak için daha önce birçok mahkeme savaşı vermişti ama oturan tavşan şeklini koruyamamış ve Avrupa Adalet Divanından ret almıştı. Marka, en çok satan çikolatasını korumanın peşini bırakmadı ve yeni yollar aradı. Bu sefer çikolatayı kaplayan folyoyu ve bu folyonun rengini ayırt edici bir unsur olarak öne süren marka, zafer kazandı. Almanya Federal Mahkemesi, kendisine sunulan pazar araştırmasına istinaden Lindt’in tavşan çikolatasını kaplayan altın folyonun ticari marka olduğuna karar verdi. Söz konusu pazar araştırması ise Lindt’in mahkemeye sunduğu ve müşterilerin çikolata hakkındaki yorumlarını barındıran bir veri. Bu araştırmaya göre katılımcıların yüzde 70’i, altın tonu Lindt’in tavşan çikolatası ile ilişkilendirildi. Araştırmaya bağlı olarak Almanya Federal Mahkemesi, meşhur çikolatadaki folyonun sahip olduğu altın renk tonunun marka olduğu hükmüne vardı. Çikolata kaplamasında bulunan renk tonunun, marka korumasına sahip olabileceği hükmü de beraberinde zafer getirdi.

ABAD RET KARARI VERMİŞTİ

Lindt, daha önce Paskalya temalı altın tavşanının 15 Avrupa ülkesinde ayırt edici olduğu beyanında bulunmuştu. Bu çikolatanın rengi, şekli ve teması ile bir bütün oluşturarak tüketicinin zihninde yer ettiğini iddia eden markanın beyanı, Avrupa Adalet Divanı tarafından reddedilmişti. Aynı zamanda yine Lindt’in Viba Sweets isimli firmaya ‘’oturan tavşan’’ şeklinde üretim yaptığı için açtığı dava da mahkeme tarafından reddedilmişti. Münih’te gerçekleşen mahkemenin sonucu Lindt’in aleyhine sonuçlanmış ve Viba Sweets’in oturan tavşan şeklinde çikolata üretmesinde bir sakınca görülmediği hükmü verilmişti.

Birinci sınıf çikolata üretimiyle tanınan İsviçreli üretici, Alman tezgahlarında en çok yer alan ürünlerinden olan bu çikolatanın şeklini daha önce koruyamasa bile çikolataya ait bir unsuru koruyarak yasal mücadelesinden vazgeçmediğini gösterdi. Kazanılan bu zafer, birçok kaynağa göre ‘’Lindt’in meyve vermeye başlayan bir stratejisi’’ olarak yorumlanıyor. Markanın altın tonunu marka olarak korumaya almasının yanında, Avusturya’da olumlu şekilde sonuçlanan bir başka mücadelesi daha var. Lindt, benzer bir tasarımı piyasaya sürdüğü ve haklarının ihlal edildiği iddiasıyla bir başka firmaya dava açmış ve üretiminin durdurulmasını sağlamıştı. Üstelik bu karar, Lindt’in ABAD’dan ret aldığı döneme yakın olmasıyla ‘’ironik’’ olarak yorumlanmıştı. Lindt’in kazandığı ‘’altın tonlu zafer’’ ve Avusturya’da üretimin durdurulması örneği, olumsuz sonuçlanan davayı yeniden gündeme getirecek ve temyiz yolunu açacak gibi görünüyor.

Lindt sözcülerince yapılan açıklamalarda ise markanın başka bir tavşan çikolata üreticisinin pazardan çekilmesine yönelik bir niyete sahip olmadığı belirtildi. Fakat sözcüler, Lindt’in fikri haklarını ihlal etmeden tavşan çikolata üretmenin mümkün olduğunu ve diğer firmaların buna özen göstererek üretim yapması gerektiğini ifade etti. Markanın yasal mücadelesinden vazgeçmemiş olması da konu hakkındaki ısrarlı tutumunu gösterir nitelikte.