OSTİM TEKNİK ÜNİVERSİTESİNDEN ORMAN DOSTU ERKEN UYARI SİSTEMİ (ODES)

Son yıllarda sıklıkla yaşanan orman yangınları, beraberinde çözüm arayışlarını da getiriyor. OSTİM Teknik Üniversitesi de orman yangınlarına erken müdahaleyi amaçlayan bir sistem geliştirdi. Ayrıca Üniversite, ‘’Orman Dostu Erken Uyarı Sistemi (ODES)’’ isimli bu sistem için faydalı model tescil başvurusu yaptı. ODES hakkında OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek ile röportaj gerçekleştirdik…


ODES, son yıllarda yaşanan büyük yangınlar sonrasında mı hayata geçti yoksa çalışmalarınız çok daha öncesine mi dayanıyor?

Orman Dostu Erken Uyarı Sistemi adını verdiğimiz ODES isimli bu ürün, ülkemizde yaşanan büyük yangınlara müteakip olarak geliştirilmeye başlandı. Orman Genel Müdürlüğü ekipleri başta olmak üzere Türkiye’nin farklı bölgelerinden yangınların olduğu bölgelere giderek söndürme faaliyetine katılan, itfaiye, asker, polis, sivil toplum kuruluşu ve sivil vatandaşlar yangınları söndürme konusunda mücadele ederken bizlerde bundan sonraki süreçte neler yapabileceğimizi çalışmaya başladık. Üniversitemiz akademisyenleri tarafından bu konuda neler yapabiliriz sorularına karşılık olarak farklı gruplar halinde orman yangınları ile mücadele ve özellikle erken müdahale alanına yönelmeyi seçtik. Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Demiral Akbar ve Dr. Öğretim Üyesi Okan Ekiz hocalarımızla bir ekip çalışması içerisinde ürünün geliştirme sürecini yönettik. Çalışmalarımızı farklı zaman dilimlerinde test ederek sonuçlarını gözlemledik. Teknik raporlarını da hazırlayarak Türk Patent ve Marka Kurumuna fikri mülkiyet haklarının korunması amacıyla müracaatımızı yaptık. Ürünün geliştirilmesi sürecinde ve sonrasında Orman Genel Müdürlüğümüzün teknik personellerinin bilgilerinden istifade ettik. Sonuç itibarıyla bugün Orman Dostu Erken Uyarı Sistemi hizmet verebilecek seviyeye geldi. Umuyoruz ki bundan sonra orman yangınlarının önlenmesinde etkin bir araç olarak kullanılır.

Üniversiteniz teknolojik gelişmelere önem veriyor, yenilikleri takip ediyor. Bu bağlamda yaptığınız çalışmalardan kısaca bahsedebilir misiniz?

OSTİM Teknik Üniversitesi olarak “sanayinin üniversitesi” olmayı kendimize bir hedef olarak belirledik. Ülkemizin gelişimini nitelikli kalkınma ile sürdürmesi gerektiğini, katma değeri yüksek ürün/hizmet üreten ve teknolojik gelişim seviyesini her zaman ileriye taşıyan bir toplumsal yapıya ulaşmamız gerekiyor. Ülkemizin bilim ve teknoloji geliştirme yetkinliğinin artırılmasında etkin rol oynayan bir eğitim kurumu ve aynı zamanda geliştirdiği projeler ile yenilikçi bir üniversite misyonuna sahibiz. Yeni bir kurum olmakla birlikte geçtiğimiz yıllar içerisinde farklı projelerin içerisinde yer aldık. Gerçekleştirdiğimiz Teknofest’te, Sıcaklık Kontrolü ve Soğutulabilir İnsülin Kalem Kutusu, Afet Yönetimi Üzerine Karar Destek Sistemi ‘Biometheus’ cihazları finale kalırken “Yapay Zekâlı Akıllı Telefon Kontrollü Otomotik Kompost Üretim ve Geri Dönüşümlü Tarım Sistemi” projemiz birincilik ödülü aldı. OSTİM OSB’de üniversitemizin koordinasyonunda yerli ve milli kaynaklar ile üretilen ATV Traktör OSTİMTRAC yoğun bir ilgi görüyor. Yine üniversitemiz akademisyenlerince desteklenen, KOSGEB tarafından AR-GE süreçlerinde destek bulan Jeomed İlaç ile birlikte geliştirilip patent ile koruma altına alınan Türkiye’nin ilk yerli ve milli lens solüsyonu TTO Thermal bugün 50‘yi aşkın ülkeye ihraç ediliyor.

OSTİM Teknik Üniversitesi bünyesinde Mühendislik Fakültemizde 5 İngilizce, 5 Türkçe eğitim vermek üzere 6 farklı mühendislik alanında eğitim veriyoruz. Meslek Yüksek Okulu bünyesinde Biyomedikal Cihaz, Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi, İnsansız Hava Aracı Teknolojisi, Silah Sanayi Teknikerliği gibi bölümlerinde yer aldığı 12 farklı programda sanayi için ihtiyaç duyulan teknik kadroları yetiştiriyoruz. Haliyle bu süreçler doğrudan bir yenilik takibi, teknoloji alanına dair öngörü ve proje geliştirme süreçlerini birlikte geliştiriyor. Üniversitemiz akademisyenleri bölgemizdeki sanayiciler ile sürekli temas halinde, birlikte projeler geliştiriyor ve bunların ticarileşerek yeni proje ve ürünlerin çıkması için fon yaratabilmeyi hedefliyoruz. Sanayinin üniversitesi konseptiyle iş dünyasına entegre olan, sanayi ve toplumla güçlü bir iş birliği içinde eğitim öğretim faaliyetlerini sürdüren bir eğitim kurumu olmak için çalışıyoruz. Bizi farklı kılan unsurlardan birisi ise öğrencilerimiz için sadece bir eğitim kurumu olmayıp projeler geliştirebilecekleri, geliştirdikleri projeleri sahada uygulama imkânı bulabilecekleri bir AR-GE merkezi gibi çalışıyor olmamızdır.

Orman yangınlarına müdahalede fayda sağlayacak ürününüz ODES için bir faydalı model başvurusu yaptınız. Üniversite bünyesindeki çalışmaların faydalı model ve patent gibi tescil türleriyle koruma altına alınması sizin için ne ifade ediyor?

ODES’in teknik çalışmaları tamamlandığında ve test işlemleri bittiğinde Teknoloji Transfer Ofisimiz ile birlikte faydalı model başvurusunu yaptık ve fikri mülkiyet haklarının korunması için ilk adımımızı attık. Üniversitemizde yeşeren tüm fikirler ve geliştirilen tüm projelerin fikri mülkiyet haklarının korunmasını hedefliyoruz. Zira öncelikli olarak akademik personelimiz ve öğrencilerimizin geliştirdiği bu fikirlerin ürüne dönüşmeden önce haklarının güvence altına alınıyor olması bizim için önemli. Akademisyenlerimiz, öğrencilerimiz ve sanayicilerimizin buluş yapmasını özendirmek, yeniliklere yönelmelerini sağlamak ve yaratıcı fikirleri teşvik etmek için bilgilendirme çalışmaları yürütüyoruz. Söz konusu bu buluş ve yenilikler neticesinde elde edilen teknik çözümlerin sanayi başta olmak üzere ihtiyaç duyulan her alanda uygulanmasını istiyoruz. Bunu sağlamak amacıyla fikirlerin geliştirilmesi, projelendirilmesi, koruma altına alınması ve ticarileşmesi süreçlerini Teknoloji Transfer Ofisimiz koordinasyonunda yürütüyoruz.

Gelecek planlarınız arasında üniversite adına başka patent ve faydalı model başvuruları yapmayı planlıyor musunuz? Bu konuya özel yatırımlarınız var mı?

Şu anda patent ve faydalı model çalışması için değerlendirme aşamasında olan 12 farklı projemiz var. Akademik personelimiz ve öğrencilerimizin geliştirdiği projeler, Teknoloji Transfer Ofisimiz tarafından inceleniyor. Bizlerin incelediği bu projelerle ilgili olarak iş birliği içerisinde olduğumuz fikri sınai mülkiyet hakları alanında hizmet veren kuruluşlar ile bir gizlilik sözleşmesi kapsamında olmak koşuluyla değerlendirme aşamalarından geçiyor. OSTİM Teknik Üniversitesi olarak akademik personelimizle, öğrencilerimizle ve sanayicilerimizle sürekli iş birliği içerisinde olmaya, patent ve faydalı model değeri taşıyan projeler geliştirmeye devam edeceğiz. Üniversitemizin kapıları proje geliştirmek, ürün geliştirmek ve yenilik hedefi taşıyan tüm çalışmalara açık. Gün içerisinde birçok kişi doğrudan bilgi almak, ürününü geliştirmek, fikrinin ticarileşmesini sağlamak için OSTİM Teknik Üniversitesini ziyaret ediyor. Sonuç olarak özel bir yatırıma ihtiyaç duymadan, bilgimizi, deneyimimizi ve iş birliğine açık olan yönümüzü en önemli yatırım aracı olarak görüyoruz. Kısa vadede ülkemiz için çok önemli projelerin geliştirilmesine rol oynayan üniversitemiz, bundan sonraki süreçte bu misyonunu artırarak devam edecek.

Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir