Tamagotchi kelimesi bugün belki de birçoğumuza bir anlam ifade etmeyecektir. Peki, 20 yıl önce hayatımıza giren, bir an olsun elimizden düşürmediğimiz hatta birçoğumuzun sorumluluk almayı ondan öğrendiği, şimdilerde ise unutulmaya yüz tutmuş bir oyuncaktan bahsediyoruz desek? Evet, Tamagotchi, aslında hepimizin çok iyi bildiği Sanal Bebek’in ta kendisidir.
Japon oyuncak firması Bandai’nin 1997’de piyasaya sürdüğü yumurta şeklinde, ufak bir ekrana ve birkaç düğmeye sahip olan Sanal Bebek, çeşitli hayvan veya bebek figürlerinin oyuncular tarafından seçilerek büyütülüp, beslemesine imkân vermekteydi.
Oyuncular, sadece beslemekle kalmayıp tuvalet, oyun gibi ihtiyaçlarını giderdiği bu sanal bebeklere yaramazlık yapmaları durumunda ceza bile verebiliyorlardı. 1997’lerde böylesine farklı özellikleri bir arada barındıran Sanal Bebek dünyada bir ilkti ve her geçen gün büyüyen bir akım haline gelmişti.
Bandai Firması Tamagotchi’yi koruma altına almak adına “sanal canlılar için simülasyon cihazı” başlığıyla bir patent başvurusunda bulundu. Bu patent başvurusunda sanal bebek, “bir oyuncunun, ekrana gelen bir sanal canlının isteğine cevap olarak gerçekleştirdiği muameleler vasıtasıyla sanal canlıyı eğitmesi veya sanal canlıyı yetiştirmesi için bir simülasyon cihazı” olarak tanımlanmıştır.
Patent başvurusundan anlaşılacağı üzere sanal bebeği bu kadar başarılı kılan sadece sanal canlının oyuncu tarafından yönlendirilmesi ve büyütülmesi değil, sanal canlıdan da çeşitli geri bildirim alarak oyuncuyla 50 etkileşim içinde olmasıdır.
Piyasaya sürüldüğü andan itibaren ortalığı kasıp kavuran sanal bebek, günümüzdeki “sanal alem” bağımlılığının bir demosunu o tarihte göstermişti. Sanal bebek öylesine bir bağımlılık yaptı ki, oyuncular sanal bebeklerini ellerinden düşürmediği gibi, gece ihtiyaçlarını karşılamak için uyanıp sanal bebekleri ile ilgilenip tekrar uyuyorlardı. Hatta durum öyle bir hal aldı ki oyuncular, sanal bebekleri öldüğünde yeni oyun başlatmak yerine oyuncağı gömüyorlardı. Dünyanın birçok yerinde bu çılgınlığa hizmet etmek amacıyla sanal bebek mezarlıkları ve sanal bebek kreşleri açılmıştı.
Bandai, Tamagotchi’nin 20. yılı şerefine sanal bebeği yeniden üretti. Şu an satışının amazon üzerinden yapıldığı sanal bebeğin 20. yıl özel koleksiyon fiyatı yaklaşık 10 – 20 dolar arasında değişmekte. Bu nostaljiyi yeniden yaşamak istiyorsanız, 20. yıl özel koleksiyonu dışında, mobil cihazlar için üretilmiş bir sanal bebek uygulaması da bulunuyor. Bu aplikasyon, Google Play market ve App Store’de “Tamagotchi Classic” ismiyle Android ve IOS cihazlar için kullanıcılara sunuluyor.