Bilindiği üzere uçak modu, uçuş anında elektronik cihazların bazı özelliklerini devre dışı bırakıyor. Havayolu firmaları, bu özelliğin uçuş öncesinde aktive edilmesini, özellikle kalkış ve iniş sırasında bu konuya dikkat edilmesini istiyor. Elbette bazı yolcular için bu uyarı pek bir işe yaramıyor. Bahsedeceğimiz bu yeni patent başvurusu da uyarılara kulak asmayan yolcular için yeni bir çözüm adeta.
Google’ın ‘’Bağlantılı Uçuş Modunu Etkinleştirme’’ başlıklı patent başvurusu, cihazlarımızdaki uçak modu özelliğinin, cihazın bulunduğu ortamın basıncına göre çalışmasını kapsıyor. Başvuruda bilgisayarla uygulanan yöntem ya da bilgisayar tarafından uygulanan yöntem gibi farklı düzenlemelerden bahsediliyor. Bahsedilen yöntemlerden biri, en genel haliyle mobil bilgi işlem cihazının bir hücresel bağlantı modu etkinleştirilirken mobil bilgi işlem cihazı tarafından bir hücresel ağ ile kablosuz bağlantının kurulmasını içeriyor. Bu yeni sistemde uçak modu özelliği hız değişikliklerini ve mevcut basınç seviyesini ölçecek. Sistem, otomatik ölçümler sonucunda cihazın uçakta olup olmadığını anlayacak ve devreye girecek. Aynı zamanda uçuş motorunun sesi, kabin sesleri, uçak işaret sinyalleri, GPS, Hücresel Kimlik, Wi-Fi sinyalleri ve seyahat hatta cihazınızda yer alan seyahat rezervasyonları da bu modun otomatik açılmasında kullanılacak bazı veriler olacak.
Google bu patentiyle sadece uçak modunun manuel olarak açılmasını değiştirmiyor. Aynı zamanda uçaktaki yolcuların, uçuş sırasında cihazının bazı özelliklerini kullanamıyor olması durumu da değişecek gibi. Mevcut sistemde, uçak moduna alınan telefonlar uçaktaki Wi-Fi özelliğini ve Bluetooth özelliğini kullanmak konusunda yetersiz kalıyor. Uçak moduna geçince bu özellikler devre dışı kalıyor ve yolcunun, bu özellikleri ayrıca aktive etmesi gerekiyor. Ayrıca mesajlaşma, arama ve diğer hücresel veri özelliklerinin kullanımı da mümkün olmuyor. Google’ın US20230209312 numaralı patent başvurusu ise otomatik uçuş modunda bazı özelliklerin kullanımını sağlıyor. Wi-Fi, Bluetooth gibi özelliklerin uçuş modundan etkilenmemesi sayesinde yolculara daha konforlu bir uçuş deneyimi sunmayı hedefliyor.
Google’ın üzerine çalıştığı bu teknoloji, temel olarak uçuş güvenliği açısından kapatılması gereken tüm özelliklerin otomatik olarak kapatılmasını fakat kullanıcının ihtiyacı olan diğer özelliklerin açık kalmasını kapsıyor.
Bir yanıt yazın