“CİNAYET POLİSİ”NİN KATLEDİLMEKTEN KURTARILIŞ HİKAYESİ

Dünyanın en büyük yapım şirketlerinden olan TWENTIETH CENTURY FOX FILM CORPORATION aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri’ndeki 6 büyük Amerikan film stüdyosundan biri olma özelliğini de taşımaktadır. Şirketin yapımını üstlenmiş olduğu dizileri, filmleri bilmeyenimiz duymayanımız yoktur. Bu dizilerin başında Prison Break, How I Met Your Mother , Modern Family gelmekte olup; filmler arasında ise, Buz Devri (Ice Age), The Simpsons, Avatar, Garfield, X-Men, Home Alone gibi dünya çapında ve ülkemizde de tanınan birçok film, animasyon-çizgi filmler ve televizyon dizileri yer almaktadır.

Murder Police çizgi dizisi de yayınlandığı ülkelerde geniş bir hayran kitlesine sahip olan komedi dizilerinden biridir. Türkiye’deki animasyon dizi severlerin de sabırsızlıkla beklediği Murder Police’in, Türkiye’de “MURDER POLICE” olarak marka başvurusu yapıldı. Türk Patent Enstitüsü (TPE), “MURDER POLICE” ibaresinin “polis katletmek”, “polis öldürmek” anlamına geldiği var sayımıyla “kamu düzenine ve genel ahlaka aykırı başvuruların tescil edilemeyeceği” gerekçesiyle reddine karar verdi.

Hâlbuki söz konusu dizi, işini seven ancak sakar bir polis dedektifi ile onun tembel ortağının başından geçen komik olayları anlatmaktadır. Ve evet, ortalama İngilizce seviyesine sahip olup, şu an bu yazıyı okuyanların da aklından geçtiği gibi MURDER POLICE ibaresi “cinayet polisi” anlamını taşımaktadır.

Dizinin menşei ülkesi Amerika başta olmak üzere ana dil olarak İngilizce konuşulan birçok ülkede gösterimde olması ve bu ülkelerde kamu düzenine ve ahlaka aykırı bulunmazken, ülkemizde reddedilmesi ilgi çekici bir karar niteliği taşımaktadır. Bu ret kararına karşı TPE’ye dosyalanan itirazda; Murder Police dizisinin, kamu düzenine aykırı olarak polislerin birbirlerini öldürmek, katletmek fiillerinin işlendiği bir konusu olmadığı, bunun aksi olarak dizide yer alan karakterlerin eğlenceli, komik, sakar, beceriksiz tipler olduğu belirtilmiştir. TPE’nin iddia ettiği fiilleri işlemeye uygun karakterler olmadıkları ve komedi animasyon dizilerinin konusu itibariyle insanları güldürmek, rahatlatmak temalı olup, dizide karakterlerin komiklikleri ile izleyiciyi ekrana bağlanmak istendiği de eklenmiştir. Ayrıca dizinin, verilen karardaki gibi “polislerin birbirini öldürdüğü” temalı bir dizi olmadığı argümanları ele alınmıştır. TPE tarafından incelenen itiraz sonucunda, “Murder Police” ifadesinin aslında “polisi katletmek” anlamında bir fiil yapısı olmadığı, “asayiş polisi” anlamında kullanılan bir isim tamlaması olması nedeniyle başvurunun kabulüne karar verilmiştir.

Sonuç olarak, yabancı kelimelere yakıştırma yoluyla anlamlar yüklenerek başvuruların reddedilmesinin TPE tarafından da tercih edilen bir yaklaşım olmadığı söz konusu kararla da görülmüştür.