DEĞİRMEN SAVAŞLARI

Duru Bulgur Marka Görseli

1935 yılında temelleri atılan ve Türkiye’nin önde gelen bulgur üreticisi olan DURU BULGUR GIDA SAN. TİC A.Ş., kurulduğu ilk günden beri tüketicileri için her zaman en kaliteli, en lezzetli ürünleri sunmak için çalışmış ve piyasadaki hak ettiği yeri almıştır. Aynı zamanda firma adına tescilli olan DURU markası, TPE tarafından özel olarak korunan TANINMIŞ MARKALAR arasındadır. Firmanın tanınmış DURU markası kadar, bu markanın ambalajlarında bulunan görsel ve en az kendisi kadar tanınmış olan karakteristik logosu da hafızalarda yer edinmiştir.

Söz konusu logo, genelinde sarı saman renginin hakim olduğu gökyüzü ve aynı renklerin farklı tonlarının kullanıldığı zemin üzerinde konumlandırılan değirmen şeklinden, evler ve ağaçlardan oluşmaktadır. Bu görsel, firmaya ait olan tüm ürünlerde ambalajlar üzerinde marka tanıtma vasıtası olarak kullanılmış ve adeta DURU BULGUR firması ve markalarıyla özdeşleşmiştir.

DURU BULGUR, markasının ve logosunun bu derece tanınır olması ve tüketiciler nezdinde kalite ve güven sembolü haline gelmesiyle birlikte popülaritesi artmış ve tercih edilen bir marka haline gelmiştir. Bu da beraberinde piyasadaki taklit ürünlerin ve kötü niyetli üreticilerin artmasına, bu kişilerin bu markayı ve logoyu bir şekilde kanun yolunu dolanıp meşrulaştırarak kullanma yolu aramalarına vesile olmuştur. Nitekim yapılan araştırma sonucunda aynı kompozisyon ve renklerin kullanıldığı bir marka başvurusu tespit edilmiş olup, anılan bu marka başvurusunun aynı sektör ve aynı sınıfta yer alan mallar üzerinde kullanma hazırlığı içerisinde olduğu görülmüştür.

İtiraz Edilen Marka Görseli

DURU BULGUR, bu görselin yer aldığı tescilli DURU markaları ve sadece görselden oluşan markasına dayanarak bu başvuruya, görsel olarak kendi markalarını çağrıştırması, çok benzer olması ve başvuru sahibinin kötü niyetinin açık olması nedeniyle itiraz etmiştir. Nitekim, bir kelime markasını birden fazla kişinin aynı anda düşünmesi ve tercih etmesi olasılık dahilinde iken, logo olarak tasarlanan ve esasen bir düşünce ürünü olan özgün ve karakteristik bir şeklin birden fazla kişi tarafından aynı şekilde düşünülüp, tasarlanması çok da olası değildir; hatta mümkün değildir. Hele ki ayniyete varan bu şekil, DURU BULGUR’a ait itiraza gerekçe gösterilen markalarda olduğu gibi TANINMIŞ ve ayırt ediciliği oldukça yüksek bir marka haline gelmiş ve hemen hemen piyasadaki tüm ambalajlarında bu şekilde kullanılan bir marka olmuş iken…

Sonuç olarak, TÜRK PATENT ENSTİTÜSÜ tarafından yapılan incelemede; DURU BULGUR tarafından yapılan itiraz haklı bulunarak kabul edilmiş ve itiraza gerekçe olarak gösterilen marka/markalar ile başvuru arasında karıştırılma ihtimali bulunduğu tespit edilerek, itiraz edilen başvurunun tamamen reddine karar verilmiştir.