Özgün fikirlerin bir ürünü olan buluşlar, patent tescil başvurusuyla koruma altına alınıyor. Her sene yapılan patent başvurularının ve sektör oranlarının EPO tarafından açıklanması ise sınai mülkiyet sektöründe faaliyet gösteren uzmanlara, teknolojik gelişmeler ve dünyanın nereye gittiği, hangi sektörlerin büyüme sağladığı gibi konular hakkında fikir sunuyor. EPO’nun raporuna göre geçtiğimiz sene yapılan patent başvurularında artışa geçen sektörler hangileri ve bu artış oranları bize ne anlatıyor? Gelin beraber inceleyelim.
Avrupa Patent Ofisine (EPO) 2022 yılında, bir önceki yıla göre %2,5 artışla 193.460 adet patent başvurusu yapıldı. 2022 yılına ait başvurular hakkında yayımlanan EPO Patent Endeksi, her geçen yıl patent başvurularının artmaya devam ettiğini gösteriyor. Patent başvurularındaki artış, şirketlerin araştırma ve geliştirme yatırımlarının bir göstergesi olduğundan, birçok ülkedeki ekonomik belirsizliklere rağmen yeniliğin ve yenilikçi ürünlerin/yöntemlerin korunmaya değer kaldığını vurguluyor.
Yapılan patent başvurularından, dijital iletişim (%11,2), tıbbi teknoloji (%1,0) ve bilgisayar teknolojisinin (%1,8) en yüksek patent başvuru sayılarına sahip olduğu görülürken temiz enerjiye ilişkin buluşlara yönelik başvuruların artması, pil teknolojilerindeki artan çalışmalar ve dijital teknolojilere yapılan yatırımların bir çıktısı olarak görülüyor.
Temiz enerjiye yönelik buluşları içeren Elektrikli Makine/Alet/Enerji (+18,2%) en hızlı büyüyen ilk on teknolojik alan olurken bu büyüme, pil teknolojilerindeki buluşların da artışıyla destekleniyor (+48,0%). Yarı iletkenler (+19,9%) ve ses-görüntü teknolojisi (+8,1%) alanları da ciddi bir şekilde büyüdüğü görülüyor, ancak bu buluşların geçmişi eski olmadığı için teknolojinin ilerlemesiyle büyümesi normal kabul edilebilir.
Dijital iletişim alanındaki başvurular önemli oranda artış gösterirken ilaçlarla ilgili patent başvurularında yaşanan artış oranı, geçtiğimiz senelere benzerlik gösterdi.
İlaçlardaki patent başvuruları geçmiş senelerdekine benzer bir şekilde arttı (+1,0%) ve son on yılda ilk defa ulaşım, taşımacılığı (-2,6%) geçerek ilk beş teknoloji alanına girdi. Biyoteknoloji (+11,0%) alanında yapılan başvurular da yine geçen senelerde olduğu gibi yükselmeye devam ediyor. İlaçlar ve biyoteknoloji alanındaki bu artışlar, geçen senelerde hayatımıza giren COVID-19’un buluşlara yansıması olduğu düşünülüyor.
2022 yılında EPO’ya yapılan başvurularda sırasıyla, Amerika Birleşik Devletleri (48.088), Japonya (21.576), Çin (19.041) ve Kore Cumhuriyeti (10.367) gibi ülkeler en çok başvuru yapan ülkeler olmaya devam ediyor. 39 Avrupa Patent üye ülkesinden gelen patent başvurularının sayısı ise toplam 83.955 adettir. Bu başvuru sayısı, 2021’deki seviyesiyle benzer kalmıştır (83.894, +%0,1). Sadece Amerika’dan gelen başvurular, 39 adet Avrupa Patenti üye ülkesinden gelen başvuruların yarısı kadar oluşu, Avrupa Patenti Üyesi ülkelerin dışından gelen başvuruların EPO’ya yönelik başvuruları, dünya genelindeki şirketlerin Avrupa teknoloji pazarına olan çekiciliğini gösteriyor.
Teknoloji trendleri açısından, ABD’den gelen patent başvuruları dijital iletişim ve elektrikli makine/alet/enerji alanlarında önemli ölçüde arttı. Avrupa şirketleri dijital iletişimde daha az başvuru yaparken, bilgisayar teknolojisi, tıbbi teknoloji ve biyoteknolojide önemli ölçüde daha fazla başvuru yaptığı görülüyor.
Huawei başvuru sıralamasında birinci
EPO’daki önde gelen patent başvuru sahipleri, 2022 yılında Huawei (2021 yılında birinci olan), LG (2021’de 3. sıradan yükselen), Qualcomm (7. sıradan 3. sıraya çıkan), Samsung ve Ericsson idi. İlk on arasında dört Avrupa şirketi, iki Güney Kore, iki ABD ve sırasıyla Çin ve Japonya’dan birer şirket bulunuyor.
Her beşinci patent başvurusu küçük bir şirket tarafından yapılmış
EPO Patent Endeksi 2022’ye göre küçük veya orta ölçekli bir şirket veya 250’den az çalışanı olan bir işletmeden gelen her beş patent başvurusundan biri Avrupa Patent Ofisine yapılmış. Başvuru yapanların kategorilerine göre yapılan ayrıntılı incelemeye göre üniversiteler ve kamu araştırma kurumları da %7 oranında patent başvurusunda bulunduğu görülüyor.
Geçtiğimiz yılın patent başvuru oranları, bu oranların sektörlere ve ülkelere göre dağılımı incelendiğinde dünya üzerindeki fikri üretim ve sınai mülkiyet kapasitesi açıkça gözlemlenebiliyor. Her ne kadar sektörlere ait oranlar yıllara göre değişiklik gösteriyor olsa da belli başlı ülkelerin ve şirketlerin sahip olduğu sınai mülkiyet varlığı, bizlere teknoloji üretiminin merkezi olmanın ve üretimleri patent tescili ile korumanın önemini bir kez daha hatırlatıyor. Buna bağlı olarak patent başvurularını artırabilecek kapasitede üretim yapmak, niteliği yüksek buluşlara sahip olmak ve sahip olunan sınai mülkiyet varlıklarının piyasadaki etkinliğini artırmak önem taşıyor. Türkiye de patent başvurusu ve teknoloji üretimi alanında her geçen yıl verimliliğini artıran ülkelerden biri olarak dikkat çekiyor. Elbette dünya üzerinde patent tescili ve üretim alanında adını altın harflerle yazdıran ülkelere yaklaşmak, niteliğimizi ve kapasitemizi artırmak için üretim kasımızı güçlendirmek gerekiyor. Akıllıca hamleler, kapsamlı ve teknoloji üretimini önceleyen bir eğitim sistemi ve işleyiş ile patent başvurularındaki başarımızı artırmak ve dünya liderleri arasında yer almak mümkün.
2022 yılında Türkiye’den yapılan Avrupa Patent başvuruları 2021 yılına göre %26 azaldı.
2022 yılında yapılan Avrupa Patenti Başvurularında Türkiye’nin durumu değerlendirilecek olursak, 2021 yılında Türkiye’den yapılan Avrupa Patenti başvuru sayısı 735 adet iken 2022 yılında bu sayının azaldığını ve başvuru sayısının 542 olarak kaydedildiği görülüyor. Toplam 193.460 adet patent başvurusunun yapıldığı 2022 yılında Türkiye’den yapılan başvurular tüm başvuruların sadece %0,28’ini oluşturuyor. Türkiye’den yapılan Avrupa Patenti Başvurularında en çok başvuru Farmasötik (56) alandan gelirken bunu termal işlemler (47), Tüketici ürünleri (44), Tıbbi teknoloji (39) ve ulaşım, taşımacılık (28) alanları takip ediyor. Dünyadaki gelişimi hızla devam eden ve bu gelişimi patent başvuru sayılarına da yansıyan yarı iletkenler alanından ise Türkiye’den hiç başvuru çıkmamış. Ancak dünyadaki bu gelişmelerin Türkiye’ye de yansıyacağını umuyor ve tüm alanlardaki başvuruların ülkemizde de artarak devam edeceğine olan inancımız devam ediyor.
Kaynak: https://www.epo.org/about-us/annual-reports-statistics/statistics/2022/statistics.html
Gizem Teke Karslı
Grup Ofis Marka Patent
Partner/Patent Vekili
Bir yanıt yazın