Karaağa ilkokul öğretmeni Şükrü Sevinç’in oğlu olan Gürsen Sevinç 1939 yılında Atatürk’ün zafer aşını pişirdiği Nasrettin Hoca’nın memleketi Akşehir’de doğdu. İlkokulu Akşehir’de, ortaokulu Zonguldak’ta, liseyi Ankara Atatürk Lisesinde okudu. T.C Emekli Sandığında çalışırken Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisinde okudu, 1961 yılında mezun oldu. Devlet İstatistik Enstitüsünün 1966-1967 dönemi Matematiksel İstatistik Programı’nı takip ederek sertifika aldı. 1978 yılında Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) davetlisi olarak Cenevre’de aktüeryal incelemelerde bulundu. Emekli Sandığı bünyesinde daire başkan yardımcılığı, BAG-KUR Genel Müdürlüğünde daire başkanlığı, Çitosan’a bağlı Çemas A.Ş’de yönetim kurulu üyeliği yaptı.
Dönemin başbakanı Turgut Özal tarafından Başbakanlık murakıbı olarak atandı. Turgut Özal Cumhurbaşkanı olunca Başbakan Mesut Yılmaz’la çalışmaya devam etti. TÜBİTAK’ın ve TÜBİTAK’a bağlı Marmara Bilimsel Araştırma Merkezinin iki yıllık, Millî Eğitim Bakanlığı bünyesindeki TÜSSİDE’nin dört yıllık denetim raporlarını hazırladı.1984 yılında GRUP OFIS MARKA VE PATENT A.Ş’yi, Marmara ve Ege Bölge Müdürlüklerini, 2008 yılında ise Ikarus Tercüme Ltd. Şti.’ni kurdu. Bunlara ek olarak pek çok dernek ve kooperatifte kurucu üyelik, yönetim ve denetim kurulu üyeliğine başkanlık yaptı. Mali müşavir, marka-patent vekili, Avrupa patent vekili ve TOBB Patent ve Marka Vekilleri meclis üyesidir. 2002 yılında Hitit Güneşi Gösteri Sanat Derneğini kurdu. Döneminde derneği en üst seviyesine çıkardı. Ankara’da Akşehir Sevenler Derneği AKSEVDER’in 6 yıl başkanlığını yaptı. 2015 yılında Türk Musikisi Federasyonunu kurdu.
Mali müşavirlikten marka ve patent vekilliğine uzanan bir kariyer hikâyeniz var. Sınai mülkiyet sektörüne girmenize sebep olan etkenler nelerdir?
Mali müşavirlik yaptığım 80’li yıllarda, Sanayi Bakanlığında çalışan arkadaşım kıymetli Erol Sayıner bana neden marka ve patent tescili ile ilgili danışmanlık hizmeti vermediğimi sordu. Bu konuşma üzerine sektör hakkında araştırma yaptım ve henüz çok bilinmeyen bu sektöre adım atmaya karar verdim. 1984 yılında Grup Ofis adı altında sınai mülkiyet hizmeti vermeye başladık.
Kullanmadığınız marka sizin değildir.
Bu yola ilk çıktığınızdaki hedefinizle su an vardığınız nokta aynı mı?
Evet, aynı diyebiliriz. Düşünce ve hedeflerimi gerçekleştirebildim, bu sebeple mutluyum.
Türkiye’de henüz Türk Patent ve Marka Kurumu dahi yokken sınai mülkiyet alanında hizmet vermeye başlamışsınız. TÜRKPATENT öncesi ve sonrası sektörün durumunu, TÜRKPATENT’in kuruluş dönemlerini nasıl değerlendirirsiniz?
Türk Patent ve Marka Kurumu, eski adıyla Türk Patent Enstitüsü kurulmadan önce tescil işlemleri Sanayi Bakanlığında Sınai Mülkiyet Dairesi tarafından yürütülmekteydi. Her işlem elle yapılıyordu; marka araştırması yapmak için markaların alfabetik sırayla bulunduğu karteksler incelenirdi. Verilerin bilgisayar ortamına aktarılmasıyla süreç zaman içinde hızlandı.
1994 yılında Türk Patent Enstitüsü kuruldu. Nice Anlaşması kapsamında benim de katılım gösterdiğim birçok
toplantı düzenlendi. Sonrasında marka ve patent vekillik sınavı düzenlendi, Kurum nezdinde vekil olarak işlemleri yürütmeye başladık.
Kurum’un açılması sektör için büyük bir yenilik oldu. Ancak günümüzde sektörel farkındalık konusunda büyük eksiklikler var; marka ve patent kavramları karıştırılıyor. Medyada bile yanlış kullanılıyor. “Markasına patent aldı” gibi tabirleri çokça görüyor, duyuyoruz. Artık sınai mülkiyet konusunda daha fazla bilgi sahibi olmalıyız. Vekiller olarak bizler de üstümüze düseni yapmalıyız.
Grup Ofis’in yapıtaşları, değerleri ve vizyonu nedir?
Grup Ofis’in vizyonu her zaman ilklere imza atmak ve sektöre yön vermek olmuştur. Sınai mülkiyet alanındaki ihtiyaç ve beklentileri doğru analiz ederek özenli hizmet vermek en önemli ilkelerimizdendir. Grup Ofis’i Grup Ofis yapan en önemli değerin ise ‘’müvekkille kurulan karşılıklı güven’’ olduğunu söyleyebilirim.
Sizce Grup Ofis’in başarısının sırrı nedir?
Mevzuata ve meslek ilkelerine bağlılığımız, gizliliğimiz, adilâne davranışımız, hızımız ve müvekkillerimize verdiğimiz değer ile yarattığımız dostluk.
Yeni marka başvurusu yapacaklara önerileriniz neler olabilir?
Takısız marka başvurularında bulunmalarını öneririm; öz, ilk, has gibi ibareler içermemeli. Akılda kalıcı ve taklitten uzak olmalı. Tescilli diğer markalarla fonetik benzerliği bulunmamalı ve çok uzun olmamalı.
Patent başvurusu yapacak olanlara önerileriniz nelerdir?
Bilindiği üzere sanayiye uygulanabilirlik en önemli kriter. Faydalı olacağına inanılan her projenin arkasından gidilmeli ve pes edilmemeli. Patent alındıktan sonra ise takibi muhakkak yapılmalı.
Sanata olan düşkünlüğünüzü biliyoruz. Bu konuda birçok çalışmanız bulunuyor. Bu çalışmalardan kısaca bahsedebilir misiniz?
Müzik hayatım çocukluk yaslarımda başladı. Babamın öğrencilerine öğrettiği şarkıları dinler ve ezberlerdim. Askerlik dönemimde şiir yazmaya başladım. Hatta “Hitit Güneşi Marşı”,’’Nisan Yağmurları’’,’’Elveda’’ ve ‘’Gizemli Gözleri’’ gibi 10’dan fazla şiirim bestelendi. 2002 yılında Hitit Güneşi Gösteri Sanat Derneğini kurdum. Çok değerli hocalarla birlikte büyük başarılara imza attık, çok güzel konserler verdik. 2015 yılında Türk musikisini korumak ve yetenekleri ortaya çıkarmak amacıyla Türk Musiki Federasyonunu kurduk. Kurucu başkanlığını yaptığım bu federasyon 50’den fazla derneği çatısı altında toplamaktadır.
Türkiye’nin benim için en değerli markası: Grup Ofis Marka Patent
En çok kullandığım marka: Samsung
Bence yüzyılın icadı: Cep telefonu
Bir yanıt yazın