İKONİK PRADA ÜÇGENİ AYIRT EDİCİ SAYILMADI

Dünyanın önde gelen lüks giyim markalarından biri olan Prada, birçok ürününde kullandığı ve ikonik hale gelen üçgen deseni için marka başvurusu yaptı. Fakat Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisi, bu deseni ayırt edici bulmadı ve Prada’nın tescil talebinde bulunduğu sınıflardan çoğunu reddetti.

Prada, kendi faaliyet alanıyla ilişkili olan birçok sınıfta ikonik hale geldiğini iddia ettiği üçgen deseni için marka tescil başvurusu yaptı. Başvuruda birbirini takip eden, siyah ve beyaz renklerden oluşan çok sayıda üçgenin oluşturduğu bir görünüm yer aldı. Fakat başvuruda kullanılan bu unsur, Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisi tarafından Prada ile ilişkilendirilemedi. Ofis, marka başvurusuna kısmi ret kararı verirken başvuruda yer alan unsurun ‘’herhangi bir ayırt edici niteliğe sahip olmadığı’’nı ifade etti. Ayrıca bu desenin, bir markayla zihinlere kazınan ikonik bir unsurdan çok bir ürünün dış görünüşüne yönelik olduğunu da vurguladı. Ek olarak başvuruya konu edilen bu desenin, Prada’nın başvuru yaptığı ve faaliyette olduğu giyim sektöründe çantalarda, kıyafetlerde, paketlemelerde sıklıkla kullanıldığı da belirtildi ve bu desenin ‘’dekoratif bir unsurdan ibaret olduğu’’nun altı çizildi. Böylece Prada’nın marka başvurusuyla ilgili olarak ret kararı kaçınılmaz oldu ve marka başvurusu, birkaç sınıf haricinde olumsuz sonuçlandı.

Tescil için onay verilen sınıflar hangileri?

Prada tescil talebinde bulunduğu sınıflarda bu deseni tescil edemedi. Fakat Ofis, bazı sınıflar için bu desenin ayırt edici olabileceğini ifade etti. Kaydedilmiş ve indirilebilir medya, bilgisayar yazılımı, boş dijital veya analog kayıt ve depolama ortamı; LED [ışık yayan diyotlar]; elektronik yayınlar ve iş idaresi, ofis fonksiyonları; açık artırma, iş araştırması; ithalat-ihracat acenteleri gibi hizmet kalemlerini içeren sınıflarda, bu desenin ayırt edici olabileceğine karar verildi.

Prada vazgeçmedi: Karar itiraz

Lüks marka Prada, verilen bu kısmi ret kararına karşın mücadelesini sürdürdü ve Ofis’in kararına itiraz etti. İtirazda Prada markasının tanınmış bir marka olduğu, başvuruya konu edilen desenin Prada’nın imzası niteliğinde olduğu savunuldu. Ek olarak yoğun kullanım neticesinde, bu desenin refleks olarak tüketicinin aklına Prada’yı getirdiği de beyan edildi. Elbette Prada itirazında sadece bu desenin kullanımı ve bilinirliğine değinmedi. Marka, ters üçgen ibaresini içeren çok sayıda marka tescili olduğunu da itirazına ekledi ve Burberry, Louis Vuitton gibi ünlü markalara ait tescilli desenleri emsal gösterdi.

Prada’ya ait birçok ürünün hem ambalaj tasarımında hem de desen kullanımında üçgen formun mevcut olduğunu görmek mümkün.

Prada’nın yaptığı bu itiraz, işe yaramadı. Temyiz Kurulu, ikinci değerlendirmede de tescil edilmesi için başvuru yapılan bu desenin somut ayırt edici niteliğe sahip olmadığını ifade etti. Ayrıca kullanıcıların, desenleri marka olarak algılama eğilimlerinin düşük olduğunun üzerinde durdu ve kısmi ret kararının yerinde olduğunu vurguladı. Hatta Guess isimli markanın kullandığı ters üçgen desenini referans gösteren Kurul, bu desenin sektörde yaygın olarak kullanıldığını ve Prada ile ilişkilendirilemeyeceğini belirtti. İtiraza gelen bu ikinci olumsuz karar ile Prada’nın kullandığı ters üçgen deseninin ayırt edici olmadığına kanaat getirildi.

Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir