MARKALAŞAN MASKOTLAR

Piyasada var olan binlerce markaya rağmen bazı markalar gerek isimleri gerekse de logolarıyla zihnimizde yer eder. Peki ya maskotlar? Genellikle tanıtım amacıyla kullanılan ve uğur getirdiğine inanılan maskotlar, bazı markaların tanıtım ve reklam yüzü olarak karşımıza çıkar. Örneğin; kutup ayısı dendiğinde aklımıza kırmızı atkısıyla Coca-Cola’nın sevimli maskotu ve haliyle Coca-Cola; beyaz önlüklü, turuncu elbiseli ve gözlüklü temizlik kahramanı deyince de hiç şüphesiz aklımıza Mr. Muscle geliyor.
Biz de GOssIP ekibi olarak bu sayımızda sizler için en popüler ve en sevilen marka maskotlarını derledik.

BIBENDUM 
Başvuru numarası: 2000/21576
Koruma tipi: Marka
Kullanılacağı mal ve hizmet: Yüksek basınçlı temizleyiciler, akü takviye kabloları, araç paspasları.

Edouard ve André Michelin tarafından 1889 yılında kurulan Michelin, bugün dünya lastik pazarı liderlerinden biri. 1898 yılında Edouard Michelin’in bir fuarda üst üste yığılmış otomobil lastiklerini görmesiyle “kol ve bacakları olmayan bir adam” figürü aklında canlandı ve sonrasında reklamcısına lastiklerden yapılmış bir adam karakteri çizimi siparişi verdi. İşte Michelin’in lastik adamının doğuş hikâyesi de böylece başlamış oldu. Bu lastik adama da yeme ve içme anlamına gelen Latince “bibendo” kelimesinin bir türevi olan Bibendum ismi verildi.
1935 yılına gelindiğinde Bibendum afişlerden çıkıp canlandı ve reklam yıldızı oldu. Zor durumda kalan araçların biricik süper kahramanı ve Michelin’in maskotu oldu.
Son yüzyılın belki de en iyi ve en etkili marka maskotu olarak gösterilen ve bir maskot olmanın ötesinde, yaşayan bir karakter olan Bibendum, uzun yıllar boyunca müşterilerine iyi bir yol arkadaşı olmayı başardı.
Meraklıları için Bibendum’un bütün afişlerinin bulunduğu “Bibendum 100 Years of the Michelin Man Posters” isimli bir kitabın da mevcut olduğunu söyleyelim.
Geçtiğimiz yıl 120. yaşını kutlayan Bibendum görüntüsü ile yıllara meydan okumaya devam ediyor.

MAXI
Başvuru numarası: 2019/10903
Koruma tipi: Marka
Kullanılacağı mal ve hizmet: Finansal ve parasal hizmetler vb.

Ekim 2018’de lansmanı yapılan yapay zekâ teknolojisi ve doğal dil işleme yeteneğine sahip kişisel asistan hizmeti Maxi, 29 Kasım 2018’de Türkiye İş Bankası tarafından tüm müşterilerinin kullanımına sunuldu. Açılışı ile birlikte müşterilerinin büyük ilgi gösterdiği Maxi, kısa bir sürede 2 milyon kullanıcıya ulaştı.
İş Bankası kredi kartı markası Maximum’un ünlü x şeklinden esinlenilen ve Maximum markasının pembesi ve İş Bankası’nın mavisinin birleşiminden oluşan Maxi ile hem konuşarak hem de mesajlaşarak etkileşime geçilebiliyor. Maxi, tüketim alışkanlıklarına göre kullanıcılarına harcama tavsiyesi verebilirken; harcama geçmişi, işlem detayları, hesap ve kredi kartı bakiye bilgileri gibi bilgilere ulaşarak raporlamalar yapabiliyor. Müşterilerinin farklı ihtiyaçlarını dikkate alarak her biri için uygun çözümler sunan Maxi’nin marka bilinirliğine katkı sağlayacak çalışmalarına aralıksız devam ediliyor.

CANGA
Başvuru numarası: 2015/90524
Koruma tipi: Marka
Kullanılacağı mal ve hizmet: Şekerlemeler, çikolatalar, çikolatalı ürünler, çikolata veya şekerle kaplanmış ürünler vb.

“Jungle” ve “kanka” kelimelerinden esinlenilerek oluşturulan Canga markası, dağınık seven gençlerin ruh haline ve ürünün kendisine gönderme yapacak, Canga ismine yakışır bir görsel ikona ihtiyaç duydu. Marka için maskot aranmasının bir başka nedeni ise fıstıklı bar çikolata sektöründe Türkiye’de güçlü rakiplerin olduğu kategoride ayrışmaktı. Dağınık şekliyle ezber bozan Canga için açlığı yok etmek ve enerji gibi alanların dışında, yepyeni bir alan bulmak gerekiyordu ve böylece Canga gorili doğmuş oldu.
Çikolatanın içinde bulunan dağınık fıstıklara atıfta bulunan Eti Gıda “dağınık sevenlere çikolata” sloganıyla dağınık gençlere hitap ediyor. Hatta öyle ki reklam filmlerinde çoğunlukla dağınıksever Canga gorili çeşitli yaramazlıklar yapıp ortalığı dağıtarak izleyiciye mutlu dağınıklığı anlatıyor.

ASLAN MAX
Başvuru numarası: 95/012812
Koruma tipi: Marka
Kullanılacağı mal ve hizmet: Dondurmalar, buz kremler, dondurmalı pastalar, dondurmalı kuplar vb.

Algida’nın ilk markalarından biri olan Aslan Max, 1990 yılında hayatımıza girdi ve kısa sürede çocukların sevgisini kazandı. İlk yıllarda dondurma ambalajlarının üzerinde gördüğümüz Aslan Max, ilerleyen yıllarda reklamlarda karşımıza çıkmaya başladı. Maceracı kişiliğiyle tanıdığımız Max, zor durumda kalan çocuklara dondurma dağıtarak reklamlarda boy göstermesinin ardından zamanla başka platformlara geçti. 2012 yılında maceralarını beyaz perdeye taşıyan Aslan Max’ın, Max Maceraları-Kralın Doğuşu ve Max Maceraları-Krallığa Yolculuk sinema filmleri, Türkiye’de en çok izlenen çocuk filmlerinden oldu.
2017’de Aslan Max, logosunu ve çehresini değiştirerek artık safaride ya da ormanda değil, okulda yani günlük hayatta karşımıza çıkmaya başladı. “Keşif” teması üzerine odaklanan yeni Aslan Max, her çocuğun kendi içerisinde bir kâşif yattığını vurgularken keşif temasının en heyecan verici ayağı olarak ise Türkiye’nin ilk YouTuber yarışması Max YouTube Star’ı düzenledi.

YUMOŞ
Başvuru numarası: 2006/09312
Koruma tipi: Marka
Kullanılacağı mal ve hizmet: Deterjanlar, çamaşır yumuşatıcıları vb.

Snuggle yani Türkiye’deki ismiyle Yumoş, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’da satılmaya başlanan bir çamaşır yumuşatıcı markasıdır. Snuggle, ilk kez 1983 yılında Unilever tarafından tanıtıldı. Zamanla tüm dünyaya yayılan Snuggle, 1986 yılından bu yana ise Türkiye’de Yumoş adıyla
anınıyor. “Bazen bir kucaklama, bir gülümseme, bir koku, bir dokunuş gerekli” mottosunu benimseyen markaya, çamaşırlara yumuşaklık hissi verdiğini göstermek için Snuggle (sarılıp yatmak) ismi verildi. Marka maskotunun oyuncak ayı olarak belirlenmesinin sebebi ise özellikle çocukların, uyurken sarıldıkları favori oyuncak olmasıydı.
Yumoş ayısı, “Kermit” ve “Susam Sokağı” karakterlerinin tasarımcısı olan ünlü kuklacı Kermit Love tarafından tasarlandı. 1983 yılından bugüne ürünün tüm tanıtım ve reklamlarında kullanılan Yumoş ayısı, tüketicilerle duygusal bir bağ kurarak onların kalbinde özel bir yer kazandı ve çocuklarınen sevdiği oyuncaklardan biri hâline geldi.

DURAMAZ
Başvuru numarası: 2013/13955
Koruma tipi: Marka
Kullanılacağı mal ve hizmet: 
Her türlü piller ve bataryalar vb.

Duracell maskotu, alkalin pillerin diğer çinko karbon pillerden çok daha uzun süre kullanılabildiğini göstermek için çığır açan reklamlarında Duracell pilleriyle çalışan küçük, pembe, tüylü bir tavşan olarak hayatımıza girdi.
Dönemin popüler oyuncaklarından olan trampet çalan tavşan, 1983 yılında ilk kez televizyonda izleyiciyle buluştu. Bu reklamda, onlarca trampet çalan tavşan bulunuyor ve bir tavşan hariç diğer tüm tavşanların zamanla pili bitiriyordu. Eminiz ki şimdiye kadar anlatılan maskot ve reklam size hiç tanıdık gelmedi. Çünkü Duracell’in maskotu nedendir bilinmez Türkiye hariç diğer tüm ülkelerde pembe bir tavşan. Türkiye’de, kahverengi bir ayı olarak hayatımıza giren ve maskot tavşan ile yaşıt olan ayıcık, “Duramaz” adıyla biliniyor. Duracell pilleriyle çalışan Duramaz, reklamlarda tıpkı tavşan maskotun yaptığı gibi diğer pillerle girdiği her yarışı kazanıyor. Tutku ve canlılık gibi karakter özellikleri bulunan Duramaz’ın bu özelliklerinin kaynağının Duracell’in olduğu ve uzun kullanım ömrü sağladığı vurgusu yapılıyor.

ÇELİK
Başvuru numarası: 2003/00027
Koruma tipi:
Tasarım

Görevli olduğu fabrikanın kendiliğinden çalışması ve parçaların birleştirilmesi sonucu Erzincanlı Bekçi Sırrı’nın karşısına çıkan Çelik, “Ben Çelik, Arçelik, ya sen kimsin?” diyaloğu ile Türk halkının sempatisini kazanan bir karakter olarak 2002 yılında hayatımıza girdi. Yuvarlak gövdesi, eklem yerlerindeki belirgin mekanik parçaları, ellerindeki dörder parmağı, birbirine yakın iri gözleri ve gülen büyük ağzıyla insansı bir robot olduğu anlaşılan Çelik, insansı robot olmanın bir adım ilerisine geçip kendine bir yuva bile kurdu.
Çelik, ilk reklam filmlerinde firmanın teknolojisine vurgu yapan bir robot olarak Arçelik ürünlerini tanıtırken ilerleyen yıllarda ürün tanıtımının yanı sıra sosyalleşti ve gönlünü Çeliknaz’a kaptırdı. Bu tarihten sonra “yeniliği aşkla tasarlamaya” hızla devam eden Çelik ve Çeliknaz, teknoloji ve tasarımı ön planda tutarak yenilikçi ürünler sunmaya devam ediyor.

OPEDO
Başvuru numarası: 2012/06044
Koruma tipi:
Tasarım

Opet’in ürün ve hizmetlerini tanıtmak için yarattığı maskot Opedo, maceradan maceraya koşarak insanlara yardımcı olmaya çalışan bir kahraman. Opedo, insanlara yenilikler getirmek ve gülümsetmek için ayrılmaz bir ikili olduğu aracı Motopet ile “Opedo Yollarda” sloganıyla yollara düşüyor.
Animatik karakter olarak tanıtılan Opedo, bildiğimiz süper kahramanlardan değil adeta bizden biri gibi. Yani Opedo, her ne kadar marka maskotu olsa da aslında reklam yıldızı olmak yerine halktan biri olmayı tercih etmiş bir kahraman olarak tanımlanıyor.
Opet’in renklerinden oluşan elbise giyen ve göğsünde Opet’in logosunu bulunduran Opedo, Motopet kullanırken mavi gözlüğünü takmayı da ihmal etmiyor. Bu sayede kask formundaki kafasıyla trafik kurallarının önemini vurguluyor. Ajda Pekkan gibi bilinen isimlerle birlikte reklamlarda boy göstermesinin yanı sıra trafik bilinci oluşturulması için çeşitli projelerde de yer alan Opedo, zaman zaman da gerçek hayata geçiş yaparak aramıza katılıyor. Öğrencilere trafik bilincinin aşılandığı “Trafik Dedektifleri” projesinin baş kahramanlarından biri olan Opedo, çeşitli alışveriş merkezlerinde çocuklara ve gençlere trafik kurallarını öğretmeyi kendine görev ediniyor.

RONALD McDONALD
Başvuru numarası: 86/092048
Koruma tipi:
Marka
Kullanılacağı mal ve hizmet: 
Et balık ve kümes hayvanlarının etlerinden mamul yiyecekler vb.

1963 yılında Willard Scott tarafından çocukları eğlendirmek amacıyla yaratılan ve ilk kez kendisi tarafından canlandırılan Ronald McDonald, ünlü Amerikan restoran zinciri McDonald’s’ın ana maskotu olan bir palyaço. Scott, dönemin sevilen karakterlerinden Bozo’nun (ki o da bir palyaço) popülerliğini yitirmesiyle Ronald McDonald karakterini yarattı, Ray Kroc’a sundu ve Ronald o günden itibaren McDonald’s’ın yüzü oldu.
Ronald McDonald, reklamlarda McDonaldland adlı fantastik bir dünyada arkadaşları ile birlikte yaşıyordu. 2003 yılında Ronald’ın hayatında değişiklikler oldu; McDonaldland büyük ölçüde ortadan kaldırıldı ve bunun yerine Ronald’ın normal çocuklarla günlük yaşamlarında etkileşime girdiği gösterildi ve Ronald McDonald, “Mutluluk Görevlisi” olarak anılmaya başlandı. Ronald McDonald, 2014 yılından bu yana Brad Lennon tarafından canlandırılmakta olup kendi adına resmi bir Instagram sayfası bile bulunmaktadır.

CHESTER
Başvuru numarası: 92/010148
Koruma tipi: Marka
Kullanılacağı mal ve hizmet: Mısır asıllı çerez yiyecekler.

1994 yılından bu yana Türkiye’de çocukların en sevdiği atıştırmalık markalarından biri olan Cheetos’un maskotu Chester, çocuklar için aileden biri gibi. Chester, dostlarının yardıma ihtiyacı olduğunda onlara hızlıca yetişebilmesi ve onlara akıl ve cesaret vermesi için çita olarak tasarlandı. “İyi huylu yaramaz” olarak tanımlanan Chester, muzip ve “eğlence için eğlence” anlayışını benimsemiş bir karakter. Markanın var olduğu günden bu yana Cheetos markasının maskotu olan Chester, ismini çita (cheeta) ve markanın ilk ürününe tadını veren peynir (cheese) kelimelerinin ses uyumundan aldı.
“Cheetosluyor muyuz?” diyen sesi kulaklarımızda çınlayan Chester, çocuklarla iletişim kuruyor ve markanın tüm ürünlerinde ve iletişim materyallerinde yer alıyor. Ayrıca çocukları eğlendirmeyi seven Chester, web sitesi üzerinden çeşitli yarışmalar da düzenliyor.

QUICKY
Başvuru numarası: 2016/53979
Koruma tipi: Marka
Kullanılacağı mal ve hizmet: Kahvaltıda yenilen hububat vb.

Quicky, ilk olarak Quik Bunny ismiyle çilekli bir karışımla karşımıza çıktı. 1973 yılında, kolyesinde kırmızı bir “Q” harfi taşıyan Quicky, markanın maskotu olarak reklamlarda yerini aldı. Uzunca bir süre bu hâli ile bilinen tavşan maskotu, 1990-1991 yıllarında Ramon Maria Casanyes tarafından yeniden tasarlandı ve bugünkü bildiğimiz Nesquik tavşanının yeni imajı ortaya çıktı. Bu maskot; Amerika, Kanada, İtalya gibi pek çok ülkede markanın reklamlarında yer aldı. Nesquik’in maskotu her ülkede tavşan olarak karşımıza çıkmadı; Fransa ve Yunanistan’da Groquik adıyla sarı bir hipopotam; Portekiz’de ise Cangurik adıyla sevimli bir kanguru olarak Nesquik ambalajlarında yerini aldı. 2003 yılına gelindiğinde ise tavşan, ABD’de Nesquik Bunny olarak yeniden adlandırıldı.
Ülkemizde tavşan hâliyle karşımıza çıkan Quicky, günümüzde nesquik.com.tr web sitesi üzerinden yemek tarifleri paylaşıyor, çocuklarla çeşitli oyunlar oynuyor ve sağlıklı beslenme tüyoları veriyor.