MARKALAŞAN FENOMENLER

Gün içerisinde her fırsatta kendimizi sosyal medyada buluyoruz. Arkadaşlarımızı takip ediyor, son gelişmeleri öğreniyor, kendi hayatımızı paylaşıyor, fotoğraf yüklüyoruz derken bu liste böyle uzayıp gidiyor… Hal böyle olunca sosyal medya neredeyse reel dünyadaki sosyalleşmemizin önüne geçiyor, hem sosyalleşiyor hem dijitalleşiyoruz.

Sosyal medya ile hayatımıza giren bir diğer kavram ise “fenomen” kavramı. Türk Dil Kurumu henüz güncel sözlüğe fenomen kelimesinin bu anlamını eklememiş olsa da biz lügatımıza ekledik bile. Aslında farklı anlamları bulunan fenomen kelimesi sosyal medyada “internet fenomeni” olarak kullanılmakta olup, bir ya da birden çok sosyal medya platformunda hesabı bulunan ve çok sayıda takipçisi olan kişi anlamına geliyor.

Kimi zaman bilgi edinmek, kimi zaman gülmek için birçok fenomeni takip ediyor, birbirimize “ya sen bla bla’yı takip ediyor musun, etsene” diye dm’ler atıyoruz.

GOssIP Ekibi olarak biz de Twitter, Instagram, Youtube derken sosyal medya havuzunun bol takipçili fenomenleri ile röportajlar yapıp, merak ettiğimiz ne var ne yok sorduk.

@burusvilis

Twitter Takipçi Sayısı: 79,1 bin
Instagram Takipçi Sayısı: 30,6 bin

Neden Burusvilis?
Sanırım 1999 senesiydi, ben o zaman bir barda müzisyenlik yapıyordum. Beraber çaldığım gruptaki arkadaşlarımla her gün programdan önce bir internet kafede buluşup Counter Strike oynuyorduk. O gün ben 6. His adlı filmden çıkmıştım ve direkt oyuna gittim. Oyunda başka bir Güray vardı ve ben de filmin etkisiyle burusvilis yazarak oyuna girdim. Aslında orijinal adını yazmak istedim ama onu o an Google olmadığından bulamadım ve böylece yazdım. Herkes çok sevdi ve sonra hep burusvilis ismini kullandım. Twitter’a ilk üye olduğumda da herkesin bir nickname’i vardı ve ben de tabii ki burusvilis oldum. Şu an şirketimin yasal ismi ve kredi kartlarımın üzerinde bile burusvilis yazıyor.

İnternette (sosyal medyada) ne kadar zaman geçiriyorsunuz?Bunun belli bir sınırı veya saati yok benim için. Kurduğum şirket ve kendimi konumlandırdığım yer sosyal medya ve internetle çok iç içe olduğundan günün büyük bir kısmında neler olduğunu anlamak için orada olmam gerekiyor. Artık iş dışında kişisel zevklerim için o kadar fazla vakit geçiremiyorum.

Bu işten para kazanıyor musunuz?
Tüm paramı oradan kazandım bir süre. Şimdi iş tanımıma Fatma Turgut dolayısıyla ‘’menajerlik’’ de eklendi ve vaktimin büyük bir bölümünü ona ayırdığım için gelir dengem de oraya kaydı.

Profesyonel olarak yaptığınız başka bir işiniz var mı?
Şu an menajerlik ve kendi şirketimin işleri dışında bir işim yok. Bir kitap yazdım, bugünlerde kitapçılara dağıtımı yapılıyor. Yedi Gece Masalları adındaki bu kitap ilgi görürse yazarlık için daha çok zaman ayırmayı planlıyorum.

Sosyal medyadan iş yapma fikri nasıl ortaya çıktı?
Türkiye’de viral işleri ilk yapan ekip bizim jenerasyonumuzdu. Aslında burada biraz arz-talep dengesiyle oluştu her şey. Sosyal medyanın etkisini fark eden bazı ajanslar bizden fikirler alıp orada daha rahat reklam yapabileceklerini fark ettiler. Sonuçta sansür yok, ulaştığınız kitleyi ölçümleyebiliyorsunuz ve konvansiyonel medyaya göre daha ucuz. Bir süre Twitter üzerinden viral işler yaptıktan sonra özellikle etrafımdaki sanatçıların bu yönde iyi yönetilemediklerini fark edip şirketimi kurdum. Amacım da markalarla sanatçıları bir araya getiren projeler yapmak.

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisi, neden?
Twitter. Hem özgürce haber alabiliyorum hem de en komik insanlar orada. 2008’de girdim ben oraya ve şu an gelinen mizah noktası inanılmaz. Ayrıca bizim gibi toplumsal gelgitleri olan toplumlarda oldukça faydalı bir platform. Bence çok uzun bir süre de popüler kalacak. Jack üzerinde çok oynamazsa tabii.

Sosyal medya sizce nereye gidiyor?
Bence bir süre çok farklı yerlere gitti ama şu saatten sonra çok farklı yerlere gideceğini sanmıyorum. Elbette yeni platformlar olacaktır, farklılıklar yaşanacaktır ama sonuçta olay yazı ve görsel dışına pek çıkabilecek gibi görünmüyor. Twitter ve Instagram’ın muadilleriyle karşılaşacağız bence uzunca bir süre.

Sizce insanlar neden sizi takip ediyor?
Sanırım onlardan pek bir şey saklamadığım, küfür etmediğim ve vicdanımla hareket ettiğim için. Eskiden komiktim, şimdi o zamanlardaki gibi değil hiçbir şey. Belki biraz daha boş vaktim olursa beni takip edenleri daha mutlu edecek içerikler üretebilirim. Bunu zaman gösterecek.

@buaradanianben

Instagram Takipçi Sayısı: 119 bin

Yaptığınız bu akımı (cosplay) Türkiye’de ilk kullananlardansınız, belki de ilk. Bu akımı ne olarak tanımlarsınız?
Aslında benim yaptığım cosplay değil. “Ünlülerin tarzlarını eldeki malzemelerle gerçek hayata uyarlamaya çalışırsak neler olur?” sorusunun eğlenceli bir cevabı diyebiliriz. Sadece fotoğraflarla değil, açıklamalarıyla birlikte bir bütün olarak değişik bir tarz oluştu 🙂

İlk kimi uyarlayarak başlamıştınız?
Yanlış hatırlamıyorsam Deniz Akkaya. Mizah anlayışı ve egosuz tavrı ile beni hep cesaretlendiren bir model.

En sevdiğiniz sosyal medya platformu hangisi, neden?
Instagram. Çünkü Instagram’da ilham verebildiğim ve farkındalık yaratabildiğim birçok konu buluyorum.

Sizce insanlar neden sizi takip ediyor?
Mesajlardan ve yorumlardan analiz edecek olursam sanırım insanlara doğal ve samimi geliyorum. Kendilerinden bir şeyler buluyorlar. Bir de hep birlikte eğlendiğimiz bir ortam oluştu orada 🙂

Sosyal medyada ne kadar zaman geçiriyorsunuz?
Sosyal hayatımın çok önüne geçmeyecek şekilde zaman geçirmeye çabalıyorum diyebilirim. Mesajları okuyup cevap vermeyi, iletişim kurmayı çok seviyorum ama buna zaman yaratmak bazen biraz zor oluyor.

Profesyonel olarak yaptığınız başka bir işiniz var mı?
2009’dan beri reklam yazarlığı yapıyorum. Şu an da tam zamanlı olarak bu mesleğimi devam ettiriyorum.

 

 

@sahangiller

Instagram Takipçi Sayısı: 815 bin
Youtube Takipçi Sayısı: 400 bin

Şahangiller dijital projeleri sizin için profesyonel bir iş haline mi geldi?
Öncelikle röportaj teklifiniz için teşekkür ederiz. 2009 yılından itibaren freelance olarak yaptığımız işi 2014 yılında şirketleşerek devam ettirdik. Yani 4 senedir profesyonel anlamda kurumlara ve markalara sosyal medya içerikleri üretiyoruz 🙂

Genellikle içerik üreten ve çok takipçiye ulaşan hesaplar bireysel hesaplar, bir aile olarak bunu yapabilmek daha mı zor yoksa daha mı kolay?
Aile olarak yapılması zor olan bir işi yapıyoruz. Bireysel yapabileceğimiz birçok içerik aile konseptine uymuyor ve sadece aklımıza geldiği ile kalıyor 🙂 Bir de sosyal medyada yaşı 20’li yaşlardan büyük insanlarda like ve yorum atma gibi bir alışkanlık pek yok 🙂 Onun zorluğunu yaşıyoruz. Çünkü sizin sosyal medyada var olmanızı sağlayan şey beğenilme ve paylaşılma. Bu zorluklara rağmen iyi yürüdüğümüzü düşünüyoruz 🙂

İçerikleriniz esin kaynağı gerçek olaylar mı? Kurgu mu?
Gerçek olaylar da var ama çoğu kurgu. Çünkü bizim evliliğimizde kavgalar tartışmalar pek yok. Ama insanımız kaos ortamını daha çok seviyor. O yüzden de dominant videolar çekmeye çalışıyoruz 🙂

Sizce insanlar neden sizi takip ediyor?
İnsanlar bizde kendinden bir şeyler görüyor gibi. Aileden biri olarak kabul ediyorlar 🙂 Misal sokakta yürürken bir anda birisi gelip size sarılabiliyor 🙂 Bu güzel bir şey aile duygusu resmen.

Şahangiller ile ilgili bir film/dizi projesi düşünüyor musunuz?
Aklımızda bir film projesi var. Ama şu an sadece hikâyesi hazır 🙂 Evlilik Aşkı Güldürür kitabımızdan da bazı kesitlerin olacağı komik bir film düşünüyoruz 🙂

İnternette (sosyal medyada) ne kadar zaman geçiriyorsunuz?
Valla yalan konuşmayalım uyumadığımız her an sosyal medyanın içerisindeyiz. Aktif ya da pasif olarak bütün zamanımız sosyal medyada geçiyor.

Profesyonel olarak yaptığınız başka bir işiniz var mı?
Şu an için sadece içerik üretiyoruz. Başka herhangi bir uğraşımız yok.