BİR ARAMA MOTORUNDAN DAHA FAZLASI : GOOGLE

Stanford Üniversitesi’nde doktora yapan Larry Page ve Sergey Brin’in 1998 yılında araştırma projesi olarak tasarladıkları araştırma motoru Google’ın bu kadar büyüyeceğini sizce kendileri tahmin edebilir miydi?

Page ve Brin yaptıkları arama motoruna ilk olarak “BackRub” ismini koydular. Ancak daha sonra, “googol” sözcüğü üzerinde oynama yaparak, arama motoruna “Google” ismini verdiler. Bu ismi koyarken, 10 üzeri 100’e karşılık gelen oldukça büyük bir matematik sayısı olan “googol”un insanlara büyük bir bilgi kaynağı sunulduğu algısını oluşturacağını düşündüler. Bu düşünceyle Google ismini korumak için 1998 yılında ABD Patent Ofisine marka başvurusunda bulundular. Google logo tescil başvurusunu ise 2001 yılında yaptılar.

Google’ı diğer arama motorlarından ayıran fark; geleneksel arama motorlarıyla yapılan aramalarda çıkan sonuçlar, aranan terimlerin sayfada kaç kez görüldüğü mantığıyla sıralanıyordu; ancak Google’da sonuçlar, sayfa dizinlerinin orijinal site ile olan bağlantı dönüşümleri belirlenerek, gösterilen ilgiye göre sıralanıyor.

Bir arama motoru olarak kurulan Google, farklı alanlarda hizmet vererek gerek teknolojisiyle gerek de sunduğu çözümlerle geleceğe yön vermektedir. Örneğin yurt dışına seyahate çıktınız ve gittiğiniz ülkede yolunuzu kaybettiniz. İmdadınıza “Google Maps” yetişir. O ülkenin dilinde yazılmış bir yazı veya tabela mı gördünüz, o dili anlamanız için sadece telefonunuzun kamerasıyla o yazıyı taramanız yeterli, çünkü “Google Translate” sizin için tercümeyi yapar. Hayatımızı kolaylaştıran, vazgeçilmez birçok hizmet ve uygulamaya sahip olan Google, zaman zaman büyük atılımlar yaparak bu alanları daha da genişletmektedir. 2006 yılında 1,65 milyar dolara satın aldığı “YouTube” bu konudaki en önemli örnektir.

Türkiye ile ilgili yapılan ilk Doodle 22 Nisan 2007 tarihinde “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” için hazırlanmıştır.

Google’ın en önemli atılımlarından bir diğeri de hiç şüphesiz 2008 yılında kullanıma sunduğu “Android” işletim sistemidir. Özellikle gelişmekte olan pazarlarda akıllı telefon kullanımının %90’ına sahip olan Android, dünyanın en çok kullanılan mobil işletim sistemidir. Android işletim sistemini hizmete sunduğu günden bu yana geliştirmeye devam eden Google, pazarın büyük bir bölümünü elinde tutuyor. Uygulama geliştiriciler ise yaptıkları uygulamaları Google Play Store’da Android kullanıcılarına sunuyor. StatCounter tarafından paylaşılan internet kullanım raporuna göre 2017 yılında internet kullanımının %37,93’üyle Android kullanıcıları ilk sırada gelirken, Windows %37,91 ile ikinci sırada yer alıyor.

Hizmet sunduğu her alanda biraz eğlence barındırmayı seven Google, Android sürümlerine verdiği isimlerle de bunu gösteriyor. Ana yayın sürümlerinin her biri alfabetik sırayla belirlenmiş tatlı bir yiyecekle adlandırılan Android’in sürümleri sırasıyla; Apple Pie, Banana Bread, Cupcake, Donut, Eclair, Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich, Jelly Bean, Kitkat, Lollipop, Marshmallow ve Nougat’tır.

Sadece Android sürümlerinde değil, çeşitli aramalarda ve özel günlerde kullanılan Doodle’larda da bu eğlenceli anlayış görülmektedir. Doodle; tatil, başarılar ve önemli günler için geçici bir süreliğine Google logosu üzerinde yapılan özel değişikliklerdir. İlk Doodle 1998 yılında Burning Man Festivali’ni kutlamak için tasarlanmıştır. Türkiye ile ilgili yapılan ilk Doodle ise 22 Nisan 2007 tarihinde “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” için hazırlanmıştır.

Google kelimesi 19 yıl önce hiç kimseye bir şey ifade etmezken, günümüzde internette bir şeyler aramak anlamı taşıyor. ”Googlelamak” ve “Google it” gibi sözcükler günlük hayatımızın bir parçası oldu.

Google kapsamında Doodle’ların dışında bazı kelimelere gizlenen efektler de kullanılmaktadır. Örneğin, “do a barrel roll” (kendi eksenin etrafında dön) yazıp arattığınızda arama sayfası kendi ekseninde bir kez dönerek eski haline gelmektedir. Arama sayfasına “askew” (çarpık) yazıp arattığınızda ise sonuç sayfası çarpık olarak görüntülenmektedir. “answer to life, the universe and everything” (Hayat, evren ve her şeyin cevabı) cümlesini yazdığınızda ise Google hesap makinesinde “42” sonucu görüntülenmektedir. Sebebi ise, Douglas Noel Adams’ın yazdığı “Otostopçu’nun Galaksi Rehberi” kitabına göre 42, hayat, evren ve her şeye dair nihai sorunun cevabıdır.

Google’ın bu eğlence anlayışı, ofislerinde de sıra dışı tasarımlarla kendini göstermektedir. Oyun alanlarından, masaj salonlarına, sürücüsüz servis arabalarından, dans stüdyolarına kadar sayısız imkânı ve eğlenceli aktiviteyi çalışanlara sunan Google, bu alanda da öncülük ediyor. Google, sadece eğlence anlayışı ile değil, verdiği güven ile de birçok kurum ve kuruluşa içerik sunuyor. 2017 yılı Ocak ayında yürürlüğe giren 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’nda TÜRKPATENT, tasarım başvurularında yenilik incelemesi yapılırken, “Google Search” kullanılacağını belirtmiştir. Ayrıca TÜRKPATENT, tasarım başvurusu yapılan ürünün görsellerinin, Google Görseller aracılığıyla araştırmasının yapılacağını da duyurmuştur.

Sadece ofis içerikleri ile değil buluşları ve inovasyonları ile de geleceğe yön veren Google’ın birçok alanda yaklaşık 35.000 patent başvurusu bulunmaktadır.

Giyilebilir teknoloji alanında önemli gelişmelerin mimarı olan Google, US20130258270 numaralı “Wearable device with input and output structures – Girdi çıktı yapıları bulunan giyilebilir cihaz” ABD başvurusu ile akıllı gözlük (Google Glass) kavramının günlük hayatımıza girmesini sağlamıştır.

Deneme amacıyla ilk olarak ofisinde kullanıma sunduğu sürücüsüz otomobiller, bugün kargo taşımadan, harita sağlamaya (Google Street View) kadar birçok alanda kullanılmaktadır.

Google konu ile ilgili 2011 yılında US8078349 numaralı “Transitioning a mixed-mode vehicle to autonomous mode – Karma modlu bir aracın otonom moda geçişi”, ABD başvurusunu yapmıştır.

Google, veri merkezlerinin soğutmalarının deniz suyuyla yapılmasını sağlayan ve su üstünde hareket eden veri depolama merkezlerinden, iğne kullanılmadan hastalardan kan alınmasını sağlayan cihazlara kadar birçok farklı alanda teknolojinin gelişmesini sağlamaktadır.

Google, İngiliz Bağımsız Danışmanlık Firması Brand Finance tarafından 2017 yılının en değerli markası olmuştur. Marka değeri bu yıl itibarıyla 109,5 milyar dolar olan şirket, 2016 yılı verilerine göre marka değerini %24 arttırmıştır.

Geçtiğimiz günlerde kuruluşunun 19. yılını kutlayan şirket, yatırımları, buluşları, kendine has eğlence anlayışı ile geleceğe ve teknolojiye yön vermeye uzun süre devam edecek gibi görünüyor.