DÜNYANIN İLKLERİ-48

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ - 12. yy.

İlk olarak ne zaman kullanıldığı bilinmese de; güneş gözlüğü, Eskimolar tarafından hem güneş ışınlarından hem de soğuk rüzgardan korunmak için icat edildi. Günümüzde kullanılan gözlüklere daha çok benzeyen camlı güneş gözlüklerini ise Çinli hakimler 12. yy.’de farklı bir amaç için kullanmaya başladı; dumanının isiyle karartılan bu gözlüklerin kullanım amacı, hüküm verilirken hakimlerin yüzlerindeki ifadeyi gizlemekti.

LASTiK TEKERLEK - 1887

Günümüzdeki “Dunlop” lastik şirketinin kurucusu olan John Boyd Dunlop tarafından 1887’de icat edildi. Asıl mesleği cerrahi veterinerlik olan Dunlop, ilk havalı lastiğini oğlunun 3 tekerlekli bisikletinde denedi. Daha sonra ise 1888 yılında lastiklerinin patentini aldı. 1889 yılına gelindiğinde, patenti alınan bu tekerleklerin “Dunlop Lastik Şirketi” tarafından üretimine başlandı.

HESAP MAKiNESi - 1623

1623 yılında Wilhelm Schickard tarafından icat edildi. 6 haneye kadar dört işlem yapabilen bu icadın Alman Matematikçi Johannes Kepler’in yaşamı araştırılana kadar, Fransız Matematikçi Blaise Pascal’a ait olduğu sanıldı. Şöyle ki, Kepler’in hayatı araştırılırken, Schickard’dan Kepler’e yazılmış bir mektup bulundu ve mektupta hesap makinesi ve makinenin çalışma yönteminden ayrıntılarıyla bahsedildiği görüldü. Bu mektup Pascal’ın icadından tam yirmi yıl öncesine aitti.

CAM SiLECEĞi - 1903

Arabalardaki ilk cam silecekleri Amerikalı Mary Anderson tarafından 1903 yılında icat edildi. Karlı bir günde New York’a tramvay ile hareket eden Mary, sürücünün yolu görmek için her beş dakikada bir elini camdan çıkararak karları temizlediğini, hatta bazen kafasını dışarı çıkararak sürmeye çalıştığını gördü. O günden sonra rahat bir sürüşün nasıl olabileceğini düşünmeye başladı ve cam sileceğini icat etti.