POKEMONLAR HER YERDE

2015 Eylül ayından bu yana merakla beklenen, Nintendo ve Niantec’in ortak yapımı olan, artırılmış gerçeklik oyunu Pokemon Go geçtiğimiz aylarda mobil cihazlar için kullanıma sunuldu.
Yayınlandığı ilk gün itibari ile indirme rekorlarını alt üst eden oyun, salgın gibi tüm dünyaya yayıldı. İndirmeye sunulmayan ülkelerde bile kullanıcılar, sanal cep canavarlarını yakalayabilmek için farklı yöntemler kullanarak oyunu telefonlarına yükledi.

1996 yılında tanıştığımız anime Pokemon tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de televizyonlarda yayınlandı ve yayınlandığı dönemde büyük ilgi gördü. Japon oyun yapımcısı Satoshi Tajiri tarafından yaratılan, hayali canlıları konu alan Pokemon, animenin dışında kart oyunu ve video oyunları gibi farklı alanlarda da yayınlandı. Özellikle Satoshi Tajiri tarafından kurulan Game Freak firmasının ürettiği ve Nintendo tarafından yayınlanan Pokemon RPG serisi (Role-Playing Game) büyük ilgi gördü.

Nintendo’nun, Pokemon oyun serisini sadece kendi konsollarında çalışacak halde hazırlaması ise uzun yıllardır tartışılan bir konu. Diğer platformlara oyun çıkarmayan Nintendo, tabiri caizse bu inadından Pokemon Go ile vazgeçmiştir. Oyunun çıktığı ilk hafta itibariyle Nintendo’nun sahip olduğu hisse değerlerinin artması da bu konuda doğru bir karar verildiğini göstermektedir. Bloomberg’in haberine göre; Nintendo hisse senetleri, Tokyo’daki işlemlerde 1983’ten bu yana en sert yükselişi kaydetti. Şirketin hisse senetleri yüzde 25 yükselirken 1 haftada şirketin değeri 7 milyar doların üzerinde bir artış gösterdi.

Pokemon Go ile birlikte kullanıcılar, akıllı cihazları ile gerçek dünyada Pokemon yakalayabilmektedir. Gerçek dünya üzerinde sanal Pokemon yakalamasının alt yapısı için Google ile çalışan Nintendo ve Niantec bu konu hakkında birlikte birkaç patent başvurusuna da imza attılar (US9128789 – US9226106 – US8968099). Gelecek güncellemeler ile kullanıcıların Pokemonlarını birbirleri ile savaştırabilmesi ve birbirleri arasında Pokemon ticareti yapabilmesi beklenmektedir. Oyun ücretsiz bir şekilde ve uygulama içi satın alma seçeneği ile yayınlanmıştır. Pokemon Go’nun, Nintendo tarafından geliştirilen ve yakınlarda Pokemon tespit edildiğinde bluetooth bağlantısı ile kullanıcılara uyarı veren Pokemon Go Plus isimli giyilebilir teknoloji ürününü de beraberinde getireceği söylentiler arasında.

Gerçek dünya üzerinde sanal Pokemon yakalamasının alt yapısı için Google ile çalışan Nintendo ve Niantec birkaç patent başvurusuna da imza attılar.

Oyuna olan bu ilginin çılgınlık düzeyine ulaşması ile markalar da harekete geçti. Oyunun mottosu olan “Hepsini Yakalamalıyım” felsefesi ile yola çıkan markalar, Pokemon trendini yakalamak için Pokemon Go temalı çeşitli pazarlama çalışmaları başlattılar. Sadece pazarlama çalışması ile sınırlı kalmayan firmalar Pokemon temalı ve Pokemon Go oynayabilmek için kullanılan ilginç ürün ve uygulamaları da piyasaya sürdüler.

Pokemon Go’nun bu kadar ilgi uyandırması, girişimcileri harekete geçirdi ve içerisinde Pokemon geçen birçok marka başvurusu yapıldı, birkaç örnekle;

Pokemon Go’nun bu kadar kısa bir sürede ve henüz çoğu ülkede yayınlanmamış olmasına rağmen bu denli başarıya ulaşması, bazılarına göre oyunun ücretsiz olmasına ve mobil platformlara uygun olarak piyasaya sürülmüş olmasına bağlanmaktadır. Ülkemizdeki ilginin sebebi belki de zamanında animenin yasaklanmasıyla yarım kalan Pokemon hikayesinin tamamlanma hevesidir.