TÜM TÜRKİYE’YE HADİ DEDİRTEN YARIŞMA

Tüm Türkiye’yi etkisi altına alan gerçek para ödüllü ilk canlı bilgi yarışması Hadi. Uygulama listelerinde yerini aldığı günden beri en çok indirilen uygulamalar arasında yerini alan Hadi, yıllardır televizyonlarda görmeye alışkın olduğumuz para ödüllü bilgi yarışmalarının mobil olanı diyebiliriz. Her gün aynı saatte Hadiciler’i telefon karşısında toplayan, milyonlarca kişinin oynadığı Hadi’nin kurucuları Emre Ulusoy ve Gökhan Örün’e Hadi’nin merak edilen yönlerini sorduk. Hadi başlayalım…

Hadi’nin kurucuları olan Emre Ulusoy ve Gökhan Örün kimdir?
Emre Ulusoy, İstanbul Erkek Lisesi’nin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nü bitirdi. Koç Üniversitesi MBA Master Programı’nı tamamladı. Eğitim hayatının ardından bir süre Amerika’da ve Türk Telekom’da dijital ürünler departmanında pazarlama ve satış görevleri aldı. Girişimciliğe kurumsal kariyeri sürerken hafta sonları yürüttüğü çalışmalarla adım attı.

Gökhan Örün, İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Uzun kurumsal kariyeri boyunca çeşitli havayolu ve telekomünikasyon şirketlerinde görev aldı. Web projelerine odaklandığı kariyerine 2008 yılından bu yana mobil yazılım projeleriyle devam etti. Geliştirdiği Türkiye’nin ilk lokasyon bazlı sosyal medya uygulaması ile İTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen bazı yarışmalarda ödüller aldı. Hadi’den önce Emre Ulusoy ile birlikte ilk kişisel mobil e-ticaret uygulaması olan Vipme’yi kurdu.

Hadi Live fikri nasıl ortaya çıktı? Marka olarak neden Hadi’yi seçtiniz?
Fikir, Hadi’nin yatırımcılarından Oscar ödüllü prodüktör Nick Reed tarafından ortaya atıldı. “Kim Milyoner Olmak İster?” yarışmasının devamı niteliğindeki format, video ve canlı yayın trendi ile harmanlanarak süreç başladı. Biz birbirimizi harekete geçirmek için sürekli “hadi, hadi” deriz. En uygun marka bizim için Hadi’ydi.

Hadi’yi en fazla kaç kişi oynayabiliyor?
Kuruluş aşamasında 6 bin kişiyi aynı anda yarıştırabilen Hadi, Turkcell altyapısı ve BiP stratejik ortaklığı ile bu rakamı 740 bine kadar çıkarmayı başardı. Şu anda Turkcell veri merkezlerinden aynı anda 1 milyon kişiyi yarıştıracak kapasiteye sahip.

Hadi oyuncularını ilerleyen günlerde neler bekliyor?
Önceliğini katılımcıların eğlencesi olarak belirleyen Hadi ekibi ilerleyen dönemde sponsorluk anlaşmaları yapmayı planlıyor. Yarışma başlangıcına sonuna reklam alınması gündemde. Hadiciler’i oyunda tutmak için joker ve sürpriz ödül gibi bazı teşvikler yapılacak. 8’inci ve 9’uncu sorulara ulaşan yarışmacılara da ödül dağıtılması düşünülüyor.

Hadi’nin İngilizce bir versiyonla dünya çapında bir oyun mümkün müdür?
Agresif bir büyüme planlayan Hadi, yıl sonuna kadar iki ülkede kendi dillerinde “Hadi” oynayan akıllı telefon kullanıcı kitlesi oluşturmaya hazırlanıyor. 2018 bitmeden iki ülkede Hadi başlayacak. Ülkeleri henüz açıklamıyoruz. Dünya çapında bir oyun mümkün değil çünkü her ülkenin kendi kültür ve yapısına göre özel hazırlanan içeriklerle ilerleniyor. Örneğin Kanada ve Avustralya’da aynı dil konuşulmasına rağmen içeriklerin her iki ülkenin yapısına uygun şekilde ayrı ayrı düzenlenmesi gerekiyor.

Hadi Live esnasında kullanıcılardan birçok dilek/ öneri/şikâyet geliyor. Hayata geçirdiğiniz bir geri bildirim var mı?
Hadi bir yandan kitlesini genişletirken diğer yandan da mevcut Hadiciler’i kaybetmeme amacı güden interaktif bir uygulama. Şu an 5 milyondan fazla üyemiz var ve her adımı onlara sorarak atıyoruz. @hadioynalive Instagram hesabımızı aktif kullanıyor, anketlerle durum değerlendirmesi yapıyoruz. Öte yandan gelen mail ve yorumların analizini yapıyoruz. Eğer Hadiciler’i mutlu edecek bir gelişme söz konusuysa bunu mutlaka gündemimize alır ve uygularız.

Sunucular yarışmadan ne kadar önce soruları görüyor?
Gizlilik kurallarımız gereği sunucularımız soruları ancak stüdyoya girdikten sonra öğrenebiliyor. Canlı yayın sırasında cevaplarla ilgili verdikleri ekstra bilgilerin tamamı kendi birikim ve altyapılarından kaynaklanıyor.

Sunucuları bu iş için nasıl ikna ettiniz?
Sunucularla görüştüğümüzde bu yarışmayı sadece 10.000 kişi izliyordu (Şu an ortalama 500 bin kişi, maksimumda 740 bin kişi.). Merve de Müge de girişimci kadınlar. Hayata girişimci bakıyorlar. Biz bu hayali anlattığımızda ikisi de çok etkilendi. Biz inanarak anlattık, onlar da inandılar.

Yarışma saatlerini nasıl belirlediniz?
Hadi kendine rakip olarak TV’yi gören bir uygulama. Dolayısıyla mücadele stratejimizi belirlerken televizyon yayın saatlerini analiz etmemiz gerekiyor. Türkiye’de en çok izlenen programların başını diziler çekiyor. 20.00-21.00 arasında tekrarlar, 21.00’den sonra da yeni bölümler yayınlanıyor. Biz de aradaki zamanı değerlendirerek daha fazla kullanıcıya ulaşmayı hedefledik.

Hadi’nin arkasında kaç kişilik bir ekip var?
Ekibimiz, 15 seneden fazladır dijital ürünler yöneten, girişimler ve yazılımlar yapan 20 kişiden oluşuyor. Tamamı Türk mühendislerinden oluşan bir ekip, aylardır belki de dünyanın en zor altyapısını sunmak için çalışıyor. Ayrıca Turkcell altyapısı ve mühendislerinin gücü de bizimle birlikte.

Çekimler nerede yapılıyor?
Levent’te stüdyomuz var. Çekim saatlerinde stüdyomuzda yapılıyor. Çekim dahil tüm faaliyetler buradan yürütülüyor.

Sorular kim tarafından hazırlanıyor?
Gizlilik sözleşmemizin olduğu ve tüm soruların kullanım hakkını aldığımız bir kaynak var. Profesyonel ve yıllarını bu işe adamış bir kaynak. Kaynağı güvenlik sebebiyle açıklamıyoruz.

Cevaplar ile ilgili herhangi bir istatistik tutuyor musunuz?
Elimizde olan her bilgiyi tutuyoruz. Bütün sorular, cevaplar, doğruluk oranı hepsi tutuluyor. Bunlar da bizim “big data”mızı oluşturuyor. Kullanıcılara daha iyi bir deneyim sağlamak için kullanacağız. İleride belki pop-up yarışmalar yapıp o yarışmalarda başarılı olan kullanıcıları toplayabiliriz.

Her şeyin dijitale yöneldiği bugünlerde sizce gelecekte daha neler olacak?
Artırılmış gerçekliğin sosyal ağlar ve dijitale uyarlanması. Bizce teknoloji bu yönde ilerliyor.

Bir buluşunuz var mı? Varsa nedir? Yoksa ne üzerine bir buluş yapmak isterdiniz?
Emre, ilk lokasyon bazlı e-ticaret uygulamasının patentine sahip. Ancak ekip olarak işin sahiplenme kısmıyla çok ilgilenmiyoruz, sonuç odaklıyız. Elon Musk ile aynı kafadayız, alınması gereken bir patent varsa bile bunu açarız ki daha iyileri yapılabilsin. Daha iyisi çıksın, biz de kullanalım isteriz.

Bir mobil uygulamanın olmazsa olmazı nelerdir?
Stabil ve güvenilir olması.

Canlı yayın kazası dediğimiz aksilikler sizin de başınıza geliyor mu?
Bir defasında bir dakikalık bir bekleme videomuz varken Müge canlı yayına girdi, su içiyor, sağa sola bakıyor. O esnada Emre de bir firma ile görüşmede oyunu anlatıyor birlikte iş yapabilir miyiz diye. Böyle trajikomik anılarımız oluyor.

Hadiciler’e söylemek istediğiniz bir şey var mı son olarak?
Biz millet olarak kandırılmaya o kadar alışmışız ki, bir şey bana fayda sağlıyorsa kesin bir zararı dokunacak gözüyle bakıyoruz ya da kesin bir hilesi var diyoruz. Ama biz burada bunu kırmak için çok ciddi bir çaba harcıyoruz. Hadi, tamamıyla güvenilir ve samimi bir oyun.

Sizce yüzyılın icadı:
Emre Ulusoy : Klima (gülüyor). Ölüyoruz sıcaktan. Bence yüzyılın icadı bilgisayar.
Gökhan Örün : Bulaşık önlüğü (gülüyor) çünkü bulaşık yıkarken üzerimi çok kirletirdim, bence müthiş bir icat. Asıl cevabım ise internet.

Share