Markalar, sadece ürün ve hizmetleriyle değil, bu ürün ve hizmetleri sunarken kullandığı ayırt edici sözler ve ibarelerle de tanınıyor. Tüketicilerinin zihnine reklam müzikleri, renk kombinasyonları, logo ve sloganlarıyla yerleşiyor. Elbette bu ayırt edici ibareleri korumak ve benzerlerine karşı savaş açmak da markaları haksız rekabete karşı koruyor. Yakın zamanda Baydöner’in yaptığı marka itirazı da bu duruma örnek oluşturuyor.
Marka kurmak isteyen kişilerin, aynı sektörde üretim yapan ve kendisinden daha önce ünlenen markalara ait popüler unsurları kullandığına sıkça şahit oluyoruz. Popüler hale gelmiş ifadelerin bilinirliğinden yararlanmak isteyen üçüncü kişiler, daha eski tarihli tescile sahip ve ün kazanmış kelimeleri, kendi marka başvurularına ekleyerek yeni marka tescil başvuruları yapıyor. Fakat bu başvurular, çoğunlukla asıl hak sahiplerinin radarına takılıyor ve amacına ulaşamadan reddediliyor. Daha önce de bu amaçla yapılmış ve reddedilmiş çok sayıda marka başvurusunu kaleme almıştık. Bu sefer gündemimizde Baydöner ve COSS kelimesi var.
Baydöner’in zihinlere kazınan sloganını hatırlıyor musunuz? ‘’Canın çektiyse durma COSS, Baydöner’’. ‘’COSS’’ kelimesinin sıkça tekrarlandığı ve belli bir ritimle söylendiği bu slogan, Baydöner deyince akıllara geliyor. Döner çeşitleriyle bilinen zincir marka Baydöner, ‘’COSS’’ ibaresini reklamlarında sıklıkla kullandığı gibi marka başvurularında da bu ifadeye yer veriyor. Dolayısıyla bu ifadenin Baydöner ile zihinlere kazındığını, döner üretimi ve satışı ile akıllara geldiğini ifade edebiliriz. Tabii markanın yakaladığı başarı, COSS ibaresinin kazandığı bilinirlik ve popülerlik, çoğu zaman olduğu gibi üçüncü kişilerin ilgisini çekiyor. Böylece COSS ibaresi, kendini marka tescil başvurularında esas unsur olarak gösteriyor. Fakat üçüncü kişilerin atladığı bir nokta var: Baydöner, tescilli ibarelerinin benzerlerine karşı önlemini alıyor.
Markanın ”COSS” ibaresini kullandığı reklamlardan biri:
BAYDÖNER COSSS DÖNER MARKASINA İTİRAZ ETTİ
Baydöner tarafından gerçekleştirilen ve yakın zamanda sonuçlanan itiraz, Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan COSSS DÖNER isimli bir marka başvurusuyla ilgili. ‘’Yiyecek ve içecek sağlanması hizmetleri’’ni içeren 43. sınıfta başvurusu yapılan ‘’COSSS DÖNER’’ ibareli marka başvurusu, Baydöner’in dikkatinden kaçmadı. Marka haklarıyla ilgili sıkı takip yürüten Baydöner, yaptığı reklamlarla popüler hale gelen COSS kelimesinin tesciline izin vermedi… Baydöner, Grup Ofis Marka Patent İzleme Ekibinin dikkatiyle tespit ettiği benzer başvuruya, Grup Ofis Marka Patent İtirazlar Biriminin yazdığı itiraz ile müdahale etti. Türk Patent ve Marka Kurumunun incelemeleri sonrasında Baydöner’in COSSS DÖNER markasına yaptığı itiraz kabul edildi. Böylece marka, kendisiyle meşhur hale gelen bir ibareyi korumayı başardı.
Yeni bir marka oluştururken ayırt edicilik ve özgünlük kavramları bu itirazla bir kez daha önemini hatırlattı. Girişimcilerin marka seçimi sırasında mevcut markalardan farklılaşması ve kendi özgün ibarelerini oluşturması, potansiyel itirazların önüne geçmek için en önemli adım. Ayrıca marka tescil başvurusu öncesinde benzerlik araştırması yapmak da marka tescil sürecinde başvuru sahiplerine kolaylık sağlayacak aşamalardan biri.
Bir yanıt yazın