İSPANYA’DAN ALMANYA’YA UZANAN MARKA HİKAYESİ: SEAT

SEAT, her ne kadar artık Almanya merkezli Volkswagen’in yan markası olsa da aslında İspanya’da doğdu. 1950 yılında İspanya’da bir devlet kurumu tarafından kuruldu. Markanın araba modellerinde seçtiği isimler de İspanyol olduğunu kanıtlar gibi adeta: SEAT Toledo, Cordoba, Ronda… Her biri bir İspanya şehri. Gelin gelişmeye ve büyümeye her gün devam ederek bugünün popüler bir markası haline gelen SEAT’ın hikayesini birlikte inceleyelim.

SEAT’ın kuruluş hikayesi ve marka anlamı

Hikayesini ele alacağımız marka, aslında bir kısaltma. Markanın açılımı Sociedad Española de Automóviles de Turismo yani İspanyol Binek Arabaları Şirketi. Markanın temelleri ise İkinci Dünya Savaşı’ndan öncesine dayanıyor fakat kurulması İkinci Dünya Savaşı sonrasına denk geliyor. 1940’lı yıllarda, bir İspanyol bankası ülkede araba fabrikası kurulmasını istiyor ve ülkenin bazı sanayi firmaları iş birliğinde S.I.A.T isimli bir topluluk kuruyor. Bu topluluk, bir araba firması kurmayı ve tamamen özel bir işletme olmayı hedefliyordu. Fakat Franco hükûmeti, bu projenin gidişatını aldığı bir kararla değiştirdi. 1942 yılında alınan bu karara göre S.I.A.T. projesi, bir devlet kuruluşu olarak varlığını sürdürecek ve Instituto Nacional de Industria (INI) ismiyle çalışacaktı. Tabii tüm dünyayı etkileyen İkinci Dünya Savaşı patlak verince bu proje tamamen durakladı.

1950’li yıllar ise savaşın geride kaldığı, ülkelerin savaştan kalan izleri silmeye çalıştığı ve ekonomik olarak güçlenme çabalarının olduğu bir dönemdi. Bu yıllarda Avrupa’daki birçok hükûmet, araba üretimi konusunda destekçiydi. İspanya hükûmeti de ülkede bir araba fabrikası kurulmasını istedi.  Böylece İkinci Dünya Savaşı’nın bitiminden 5 yıl sonra, 1950 yılında, SEAT markası INI tarafından kuruldu ve savaşın durdurduğu proje nihayet hayata geçmiş oldu.

İspanyol ve İtalyan iş birliği: SEAT & FIAT

SEAT, kurulduktan kısa süre sonra bir yatırım arayışına girdi. Bu dönemde Fiat ve Volkswagen gündemdeydi. Biri İtalyan biri Alman iki ünlü araba üreticisi, SEAT’a yatırım fırsatı için ihaleye girdi. Fakat karar, İtalyan Fiat markasından yana oldu. Böylece SEAT ilk arabası olan SEAT 1400’ü, Fiat ortaklığında üretti. Volkswagen’ın SEAT hayali ise burada sonlanmadı ama SEAT uzun yıllar Fiat’la olan iş birliğini de sürdürdü. Ta ki 1982 yılında İspanyol ve İtalyan bu iki firma arasında bir anlaşmazlık çıkana dek… Tam o sırada Volkswagen SEAT’ın yeni iş birlikçisi oldu.

Volkswagen geri döndü: SEAT & Volkswagen

Volkswagen ve SEAT arasındaki ilişki önce bir anlaşma olarak başladı. Bu iş birliği sonrasında üretilen ilk model ise yine bir İspanya şehrinin adını taşıyan SEAT Ronda oldu. Bu dönemlerde SEAT’a teknik destek sağlayan ve iş birlikçi konumunda olan VW, zaman içerisinde firmanın bir kısmını; ilerleyen dönemde ise tamamını satın aldı. Böylece İspanya’nın arabası, İtalyan etkisiyle büyüdü, Alman desteğiyle güçlendi ve nihayetinde bir Alman markası oldu.

Yeni dönem, yepyeni bir marka: SEAT ve Cupra aynı mı?

Marka VW’ye satılmasının ardından başarılı modeller üretmeye devam etti. SEAT markası, ikonik hale gelen birçok modele imza attı. Hatta bazı modellerini markalaştırdı ve yepyeni bir marka daha üretti: Cupra. Bugün trafikte sıkça görmeye alıştığımız Cupra, aslında SEAT markasının daha sportif araba modellerinde kullandığı bir isimdi. Yani Cupra modeller, SEAT logosu ile üretiliyordu. Fakat Volkswagen, beğeni toplayan bu Cupra serisini yepyeni bir markaya dönüştürdü. Bu değişiklikle, üretilen arabalardaki SEAT logosu kalktı, yerine Cupra logosu geldi. Böylece Volkswagen, satın aldığı SEAT markasından yepyeni bir marka daha oluşturmuş oldu.

SEAT logosunun yıllar içerisindeki değişimi

SEAT markasına ait logo, yıllar içerisinde değişiklik göstermiş. Tabii bu farklı kullanımlarda, Fiat ve Volkswagen dönemlerinin de etkisi mevcut. Özellikle markanın ilk yıllarda kullandığı logolarda, Fiat etkisini gözlemlemek mümkün. VW dönemi başladıktan sonra, 1982 – 1990 yılları arasında ise logodan SEAT ibaresinin kalktığını, yerine sadece bir S harfinin geldiğini görüyoruz. Bu dönemde kullanılan logo, bugün kullanılan SEAT logosunun temellerini atmış gibi. O yıllardan sonra her zaman bir S harfi odakta olmuş, harfin içerisinde yer alan çizgilerde sadeleşme yaşanmış ve SEAT ibaresi logoya geri gelmiş. Markanın en güncel ve son logosu ise tüm zamanların en minimal en sade hali.

 

Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir