İş dünyasının her geçen gün daha rekabetçi hale gelmesi, işletme sahiplerini, haklarını korumak konusunda kapsamlı koruma seçenekleri aramaya yönlendirmektedir. Artan rekabetçi ortamda öne çıkabilmek, rakiplerden ayrışabilmek, müşteri ve kullanıcıların zihninde yer edinebilmek özgün fikirlerimizin ürünü olan unsurları korumayı gerektirmektedir. Bu noktada sınai mülkiyet hakları öne çıkmakta ve önemini bir kez daha hatırlatmaktadır. İşletmenizi korumanın temel adımları olan marka ve patent tescili, işletmenize ne gibi faydalar sunar? Yazımızda anlattık…
İşletmenizin değerini artırmak, müşterilerinizin zihninde yer edinmek, pazarda fark yaratmak ve faaliyet gösterdiğiniz alanda hemen akıllara gelebilmek için sınai mülkiyet varlıklarının doğru şekilde yönetilmesi ve korunması çok önemli.
Marka ve Patent Nedir?
Marka, teşebbüsün mal veya hizmetlerini diğer teşebbüslerden ayıran ayırt edici işaretler olarak tanımlanmaktadır. Yani işletmenizi ve işletmenize ait hizmet veya malları, diğer işletmelerinkinden ayıran logo, isim, desen, ambalaj, ses parçası, renk kombinasyonları gibi tüm unsurlar, marka olabilecek birer işarettir. Bu unsurlarının tescil edilebilmesi için yeni, özgün ve farklı olması gerekir. Daha önce tescil edilmiş bir sembolden farklılaşmak, ayırt edicilik kazanmak rekabet avantajı sağlar ve tescil edilebilirliği artırır.
Patent ise teknik bir sorunun teknik bir çözümü niteliğinde olan, buluş basamağı taşıyan, yeni ve özgün unsurlar için kullanılan tescil türüdür. Patent tescili alabilmek için koruma sağlanacak unsurun mutlaka buluş basamağı içermesi ve daha önce tescillenmemiş ya da bulunmamış olması gereklidir. Bir ürün ya da unsurun patent tescili ile korunup korunamayacağı konusunda en doğru yönlendirmeyi patent vekilleri yapmaktadır. Zira patent ile korunması mümkün olmayan bazı unsurlar için geçerli olabilecek başka tescil türleri bulunabilir.
Marka ve Patent Neden Önemlidir?
Sahip olduğunuz sınai mülkiyet varlıkları, yani marka tescilleri, patent tescilleri, tasarım tescilleri, işletmenize değer katar. Rekabetin son derece yüksek olduğu bu dönemde, sahip olduğunuz sınai mülkiyet hakları, benzerlerinizden hatta taklitlerinizden ayrışmanızı sağlar. Böylece size ait olan bir markanın, patentin, tasarımın üçüncü kişilerce kullanılmasının önüne geçebilirsiniz.
Ek olarak sahip olduğunuz tescilli unsurlar, tüketicilerinizin zihninde yer edinmenizi sağlar, rakiplerinizin arasında ayrışmanızı kolaylaştırır. Sahip olduğunuz tesciller, marka imajınızı olumlu etkiler ve tüketici üzerindeki güven duygusunu pekiştirir.
Patent tescili ise yeni ve benzersiz ürünlerin, süreçlerin oluşturulması konusunda teşvik edici rol oynar, inovasyon üretiminize katkı sunar ve fikri üretimlerinizi koruma altına alır.
Marka ve Patent Başvurusu Nasıl Yapılır?
Marka, patent, tasarım, faydalı model tescil başvuruları için Türkiye’de Türk Patent ve Marka Kurumu yetkilidir. Vekil firmalar ise TÜRKPATENT ile başvuru sahibi arasında bir köprü konumundadır. Uluslararası başvurularda ise prosedür daha farklıdır. Koruma istediğiniz her ülke için farklı başvuru yapılması gerekmektedir. Fakat bu noktada başvuru sahiplerinin işlerini kolaylaştıran, tek başvuru ile çok sayıda ülkede koruma sağlayan çeşitli anlaşmalar mevcuttur.
Hem başvuru seçeneklerini öğrenmek hem de tescil edilecek unsurun hangi tescil türüyle daha iyi korunabileceğini öğrenmek için tescil başvurusu yapmadan önce mutlaka bir vekil firmadan danışmanlık almak gerekir. Marka, patent danışmanlığı almak, korumak istediğiniz unsur için en doğru ve kapsamlı stratejiyi belirlemenizi sağlar.
Tescil başvurusundan önce de bazı gereklilikler vardır. Örneğin ön araştırma, marka benzerlik araştırması, sınıflandırma gibi işlemler, tescil başvurusu öncesinde yapılır ve tescil edilecek unsurun en kapsamlı şekilde korunması için fayda sağlar.
Ayrıca sadece tescil başvurusu da yeterli değildir. Tescil sonrası bazı işlemler, sahip olduğunuz sınai mülkiyet varlıklarının korumasını güçlendirir. Örneğin tescilli markalar için alınacak izleme hizmeti sayesinde TÜRKPATENT’e gelen başvuruları inceleyebilir, tescilli markanıza benzer olan başvuruları tespit ederek tescil edilmesinin önüne geçebilirsiniz. Tescil öncesi ve sonrası tüm bu işlemler için mutlaka bir marka ve patent vekilinden görüş almakta fayda vardır.
Bir yanıt yazın