Yenilikçi Girişimciler İçin Patent Alma Rehberi

Girişimcilerin başarısının anahtarı, yaratıcı fikirler ve yeniliklere dayanıyor. Mevcut sistemde tespit ettiği eksiklikleri ya da hataları yorumlayarak özgün çözümler bulan girişimciler, sorunlara getirdikleri pratik çözümlerle öne çıkma fırsatı buluyor. Elbette bu yeniliklerin korunması da büyük önem taşıyor. Girişimcilerin fikirlerini ve yenilikçi ürünlerini koruma noktasında ise patent tescili, marka tescili, tasarım tescili gibi çok sayıda koruma türüne ihtiyaç duyuyor. Bu yazıda hangi tescil türünün hangi unsur için uygun olduğunu ele aldık ve patent alma süreçlerinden bahsettik. İşte yenilikçi girişimciler için patent alma rehberi…

Girişimciler için özgün fikirlerin üretimi olan unsurları ve yenilikçi buluşları korumak son derece önemli. Fakat neredeyse çoğu yazımızda üzerinde durduğumuz gibi her unsur için uygun olan tescil türü birbirinden farklılık gösteriyor. Örneğin kurulan bir girişimin ismini, marka tescili ile korunabilirken bu girişim bünyesinde üretilen, piyasaya sunulan bir yenilikçi bir cihaz vb. patent tescili ile korunabilir. Aynı ürün üzerinde birden fazla hak da bulunabilir. Bir ürünün çalışma sistematiği patent ile, görünüme yönelik özellikleri tasarım tescili ile isim, slogan gibi unsurları ise marka tescili ile korunabilir. Özellikle daha önce bulunmamış, tamamen özgün, yeni ve tekniğin bilinen durumundan ayrışmış buluşlar için yapılacak patent tescil başvurusu, haksız rekabetin önüne geçmek konusunda etkilidir.

Patent Nasıl Alınır?

Patent almak, buluşlarınızı koruma altına almanın yasal yoludur. Patent almak için genel olarak aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

Hangi Tescil Türünün Bize Uygun Olduğuna Karar Verme

Patent tescili ile korunabileceğinizi düşündüğünüz ürün, aslında faydalı model ya da tasarım başvurusuna daha uygun olabilir. Dolayısıyla başvuru işlemlerine başlamadan önce bir patent vekili ile görüşerek ürününüz için en uygun tescil türünü tespit etmesini talep edebilirsiniz.

Ön araştırma ve değerlendirme aşaması

Bir ürünün patent tescili olabilmesi için gerekli kriterler vardır. Bu ürün yeni, özgün, farklı olmalı; teknik bir işleve sahip ve sanayiye uyarlanabilir olmalı ve buluş basamağı içermelidir. Tescil başvurusu yapılacak unsurun, daha önceki patentlerle yani benzerlik gösterip göstermediği ise bir patent vekili tarafından yapılacak araştırma ile tespit edilebilir. Patent vekilleri, veri tabanlarında yaptıkları araştırmalar sayesinde patentlenebilirlik kriterlerini değerlendirir, buluşun özgün olup olmadığını belirler. Patentlenebilirlik kriterlerine sahip olan, buluş olarak ifade edilebilecek ürün ve unsurlar için ise buluş sahibini gerekli işlemler konusunda yönlendirir. Dolayısıyla ilk adım, mutlaka ön araştırma olmalıdır.

Tarifname yazımı ve başvuru aşaması

Başvuru yapacağınız ürün ve unsurun, patentlenebilirlik kriterlerini sağlaması durumunda tarifname yazılır. Yine patent vekilleri tarafından yazılan tarifname, buluşunuzun detaylarını açıklayan bir belge olarak tanımlanabilir. Tarifnamede, buluşunuza ait çizimler, bu çizimlerde yer alan kısımların hangi işlevlere sahip olduğu gibi bilgiler verilir. Tarifname yazımında, dikkat edilmesi gereken çok sayıda unsur vardır. Örneğin daha önce tescil edilmiş patentlerle başvuru yapacağınız buluş arasında benzerlikler varsa fakat bu benzerlikler, tamamen farklı sonuçlar doğuruyorsa bunların kapsamlı şekilde açıklanması gerekir. Tarifname yazımında buluşunuzun her detayının, her işlevinin açıklanması, sonraki aşamada işinizi kolaylaştıracaktır.

Ayrıca patent başvurusunun uluslararası alanda yapılacak olması durumunda ise çeviri ihtiyacı oluşabilir. Patent çevirisi, uzmanlık gerektiren, patent terminolojisine hâkim kişilerce yapılabilecek bir iştir. Zira patent dokümanlarının çevirisi sırasında kullanılacak terimler, patentin gidişatını değiştirerek tescil sürecinizde çeşitli engeller oluşturabilir. Bu nedenle hem patent tarifnamesi hem de patent çevirisi alanında uzman bir ekipten hizmet almak en doğru yöntemdir. https://www.grupofis.com/

İnceleme aşaması

Gerekli belgeleri sağladıktan sonra Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvuru, Kurum uzmanları tarafından çeşitli inceleme adımlarına tabi tutulur. Burada yapılacak başvurunun Türkiye’de olduğu varsayılarak ‘’TÜRKPATENT’’ ismi kullanılsa da başvuru, koruma talep edilen ülkelere göre farklı kurumlara yapılabilir. Patent tescili ülkeseldir. Yani sadece başvuru yapıldığı ülke sınırları içerisinde koruma sağlar. Dolayısıyla Türkiye dışında başka ülkelerde patent tesciline sahip olmak isteyen kişi ve kurumlar, ilgili ülkenin prosedürüne uygun başvuruyu dosyalamalıdır. Bu noktada her ülkeye ayrı başvuru yapmayı ve yüksek maliyetleri önleyen çeşitli çoklu başvuru yöntemleri vardır.

Her ülkenin başvuru ve inceleme süreci farklılık gösterebilir. Fakat bu başlık altında özetlemek gerekirse patent başvurusunun tamamlanması ardından bir inceleme süreci olacak, başvurunuzda eksikler bulunması halinde ilgili kurum tarafından belge talep edilecektir. Ayrıca bu süreçte karşı görüş yazılmasına da ihtiyaç duyulabilir. Patent, son derece karmaşık bir süreç olup uzmanlık gerektirmekte ve hukuki basamaklar barındırabilmektedir.

Tescil sonrası süreç

Patent tescil başvurunuzun olumlu şekilde sonuçlanması halinde, başvuru tarihinden itibaren koruma süresi başlar. Artık bu buluş, üretim, uygulama, satış gibi basamakları sadece sizin yapabileceğiniz bir unsur haline gelir. Bu noktada buluşunuzun ticarileştirilmesi konusunda yöntemler geliştirebilir, kendinize lisanslama sayesinde yeni bir ticari alan yaratabilirsiniz.

Unutmayınız: Patent ile koruma ya da marka, tasarım, faydalı model ile koruma gibi kavramlar, ülkelere göre farklılık gösterebilir. Sizin tamamen özgün ve yeni sandığınız bir buluş, aslında daha önce patentlenmiş olabilir. Patent tescili son derece zorlu bir süreçtir ve hukuki aşamalar ya da sonuçlar içerebilir. Bu nedenle mutlaka patent vekilleriyle çalışmanız önerilir. Bu alanda 40 yıldır faaliyet gösteren Grup Ofis Marka Patent; marka, patent, tasarım tescili alanında hizmet veriyor. Patent ön araştırması, tarifname yazımı, patent çevirisi; marka tescili, marka izleme ve marka itirazı gibi hizmetleriyle sınai mülkiyet stratejinizi kapsamlı şekilde tasarlıyor. Bilgi almak için Grup Ofis Marka Patent web adresini ziyaret edebilirsiniz. https://www.grupofis.com/

Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir