SABIR KÜPÜ

Hemen hemen herkesin bildiği, zekamızı kanıtlamak isterken aynı zamanda sabır taşımızı da çatlatan bir icat olan Rubik Küp, Ernõ Rubik tarafından patenti alınarak hayatımıza girmiş ve kimileri tarafından “Zeka Küpü” olarak adlandırılırken kimilerince de “Sabır Küpü” olarak adlandırılmıştır.

Macar bir heykeltıraş ve mimar olan Ernõ Rubik tarafından bulunduktan sonra adını mucidinden alan Rubik Küp, aslında bir bulmaca küpü olarak tasarlanmıştır ve bilinen hali ile farklı boyutlarda olabilmekte ve her bir kenarındaki karelerin tamamının tek bir renk olacak şekle getirilmesi ile deneyenleri çözüme ulaştırmaktadır; tabii gerekli sabır gösterilebilirse…

1981 yılında Ernõ Rubik tarafından Rubik Küp için yapılan patent başvurusu incelendiğinde, her bir kenarın aynı renk olması için uğraşılan bu küpün sanılanın aksine çok daha detaylı bir yapısının olduğu mesajını vermektedir.

Patent başvurusunda bir mantık oyuncağı olarak bahsedilen Rubik Küp, toplam sekiz elemandan oluşmaktadır. Elemanlar, her biri bir T-şekilli enine kesime sahip olan ve merkezi olarak yerleştirilmiş iki özdeş bağlantı elemanı yardımıyla birleştirilmekte ve bu işlem bağlantı elemanlarındaki deliklerden geçen tek bir vidayla yapılmaktadır. Yani küp aslında kesişen üç eksende altı orta kareyi tutan bir merkez parça ve bu merkez parçanın üzerine takılan ve üzerinde dönebilen küçük plastik parçalardan oluşmaktadır. Bu şekilde, Rubik Küp’ün yanal yüzeylerini oluşturan elemanlar, eksensel olarak döndürülebilmektedir.Rubik Küp’ü patent dosyasından daha detaylı incelediğimizde, küpü parçalarına ayırıp yeniden bir araya getirmenin de mümkün ve oldukça basit olduğunu ve eğer çözmek için sabredemeyenlerdenseniz küpü parçalarına ayırıp çözülmüş hali ile tekrar bir araya getirebileceğinizi de küçük bir tüyo olarak sizlere vermek isteriz. Bunun için bir kenarı hafif döndürüp, köşedeki küpü hafifçe zorlayarak orta küpten ayırmanız yeterli olacaktır.

Çözümü oldukça sabır ve biraz da zeka gerektiren Rubik Küp’ün, zekasına güvenenler için çoklu varyasyonlarının olmaması olmazdı elbette diyerek, 3x3x3’lük standart Rubik Küp yerine, 4×4×4’lük Rubik’in İntikamı veya 5×5×5’lik Profesörün Küpü’nü denemelerini öneririz. Sabrınız bol olsun.