ŞİŞE KAPAĞI

William Painter, 17 yaşında bir deri imalathanesinde çırak olarak hayata atıldı. Buradaki 4 yıllık çıraklığı boyunca, ilk iki icadını; para üstünü verebilen bilet kesme makinesi ve yatırılarak kuşete dönüştürülebilen bir tren koltuğu yaptı. 1862’de sahte para dedetektörünün, 1863’te gaz lambasının patentini aldı. Çalıştığı metal kesme atölyesinde yirmi yıl boyunca sanayide kullanılacak 35 araç ve gereç icat etti.

Ancak, Painter’in en büyük buluşu gazoz kapağıydı. 19. yy’da gazlı içecekleri şişelemek ayrı bir dertti çünkü patlamaya hazır içecekler geleneksel tıpayı dışarı fırlatıyordu. 1880’de Painter bu problemi çözmeye karar verdi. Nisan 1885’te yeniden kullanılabilecek Triumph adlı bir şişe tıpası için yaptığı patent başvurusu kabul edildi. Aynı yıl eylül ayında, Triumph’un onda biri maliyetinde olan tek kullanımlık bir tıpa için patent aldı ve anında başarıyı yakaladı, ama bir önceki icadını da geçersiz kılmış oldu.

Gillette, gözü yükseklerde bir mucit olarak Painter’ın yanında pazarlamacı olarak çalışırken, şu öğüdü işitmişti: “Bir kez kullandıktan sonra atılacak bir şey icat et. Böylece müşteri yenisini almak için geri dönecektir.”

Şişe kapağı, icadından 110 yıl sonra bile hâlâ özü değişmeksizin kullanılıyor.

William Painter, şişe kapağının patentinin belgesinde, ürettiği kapağı açabilmek için bıçak, tornavida, çivi, buz kıracağı gibi bazı ev aletlerini önermişti.

Hâlâ en iyi çözümü bulamadığını düşünen Painter, çalışmalarına devam ederek 1891’de ilk şişe kapağını yaptı. Buluş öyle başarılıydı ki 110 yıl sonra bile özü değişmeksizin hâlâ kullanılıyor.

Günümüzde pazarlamacıların sıkça söz ettiği “tıraş bıçağı ilkesi” ya da “Gillette ilkesi”ne göre, “kullan-at tarzı bir ürün, yenileme şeklinde kendi piyasasını yaratır.” İlke her ne kadar Gillette’e ve icadına gönderme yapsa da, aslında bunu akıl eden Gillette değildir.

Kaynak: National Geographic