TASARIMIN TESCİL EDİLMESİ MARKANIN GELECEĞİNİ KORUYOR

Bugün bir markete gittiğimizde raflarda satın alma kararımızı etkileyen en önemli unsurun ambalaj tasarımı olduğunu, bütün araştırmalar ve tüketici testleriyle doğru olarak kabul etmek mümkün. Çünkü farklı estetik perspektifte tasarlanan ambalajlar, ürünün dikkat çekmesinde belirleyici bir rol üstlenirken müşteriyi etkileyen kritik ilk 7 saniyede diğer alternatifleri elemesinde de aynı etkiyi gösteriyor. Bu noktada gerek satın alma eğilimlerini etkilemesi gerek marka sadakati yaratması noktasında firma sahiplerinin elini güçlendiren ambalaj tasarımının tescillenmesi büyük önem taşıyor. Uzun yıllardır ambalaj tasarımı ve branding üzerine uzmanlaşmış bir tasarım ofisi olarak markanın ve ilgili ürünün kimliğini oluşturan tasarımın tescillenmesinin çok önemli olduğuna inanıyoruz.

Markanın özelleşmesindeki ilk adım tasarım ambalajı

Bir konuda uzmanlığınızın olması, sadece o konuda bir ürün tasarlıyor olmanız anlamına gelmiyor. Bu uzmanlık aynı zamanda proje ve fikir aşamasındaki yarattığınız katma değerden tutun, tasarımın tüm aşamaları, tüketici tarafındaki testlere ve günün sonunda üreticilerdeki sıkıntısız aşılan proseslere kadar birçok öğeyi içinde barındırması demektir. Sektörde birçok ödülümüzün bulunması bu konuda da bizlere güç ve motivasyon kaynağı yaratıyor. Bizler tasarımcı olarak tüketicilerin 3 ila 5 sene önünde ilerleyerek markaların hayallerini bir sır gibi tasarım departmanlarında saklıyor, bunları olgunlaşana kadar tüketicilerin karşısına çıkartmıyoruz. Bu süre zarfında, sürekli dünyadaki ambalaj trendlerini takip ediyoruz. Ülkemizdeki gelişmeleri ve tüketici testlerini de markalarımızla birlikte yorumluyoruz. İşimiz bu kadar ciddi proseslere hakimken hiç kimse daha tasarımı ortaya çıkmadan benzer bir ürünü raflarda görmek istemez. Ne marka ne de ajans tarafı…

Markalar ticari yatırımlarını yaparken doğal olarak karlılık ve satış odaklı hareket ediyor. Bu yüzden satış unsuru yaratan ürünleri, inovatif, fark yaratan ve günün sonunda ihtiyaç hissettirilen yeni kategoriler olarak raflarda karşımızda buluyoruz. Bir süre sonra bu yenilikçi ürünler rakipler tarafından fark ediliyor ve devamında benzer ürünler raflarda yer almaya başlıyor. Bu süreç tüketiciyle benzer tonda konuşan, benzer tasarım diline sahip ürünlere veya benzer logolara kadar gidiyor. Özellikle bazı markalarımızda bizim yaptığımız tasarımlardan sonra çıkan rakip ürünlerde benzer detayları görmek bizlerin de aslında takip eden değil, takip edilen bir tasarım yaratması noktasında da oldukça sevindirici.

Tasarımın korunması ve hak kaybı yaşanmaması için tescil şart

Tabii burada şunu da görmek gerekiyor, artık birçok ürün benzer kalitede üretilebiliyor. Bu yüzden farklılıklar artık tasarımla yapılıyor. Örneğin benzer telefon markalarına baktığımızda fotoğraf çekme kalitesi, ürün kalitesi ya da fiyatları aynı iken ambalaj tasarımının ya da ürün tasarımının yarattığı katma değer ile bu farkı oldukça açması mümkün oluyor. Haliyle tasarım burada ticari bir değer yaratıyor. Ticari olarak bir değer yaratırken bu değerinizi koruyabilmek için de tasarım tescilinizin olması gerekiyor. Kendi özgün üretimlerinizin ve fikri ürün çıktılarınızın sahip olduğu tesciller ise sizi faaliyette olduğunuz sektörde ayırt edici ve hak sahibi kılıyor. Bu nedenle logo, marka, buluş gibi üretimler üzerindeki mülkiyet haklarına sahip olmak ne kadar önemliyse tasarımlarda ve ambalaj tasarımlarında hak sahipliği büyük önem taşıyor.

Sınai mülkiyet haklarının her alanı, fikri üretimleri korumak bakımından önemli. Üreticiler henüz ürünlerini piyasaya sürmeden gerekli işlemleri tamamlamalı ve tescil adımını atmalı.

Ambalaj strüktürü ya da ambalaj üzerinde kullanılan şekil, sembol, grafik, logo ya da slogan gibi bütünleşik iletişim unsurlarının tescili konusunda markaların elini hızlı tutması ve henüz tasarımlarını netleştirip raflara çıkarmadan bu süreci tamamlamaları gerekiyor. Aksi takdirde milyonlarca lira AR-GE harcamasıyla yatırım yaptıkları bir ürünü, onda biri kadar bir bütçe karşısında zarara uğratmaları an meselesi olur.

rkan Çiftçigüzeli

B12 Creative Brandingin Kurucusu ve Kreatif Direktö

 

Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir